Dünya

Clinton'dan Harris'e destek, Obama'dan 'risk' açıklaması

22 Temmuz 2024 00:46

Eski ABD başkanları Barack Obama ve Bill Clinton, Başkan Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, yaptıkları yazılı açıklamada, başkanlığı döneminde çok büyük başarılar kaydettiğini belirttikleri Biden'a teşekkür etti.

Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın tekrar başkan seçilme ihtimalinin derin endişe kaynağı olduğunu ifade eden Clinton çifti, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tam destek verdiklerini bildirdi.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, “Biden, olağanüstü hizmet kariyerini Amerika'yı benzeri görülmemiş bir salgından kurtaran, milyonlarca yeni istihdam yaratan, yıpranmış bir ekonomiyi yeniden inşa eden, demokrasimizi güçlendiren ve dünyadaki itibarımızı yeniden kazandıran bir Başkanlık ile tamamladı. Başkan Yardımcısı Harris'i destekleme konusunda Başkan'a katılmaktan onur duyuyoruz ve kendisini desteklemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Obama, Harris'e desteğini açıklamadı

Eski ABD Başkanı Barack Obama ise yazılı açıklamasında, Biden'ın ABD tarihinin en önemli başkanlarından biri olduğunu belirtti.

Biden'ın yaklaşık 4 yıl boyunca ülkeyi Donald Trump başkanlığından "koruduğu" değerlendirmesinde bulunan Obama, Biden'ın bu seçimde de risklerin farkında olduğunu ifade etti.

Açıklamasında açık şekilde Harris'in adaylığına destek vermeyen Obama, "Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz." mesajını verdi.

Ne olmuştu?

ABD'deki kasım seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olan ve son dönemde sağlık durumunun başkanlığı sürdürmesine izin verip vermeyeceği tartışma konusu olan ABD Başkanı Joe Biden, adaylıktan çekildiğini açıkladı. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump ile haziran ayında girdiği münazaradaki kötü performansının ardından Demokrat Parti'den adaylığı tartışma konusu haline gelen Biden, seçime 4 ay kala seçim gündemini alt üst eden bir hamle yaptı. Yayımladığı mektupta, "Partimin ve ülkenin çıkarları için en iyisi bu” ifadelerini kullaan Biden, seçim yarışından çekildikten sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. 

ABD Başkanı Biden yarıştan çekildi, peki şimdi ne olacak?

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık seçimi yarışından çekildi; Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini açıkladı

Biden'ın adaylık için işaret ettiği Kamala Harris kimdir?

Kamala Harris'ten ilk açıklama: Trump'ı yenmek için elimden gelen her şeyi yapacağım

Biden'ın adaylıktan çekilmesi sonrası Rusya'dan açıklama: Sıra soruşturmada

Biden'ın çekilmesi sonrası piyasanın ilk yorumları, olası senaryolar

30 yaşında senatör olan Biden'ın 81 yaşına kadar devam eden siyasi tarihi