Sağlık

Çocukların burun hücreleri Covid ile savaşmasına yardımcı oluyor

17 Nisan 2024 10:11

T24 Dış Haberler

Bir araştırmaya göre, çocukların şiddetli Covid'e yakalanma olasılığının yetişkinlere göre daha düşük olduğu çünkü burunlarındaki hücrelerin virüsle savaşmada daha başarılı olduğu ortaya çıktı.

Laboratuvar testleri, yaşlanan yetişkin burun hücrelerinin enfeksiyondan sonraki ilk birkaç gün içinde 100 kat daha fazla virüs içerdiğini gösterdi. Laboratuvar keşfi, Covid'den en çok yaşlı yetişkinlerin etkilendiğini açıkladı. 

İngiliz araştırmacılar, anti-viral tedavilerin farklı yaş gruplarına göre uyarlanması gerektiğini öne sürdü. 

Araştırmacılar, 12 yaş altı, 30-50 yaş arası ve 70 yaş üstü olmak üzere üç farklı yaş grubundan sağlıklı insanların burun zarından alınan hücreleri analiz etti. Burun hücrelerini laboratuvar kaplarında büyüten araştırmacılar, hücrelere koronavirüs bulaştırıp yakından izlediler.

Üç gün sonra mikroskop altında incelendiğinde, çocuklardan alınan burun epitel hücrelerinin virüse karşı hızlı bir şekilde savunmaya geçtiği ve viral yükü azalttığı görüldü. Ancak bu koruyucu etki orta yaşlı yetişkinlerde daha az belirgindi ve 70 yaş üstü burun hücrelerinde daha fazla virüs, daha fazla dökülme ve daha fazla hasar gözlemlendi. 

University College London'dan çalışma lideri ve doçent Dr. Claire Smith, yaşın burundaki hücrelerin dengesini etkilediğini ve yaşlı insanlarda "işlevsiz bir onarım" sürecine yol açtığını söyledi.