Çevre

CHP Gençlik Kolları üyelerinden Brezilya'dan İzmir'e gelen asbestli gemi için Bakan Kurum hakkında suç duyurusu

08 Ağustos 2022 18:53

CHP Gençlik Kolları üyeleri, Brezilya'dan İzmir'e getirilmekte olan asbestli gemi Sao Paulo'ya söküm izni verilmesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hakkında bugün İzmir ve İstanbul'da suç duyurusunda bulundu. CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Cevat Eren Arslan, "Hükümet ve bakanlığın kamunun sağlığını ve çevreyi koruma görevi var. Ne yazık ki verilen izinle çevre talanının önü açılacak. Halkın sağlığı riske atılarak çevre talan edilemez. Bakanlık, derhal bu yanlış karardan dönmelidir" açıklamasını yaptı.

CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi Kent Sorunları ve Kent Politikaları Komisyonu ile İklim Krizi ve Ekoloji Komisyonu üyeleri, İzmir’e gelmek üzere yola çıkan Nae Sao Paulo gemisinin söküm ihalesini alan Sök Denizcilik Ticaret Ltd. Şti. ile verilen söküm izni nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

TIKLAYIN | Asbestli gemi NAe São Paulo İzmir’e doğru yola çıktı

"Talanın önü açılacak"  

İzmir Adliyesi önünde toplanan CHP’liler, savcılığa suç duyurusunda bulunduktan sonra basın açıklaması yaptı. Kent Sorunları ve Kent Politikaları Komisyonu adına konuşan CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Cevat Eren Arslan, hükümetin Anayasa’da yer alan "Kamunun sağlığını ve çevreyi koruma" prensibine uymadığını savundu. Arslan, şöyle konuştu:

"Nae Sao Paulo isimli gemi ile ilgili süreci dikkatle takip ediyoruz. Bugün sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hükümet ve bakanlığın kamunun sağlığını ve çevreyi koruma gibi temel bir görevi var. Ne yazık ki verilen izinle çevre talanının önü açılacak. Halkın sağlığı riske atılarak çevre talan edilemez. Bakanlık, derhal bu yanlış karardan dönmelidir. Verilen bu iznin iptal edilmesini talep ediyoruz. Türkiye, dünyanın çöplüğü değildir."

TIKLAYIN | Brezilya'dan İzmir'e gelecek olan asbestli gemi yargıya taşınıyor; "Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz niye alıyoruz?"

İstanbul'da da açıklama yaptılar  

CHP'li Gençli Kolları üyeleri, İstanbul'da da suç duyurusunda bulunup basın açıklaması yaptı. İstanbul Adliyesi önünde İklim Krizi ve Ekoloji Komisyonu adına konuşan CHP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Uygar Elitoğ, “Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Söküm sırasında çevreye zarar verecek şekilde atık ya da artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi büyük bir suçtur. Ekosisteme karşı büyük bir zarardır. Ekolojik dengenin bozulmasına sebep olacak tüm hamlelerin karşısındayız. Savcılığın suç duyurumuza sessiz kalmayarak harekete geçmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

TIKLAYIN | Aliağa'da 'asbestli gemi' protestosu: Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir; zehirlenmek istemiyoruz!

Gemi İzmir'e doğru yola çıktı

Bünyesinde barındırdığı asbest miktarı nedeniyle uzmanlar tarafından "Ölüm gemisi" olarak adlandırılan NAe São Paulo gemisi Türkiye saati ile 17:30'da Brezilya'dan Aliağa'daki söküm tesislerine doğru yola çıktı.

Görüntüleri paylaşan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası, “İşçi sağlığını ve güvenliğini sağlayamayan gemi söküm tesislerinde bu geminin sökülmesi işçi ve halk sağlığı açısından ciddi bir tehdittir” açıklamasında bulundu.

TIKLAYIN | İzmir'deki çevre örgütleri: Asbestli gemi 'Sao Paulo' İzmir'e gelmek üzere en geç 5 Ağustos'ta yola çıkacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, bünyesinde 900 tondan fazla asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait 'Nae Sao Paulo' isimli geminin İzmir Aliağa Limanı'nda sökümüne izin vermesi ilçede protesto edildi. Çevreciler ve vatandaşlar, "Zehirlenmek istemiyoruz. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir" dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aliağa’ya getirilecek Brezilya donanmasına ait Sao Paulo savaş gemisi ile ilgili olarak "Gemi ile ilgili bakanlığın açıklamaları hiç güven vermiyor. Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz neden alıyoruz? Gemi, boyutu son derece şaibeli ve kafa karıştıran bir açıklama ile yürüyor. Bakanlığa çağrı yapıyoruz. Durdurun, bu gemi çıkmasın, gelmesin" dedi.