T24 Dış Haberler
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için Atina'ya gitti. Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk Atina ziyareti, YDİK'nin de 7 yıl sonra ilk toplantısı oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile Yunanistan'ın başkenti Atina'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı'nda, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve diğer ilgililer karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Yunanistan Dışişleri Bakanı karşıladı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik etti.
Yunanistan Cumhurbaşkanı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis tarafından karşılanmasının ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu tarafından kabul edildi.
İkili basına yaptıkları kısa açıklamada Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin tüm fikir ayrılıklarına rağmen olumlu yönde seyrettiğine vurgu yaptı.
İlk olarak konuşan Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, "Etrafımızda cereyan eden olaylara göz atacak olursak biz iki ülkenin iş birliği içersinde beraber çalışmamız ve olumlu bir hava içerisinde barışa, refaha, uluslararası hukuka saygı bazında bütün bu değerleri daha ileriye götürmemiz çok açık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yunanistan ile Türkiye'nin her zamankinden fazla pozitif siyasi iradeyi geliştirmesi elzemdir. Çeşitli hususlarda farklı yaklaşımların var olduğunun bilincindeyiz fakat bu bilinçle ortak çalışmak, iş birliğini yürütebilmek sanırım bölgedeki barış ve refahı koruyup daha ileri düzeylere götürebilecektir" ifadelerini kullandı.
Erdoğan ise "Bugün tabii geniş bir adeta bakanlar heyetiyle buradayız. Bakanlarımız birbiriyle, muhataplarıyla gayet anlamlı görüşmeler yapacaklar. Hedef aramızdaki 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak" dedi.
TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu ile görüştü: Bardağın dolu tarafıyla konuşmak çok daha hayırlı olacak
STELYO BERBERAKIS YAZDI - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Atina'da neler bekliyor?
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, kapıda karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'ya yaptığı nezaket ziyaretinin ardından Başbakanlık ofisinin bulunduğu “Megaro Maximou” binasında Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından kapıda karşılandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis
İki lider, kapıda gazetecilere verdikleri fotoğrafın ardından görüşmelere başlamak üzere binaya girdi.
Erdoğan-Miçotakis ortak basın toplantısı: Türk vatandaşlarına Yunan adalarında kapıda 7 günlük vize
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDİK) beşinci toplantısına katılmak için 6 yıl sonra ilk kez gittiği Atina'da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. İki lider, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşarak ikili ticarette 10 milyar dolar hedefi koyduklarını açıkladı.
TIKLAYIN | Erdoğan ve Miçotakis bir araya geldi: Türk vatandaşlarına Yunan adalarında kapıda 7 günlük vize
Basın toplantısında liderler, ilişkilerin tekrar canlandırılması için atılacak adımları ele aldıklarını söyledi.
Miçotakis, Yunanistan'ın Türk vatandaşlarına Doğu Ege'deki 10 adaya kapıda vize alma imkanı tanıyacaklarını söyledi. Yunan lider, Erdoğan ile görüşmelerinde Yunanistan'ın Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde sağlayacağı desteği de ala aldıklarını bildirdi.
Türkiye ile Yunanistan'ın "aynı denizi, aynı coğrafyayı ve hatta birçok açından benzer kültürleri" paylaştığını vurgulayan Erdoğan, "İki komşu arasında görüş ayrılığının olması çok normal, bizim aramızda çözülemeyecek bir sorun yoktur. Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis ortak basın toplantısı düzenledi
Liderler, toplantıdan önce beklendiği üzere, iki taraf arasında yıllardır süregelen kıta sahanlığı gibi ağır başlıklara odaklanmadıklarının, önce daha ikincil konuları konuştuklarının sinyallerini verdiler.
Öte yandan Miçotakis, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen çerçevede çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, Ankara ve KKTC'nin benimsediği iki devletli çözüm tutumunu kabul etmeyeceklerinin sinyallerini bir kez daha verdi. İki lider düzenledikleri basın toplantısında basından soru almadı.
Atina Bildirgesi imzalandı
Erdoğan-Miçotakis görüşmesi sonrası kaleme alınan ve iki ülkenin de taraf olduğu Atina Bildirgesi'ne göre iki ülke, siyasi diyalog, pozitif gündem, güven artırıcı önlemler konularında devamlı, yapıcı istişarelerde bulunacak.
Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'nde, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik ve ticari pozitif gündemin teşvik edilmesinin önemi vurgulandı.
TIKLAYIN | Erdoğan-Miçotakis görüşmesi sonrası Atina Bildirgesi imzalandı: Siyasi diyalog, pozitif gündem ve güven artırıcı önlemler vurgusu
Açıklamaların ardından verilecek çalışma yemeğinden sonra Erdoğan ve kendisine eşlik eden heyet saat 17.00'de (TSİ 18:00) Atina’dan ayrılacak.
Erdoğan, ziyaret öncesi Yunan basınına konuşmuştu
Bu önemli ziyaret öncesinde Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin yazılı olarak yolladığı soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İyi niyet temelinde diyalogla çözemeyeceğimiz sorun yoktur" demişti.
Erdoğan, Başbakan'la yapacağı görüşmede, "Dostum Kiryakos, sen bizi tehdit etmiyorsan biz seni tehdit etmiyoruz" diyeceğini belirtmişti.
Ankara ile Atina arasındaki kıta sahanlığı tartışmalarını Uluslararası Adalet Divanı'na taşımak için bir anlaşmaya varılması olasılığı sorulduğunda da Erdoğan, uluslararası yargıya taşınanların bu tartışmayla sınırlı kalmaması gerektiğini söylemişyi.
Erdoğan, "Kıta sahanlığı dışında da birbirimizle bağlantılı çözmemiz gereken çok sorun var. Uluslararası yargıya başvurduğumuzda geride hiçbir problem bırakmamalıyız" demişti.
Türk-Yunan sorunlarını çözmek için Türk tarafının iradesinin güçlü olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Yunan tarafından da, dış müdahale olmadan aynı tavrı bekliyoruz" demişti.
Geçmişte kullanıldığı "Bir gece ansızın gelebiliriz" söylemi sorulduğunda da Erdoğan, "Bu ülkemizin güvenliğini tehdit eden terörist elementlere yönelikti" yanıtını vermişti.
Yunanistan'ın Türkiye'nin düşmanı olmadığını vurgulayan Erdoğan, iki ülkenin de NATO üyesi olduğuna dikkati çekmişti.
Erdoğan, "Bunun da ötesinde biz komşuyuz, komşu kalacağız; birbirimizin haklarına ve ortak çıkarlarına karşılıklı saygı göstermeliyiz. Yüz yıllarca beraber yaşadığımız Yunan halkı, dostluk elimizi uzattığımızda ne kadar sevecen olduğumuzu bilirler" diye devam etti. Cumhurbaşkanı bu konuda güvence vererek, "Türkiye, bir şeyi söylemiş olmak için söyleyecek bir ülke değildir" demişti.
|
En son YDİK toplantısı 7 yıl önce düzenlenmişti
Bugün 5'incisi yapılacak olan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısı 7 yıl önce, 8 Mart 2016'da İzmir'de düzenlenmişti.
O dönem Türkiye'nin Başbakanı şu anda Gelecek Partisi'nin Genel Başkanı olan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'ın Başbakanı ise haziranda yapılan seçimleri kaybettikten sonra SYRIZA liderliğinden istifa eden Aleksis Çipras'tı.
Erdoğan, son olarak 7 Aralık 2017'de tam 6 yıl önce Atina'ya gitmişti.