Çin'de, insanlara sivri farelerden bulaştığına inanılan, öldürme potansiyeline sahip yeni bir virüs keşfedildi.
Indepent'te yer alan habere göre; Tayvan Hastalık Kontrol Merkezi, 'Langya' adıyla bilinen Langya Henipavirüsü'nün halihazırda 35 kişiye bulaştığını, ancak kimsenin ölmediğini veya ciddi bir hastalıktan muzdarip olmadığını söylüyor.
Ayrıca virüsün şimdiye kadar Çin'in Şantung ve Henan eyaletlerinde saptandığını ve insandan insana bulaştığının henüz bildirilmediğini kaydetti. Hastaların 26'sının ateş, yorgunluk, öksürük, baş ağrısı ve kusma gibi grip benzeri semptomlar geçirdiği bildirildi.
Hendra virüsü ve Nipah virüsü olmak üzere, daha önce tanımlanmış iki virüse sahip Henipavirüs ailesinden olan Langya'nın, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aşısı yok ve ağır vakalarda ölüm oranı yüzde 75'e kadar çıkabiliyor.
Yeni Henipavirüs'ün gelişimine, geçen hafta New England Journal of Medicine akademik dergisinde yayımlanan, 'Çin'deki Ateşli Hastalarda Zoonotik Henipavirüs' (A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China) başlıklı bir çalışmada da değinildi.
Araştırmada, "Hastalar arasında yakın temas veya ortak maruz kalma geçmişi yoktu, bu da insan nüfusundaki enfeksiyonun düzensiz olabileceğini gösteriyor" dendi.
Çalışma, test edilen 25 yabani küçük hayvan türünden virüsün ağırlıklı olarak sivri farelerde (yüzde 27) bulunduğunu ortaya koydu ve bunun 'sivri farenin, LayV'nin doğal bir kaynağı olabileceğine işaret eden bir bulgu' olduğunu belirtti.