Kültür-Sanat

Cin Ali Müzesi | Erişilebilir müze deneyimi ve körlüğün yanlış bilinen doğruları

13 Ocak 2023 10:46

T24 Haber Merkezi

Ankara'daki Cin Ali Müzesi'nde 14 Ocak'ta Beyaz Baston Körler Haftası kapsamında, Eğitimde Görme Engelliler Derneği'nin (EGED) görmeyen uzmanlarının rehberliğinde, müze gezisi ve anlatım denemesi etkinliği düzenlenecek.  

Cin Ali Müzesi, Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGSÜ), Mitat Enç Görme Engelliler Ortaokulu işbirliğiyle 14 Ocak'ta, “Gerçekten Öyle mi” sorusunu soracak. Etkinlikte, körlüğün doğru bilinen yanlışları konuşulacak, erişilebilir bir müze deneyimi gerçekleştirilecek.

EGED’in görmeyen uzmanlarının da rehberliğinde, gören görmeyen ziyaretçilerin katılımıyla bir müze gezi ve anlatım denemesi yapılacak. Görmeyenlerin bir müzeyi nasıl gezmek istedikleri, anlatımda nelere ihtiyaçları olduğu konuşulacak.

Deneyim paylaşımının ardından MGSÜ Engelsiz Müzik Topluluğu ve Mitat Enç Görme Engelliler Okulu öğrencilerinin ortak hazırladığı dinleti gerçekleşecek.

Etkinlik ücretsiz olup gören görmeyen herkesin katılımına açık.

Cin Ali Müzesi

2019'da Ankara’da ziyaretçilerine kapılarını açan Cin Ali Müzesi duyulara hitap eden, vitrinden çok etkileşimin önde olduğu bir müze olarak tasarlandı. Müzede gören görmeyen tüm ziyaretçiler rehber eşliğinde bilgi alıyor, dokunuyor, oyunlar oynuyor.

Cin Ali’nin hikâyesi kadar cumhuriyet eğitim tarihi, Ankara ve öğrenme konusunda birçok bilgiye sahip oluyorsunuz. Bu bilgilerden birisi de göremeyenlerin eğitimi hakkında. Cin Ali’nin annesi Remziye Kaygusuz, Ankara’nın ilk körler okulu olan Ankara Körler Okulu'nun ilk öğretmenlerinden biriydi. Özel eğitim öğretmenliğini ve körler alfabesini Mitat Enç ’ten öğrendi. Bugün Remziye öğretmenin bu kıymetli deneyimi Cin Ali’nin görmeyen arkadaşlarının da ilk kitabı olmasını sağlayan bir çıkış noktası oldu.

2019'da Cin Ali Eğitim ve Kültür Vakfı’nın hazırladığı Cin Ali Altı Noktada projesi ile Braille Cin Ali kitapları, Braille oyunla okuma gereçleri ve şekil eğitimi levhaları tüm körler okullarına ulaştırıldı: Cin Ali artık herkesin Cin Ali’si oldu.

Cin Altı Noktada köşesi gören ziyaretçilerin büyük bir farkındalık kazanmasını, görmeyen ziyaretçilerin Cin Ali kitaplarını ve karakterlerini tanımasını sağlıyor. Görmeyen ziyaretçiler sadece bu alanda değil müzenin bütününde gören ziyaretçilerin eriştiği tüm bilgiye elleri ve rehberleri aracılığıyla eşit şekilde ulaşılabiliyor.

Müzeyle ilgili bilgiler için tıklayın...