Gündem

CHP MYK’da bazı üyeler, Özgür Özel ve Gökhan Günaydın’ın istifalarını istedi

İstifa etmezlerse, CHP Meclis Grubu’nda “Güvensizlik Oylaması” gündeme gelebilir

Özgür Özel ve Gökhan Günaydın

19 Temmuz 2023 14:19

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği zoom toplantısına yönelik tartışmaların gölgesinde toplandı. Yaklaşık 50 dakika süren MYK’da bazı üyeler, zoom toplantısında yer alan CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’dan istifalarının istenmesi gerektiğini dile getirdi. İki ismin istifa etmemesi halinde ise CHP Meclis grubunda “güvensizlik oylaması”nın gündeme gelebileceği belirtildi. Özel, “İstifamızın istenmesi gibi bir durum söz konusu değil. MYK’da bu konu hiç gündeme gelmedi. Haber gerçeği yansıtmıyor. Haber kaynağı sorunlu. Diğer MYK üyelerinden teyit edilebilir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği zoom toplantısının parti içerisindeki yankıları sürerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir araya gelen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı yaklaşık 50 dakika sürdü. Pazartesi toplanmasına karşın, iki gün arayla yeni bir MYK’nın toplanmış olması, kulislerde bugünkü MYK’nın, sızdırılan videoya yönelik toplandığı yorumlarına neden oldu.

“Meclis’teki görevlerinden istifa etsin” denildi

Edinilen bilgiye göre, son ayların en kısa süren MYK’larından biri olan toplantının ana gündem maddesini kamuoyuna sızdırılan zoom toplantısı oluşturdu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bu tür tartışmaların kamuoyu önünde yapılmasının partiyi yıprattığına dikkat çekti. Bazı MYK üyeleri, toplantıda yer alan CHP TBMM Grup Başkanı Özgür Özel ile Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın artık Meclis’te partiyi temsil etmemeleri gerektiğini belirterek, istifalarının istenmesini talep etti. Kılıçdaroğlu’nun bu konuda henüz bir yorumda bulunmadığı belirtilirken, bu iki isme yönelik “güvensizlik oylaması” da gündeme geldi.

Meclis’te güvensizlik oylaması gündeme gelebilir

CHP TBMM Grup İç Yönetmeliğine göre, Grup Başkanı ile Grup Başkanvekilleri veya Grup Yönetim Kurulu için güvensizlik yöneltilerek, Genel Kurulda görüşme isteminde bulunulabiliyor. Bu istem, partinin Meclis’teki üye tamsayısının dörtte birinin Grup Başkanlığına yazılı başvurusu ile yapılıyor. Güvensizlik istemi, grubun ilk basına kapalı toplantısında okunuyor ve gündeme alınması konusunda görüşme açılıyor. Bu görüşmede istemde bulunanlardan biri ile güvensizlik yöneltilenlerden bir üyeye söz veriliyor. Görüşme tamamlandıktan sonra istemin gündeme alınıp alınmaması oylanıyor. İstemin gündeme alınmasına karar verildiğinde, konu bir sonraki basına kapalı toplantıda görüşmeye açılıyor. Güvensizlik isteminde bulunan kişinin görevinin sonlandırılması için Meclis’teki üye tam sayısının yarısından bir fazlasının oyu gerekiyor. Bu durumda Özgür Özel ve Gökhan Günaydın’ın Meclis’teki grup görevlerinin sonlandırılması için CHP’deki 130 milletvekilinden en az 66 milletvekilinin bu yönde oy kullanması gerekiyor.

Özgür Özel, iddialar üzerine T24’e yaptığı değerlendirmede, kendisinin Manisada olduğu için MYK toplantısına katılmadığını iki ilin ataması dışında gündem yok gelmeniz gerekmiyor bilgisi üzerine katılmadığını, sonradan MYK üyeleriyle yaptığı değerlendirmede kendisine bu konunun gündeme hiç gelmediğinin anlatıldığını belirtti. Özel, “İstifamızın istenmesi gibi bir durum söz konusu değil. MYK’da bu konu hiç gündeme gelmedi. Haber gerçeği yansıtmıyor. Haber kaynağı sorunlu. Diğer MYK üyelerinden teyit edilebilir” dedi.


TIKLAYIN | İmamoğlu başkanlığındaki toplantının videosu sızdırıldı; gündem Kılıçdaroğlu'na karşı Parti Meclisi toplantısı ve olağanüstü kurultay!

TIKLAYIN - İmamoğlu'ndan sızdırılan video ile ilgili ilk açıklama: Bunu parti içinden mi değil mi araştıracağız

TIKLAYIN | İmamoğlu’nun toplantısına katılan Bülent Tezcan'dan "ihanet" denerek video sızdırılmasına: Arzum, CHP yönetiminin bu dilin ve ifadenin bir parçası olmaması