Politika

CHP’li Zeynel Emre, "Türk Göçü"nü TBMM gündemine taşıdı

CHP’li vekil, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, sadece geçen yıl Almanya’ya 100 bin civarında kaçak giriş yapan Türkiye kökenliler olduğunu belirtti

28 Haziran 2024 10:40

T24 Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, son yıllarda sürekli artan Türkiye’den nitelikli iş gücünün başta Avrupa olmak üzere Batı ülkelerine göçünü TBMM gündemine taşıdı. Emre, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından resmi rakamların açıklanmasını talep etti.

Emre, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, AKP iktidarının çeyrek asrı aşkın süresince Türkiye'nin demografik yapısında da kronik sorunlar oluştuğuna dikkat çekti. Özellikle, Cumhuriyet tarihinin en düşük doğurganlık hızının yanı sıra yurt dışına göç oranlarında ciddi artışlar yaşandığına işaret etti.

CHP’li vekil, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, sadece geçen yıl Almanya’ya 100 bin civarında kaçak giriş yapan Türkiye kökenliler olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yıl Almanya’ya kaçak gelenlerin üçte birini de Türkiye kökenlilerin oluşturduğunu ifade etti. Emre, “Kindar ve dindar gençlik” yaratma hedefinin yanı sıra, iş yoğunluğuna karşın düşük ücretler ve şiddetten kaynaklanan sorunlar nedeniyle her yıl daha fazla nitelikli iş gücünün yurt dışına göç ettiğini, Türkiye'den yurt dışına giden doktor sayısının ise 15 bine ulaştığını vurguladı.

Soru önergesinde belirtilen diğer talepler şunlar:

- Son üç yılda Avrupa Birliği ülkelerine Türk pasaportuyla sığınma talebinde bulunan kişi sayısı kaçtır?
- Son üç yılda yurt dışına çıkıp geri dönmeyen Türk vatandaşı sayısı kaçtır?
- Son üç yılda Avrupa Birliği pasaportu almak için yurt içinden yurt dışına aktarılan para miktarı ne kadardır?
- Gri pasaportla yurt dışına çıkan vatandaşlarımızdan geri dönmeyenlerin sayısı kaçtır?
- Ocak-Haziran 2024 döneminde vize almak neredeyse imkansız hale geldi; bu konuda Avrupa ülkelerine bir misilleme yapılması düşünülmekte midir? Konuyla ilgili ne tür tedbirlerin alınması planlanmaktadır?