Politika

Genel Kurul'da konuşan Saadet Partili Kaya: Emekliye 15 bin lirayı aşkın zammı elinizin tersiyle itiyorsunuz, zenginin cebine koyuyorsunuz

25 Temmuz 2024 16:35

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da bugün, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren"Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşmelerine devam ediliyor. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, "Geçtiğimiz mart ayında bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun bu Meclis'ten geçti. Bu düzenleme ile birlikte kamunun en az 250 milyarlık vergi alacağından vazgeçildi... Her emekliye 15 bin lirayı aşkın biz zam artışı yapma imkanını elinizin tersiyle itiyorsunuz, zenginin cebine koyuyorsunuz" dedi. 

CHP Manisa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, ticaret ile ilgili kanun teklifinde "Alibaba'nın lisans bedelinde 20 milyar liralık indirim düzenlemesi" yer aldığını belirterek, "Emekliye zam için kaynak var mı yok mu? Bu düzenleme ile 20 milyarlık bir gelirden vazgeçeceğiz. Esasında kaynak var ancak adamına göre kaynak var, herkese kaynak yok. Kime kaynak var? Mesela, Alibaba'ya var ancak emekli hacı babaya kaynak yok" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'in 9. maddesi üzerine konuşan CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut iktidara yakın isimlerden vergi alınmadığını, fakat küçük esnafa cezaların üst üste yazıldığını dile getirdi.  

Akbulut, küçük esnafa yazılan cezaları gündemine alıp, "Bırakalım küçük esnafla uğraşmayı, daha devletin sırtından milyarları kazanan şirketleri denetletelim, onları denetleyelim, onlardan vergi toplayalım" dedi. 

CHP Manisa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Genel Kurul’da "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin" görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, önceki gün Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülen kanun teklifine değindi.

Bakırlıoğlu, "Orada dünya devi Alibaba'ya özel bir adrese teslim bir düzenleme yapıldı. Buna göre Alibaba'nın lisans bedelinde 20 milyar liralık bir indirim gerçekleşmesi ön görülüyor. Yani bizler elimizi kolumuzu kaldırıp indirerek 20 milyarlık bir gelirden vazgeçmiş olacağız. Emekliye zam için kaynak var mı yok mu? Bu düzenleme ile 20 milyarlık bir gelirden vazgeçeceğiz. Esasında kaynak var ancak adamına göre kaynak var, herkese kaynak yok. Kime kaynak var? Mesela, Alibaba'ya var ancak emekli hacı babaya kaynak yok" diye konuştu.

"Bu hak mıdır reva mıdır?"

Konuşmasında emekli maaşlarının düşüklüğüne dikkat çeken Bakırloğlu "Kamuoyunun son günlerde en çok tartıştığı konulardan bir tanesi, en düşük emekli maaşı. Görüştüğümüz kanun teklifinde de bununla ilgili bir düzenleme var" dedi.

"En düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkartılıyor; artış yüzde 25, bütçeye maliyeti 33 milyar lira ve bu artıştan da 3 milyon 700 bin emeklimiz faydalanacak. Peki, emeklimiz aldığı bu 12 bin 500 liralık maaşı nerelere harcıyor" diyen Bakırlıoğlu, TÜİK'e göre emeklilerin maaşlarının yüzde 29'unu gıdaya, yüzde 32'sini konut ve kiraya, yüzde 14'ünü de ulaştırmaya harcadığını anlattı. Bakırlıoğlu, "Şimdi 'Gıda enflasyonu yüzde 71' diyorsunuz, öbür taraftan da emekliye yüzde 25 zam yapıyorsunuz. O zaman soruyoruz, bu hak mıdır, reva mıdır" ifadelerini kullandı. 

"Emekliye verdiğiniz zam kira artışına yetmiyor"

TÜİK'e göre Türkiye'de ortalama ev kirasının 5 bin 850 lira olduğunu söyleyen Bakırlıoğlu, "12 bin 500 bin lira maaş alan bir emekli gitsin, 5 bin 850 liralık bir evde otursun, temmuz ayında da kira artışı gelsin. Şimdi biz temmuz ayında 10 bin liralık maaşı 12 bin 500 liraya çıkarıyoruz, artış 2 bin 500 lira. Devlet ne diyor? ‘Kira artışı yüzde 65 olacak’ diyor. 5 bin 850 liranın yüzde 65'i, 3 bin 800 lira yapıyor. Yani, bizim emeklimize vermiş olduğumuz artış, zam vermiş olduğumuz kira artışını bile karşılamıyor. Yine soruyorum bu hak mıdır, reva mıdır?" ifadelerini kulllandı. 

CHP’li Yıldızlı: Elektrik kesintilerinden dolayı vatandaşlar ciddi sıkıntılar yaşıyor

Genel Kurul'da bugün "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine devam ediliyor. Bozdağ, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Kocaeli'nde elektrik kesintilerinin yaşandığını belirtti. Kentte organize sanayi bölgelerinin, limanların bulunduğunu aktaran Yıldızlı, Kocaeli'nin gereken hizmeti alamadığını savundu. Yıldızlı, "Kentte 9 saati bulan elektrik kesintileri meydana geliyor. Vatandaşlarımız ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor" dedi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşıoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun lideri Dr. Sadık Ahmet'in vefatının 29. yılı dolayısıyla konuşma yaptı. "Batı Trakya Türklüğü vardır" diyen Hamşıoğlu, bunu söylemekten vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Hamşıoğlu, Batı Trakya Türkleri'nin kendi okullarını idare etmesinin, müftüsünü seçmesinin yasal olduğuna işaret etti.

AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, Kayseri'de Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yapılan yatırımları anlattı. Kayseri'de 11 baraj ve 4 göletin faaliyete alındığını aktaran Özsoy, sulama alanında önemli yatırımların hayata geçirildiğini kaydetti. Özsoy, yatırım programında 10 sulama tesisinin bulunduğunu bildirdi.

Muhalefet partilerin önerileri reddedildi

Genel Kurul'da Saadet Partisinin "Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler", İYİ Partinin "6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerden sonra yapılan çalışmalar", DEM Parti'nin "Kamu personel sistemi" ve CHP'nin "Konaklama vergileri" ile ilgili araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına dair grup önerileri görüşüldü. Grup önerileri kabul edilmedi. 

DEM Partili Kok: Vergi yerel yönetimlere aktarılmalı

DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok, partisinin grup önerisi üzerine söz alarak, kamu atamalarında liyakat ve ehliyet kriterlerinin esas alınması gerektiğini, bunun adaletin sağlanması için çok önemli olduğunu kaydetti.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, konaklama vergisinden alınan paranın Hazineye aktarıldığını, bu durumun turizm mevsiminde nüfusu artan belediyeleri bütçe açısından zor duruma düşürdüğünü kaydetti.

Kaya, "Bu konunun çözümü için söz konusu verginin, Hazineye devredilmek yerine alındığı şehrin altyapı yatırımları ve kalkınma projeleri için kullanılmasını sağlamak amacıyla yerel yönetimlere aktarılması gerekmektedir" diye konuştu.

Saadet Partili Çalışkan: Türkiye ABD ile ilişkilerini gözden geçirmeli

Partisinin grup önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Türkiye ile müttefik olan ABD'nin, Akdeniz, Ege, Yunanistan başta olmak üzere her platformda Türkiye ile karşı karşıya geldiğini belirtti.

ABD'nin, Irak, Suriye ve dünyanın farklı yerlerindeki ülkeleri karıştırdığını ifade eden Çalışkan, "Katil İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresindeki konuşmasında ayakta alkışlandı. Bu durum, ABD'nin hukuka ne kadar saygılı olduğunun, sadece menfaatlerini düşündüğünün en bariz göstergesidir" dedi. Çalışkan, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

İYİ Partili Gürban: Deprem bölgesinde vatandaşlar hala konteynerde yaşam mücadelesi veriyor

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, depremin üzerinden uzun süre geçmesine rağmen vatandaşların halen konteynerlerde yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Gürban, deprem konutları yapımında istismara açık düzenlemeler gerçekleştirildiğini, sorunlara kalıcı çözümler bulmak için verdikleri önergelerin kabul edilmediğini belirtti.

Depremin etkisini azaltmanın yöneticilerin görevi olduğuna işaret eden Gürban, bazı yöneticilerin bulundukları makamları şahsi menfaatleri için kullandığını söyledi.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, muhalefet partilerinin grup önerileri kabul edilmedi.

Daha sonra, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

CHP'li Akbulut: Küçük esnafla uğraşmayı bırakalım şirketleri denetleyelim

TBMM Genel Kurulu'nda devam eden Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'in 9. maddesi üzerine konuşan CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut iktidara yakın isimlerden vergi alınmadığını, fakat küçük esnafa cezaların üst üste yazıldığını dile getirdi. 

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut TBMM Genel Kurulu'nda konuştu, küçük esnafa yazılan cezaları gündemine alıp, "Bırakalım küçük esnafla uğraşmayı, daha devletin sırtından milyarları kazanan şirketleri denetletelim, onları denetleyelim, onlardan vergi toplayalım" dedi. 

9. Maddeye ilişkin konuşan CHP'li Akbulut şunları dile getirdi; 

"Bugün vergi dairesi memurları sokaklarda geziyorlar, küçük esnafı geziyorlar, uygulama yapıyorlar ve örneğin diyorlar ki: “Vergi levhanı göster bakalım.” Vergi levhasını gösteremezse o anda bir ceza uyguluyor. Yine birçok iş yerine gidip baktığınız zaman birçoğu kiracıdır ve bu enflasyonist ortamda çok yüksek kira bedelleri ödemekteler. Örneğin 20 bin TL bir kira ödeyen mükellef, bundan dolayı 5 bin lira da stopaj vergisi ödemek durumunda kalıyor. Bakın, geliri elde eden ödemiyor çünkü o, kira vergisi beyannamesinde o 5 bin lirayı mahsup ediyor ama mükellef, ama o esnaf, onu ödemek durumunda kalıyor. Muhakkak ki bu anlamda, iş yeri kira stopajlarını da kaldırmamız gerekiyor demiyorum, yer değiştirmemiz gerekiyor geliri elde edenden almamız gerekiyor."

CHP'li Kara: Hatay halkı, vaatlerin ötesinde somut adımlar bekliyor

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, "'Bir yıl içinde tüm konutları bitireceğiz' sözünüze rağmen, Hatay'da sadece 10 bin 800 konutun kurası çekildi. Elektrik, su ve kanalizasyon gibi temel ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece, bu konutlar da gerçek bir çözüm sunmuyor” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Hatay’ın sorunlarına ilişkin konuşma yapan Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da bir yıl içinde tüm konutların yapımının tamamlanacağı sözünün gerçekleşmediğini ve şu anda Hatay’da sadece 10 bin 800 konutun kurasının çekildiğini ifade etti.

Kara, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"Havalimanı konusunda da durum vahim. 2025'e kadar ikinci pist vaadi veriliyor ancak ortada retorikten başka bir şey yok. İskenderun sahilindeki çökme ciddi sorunlar oluşturuyor. Mühendislik ve bilimsel uzmanlığa ihtiyaç duyulmasına rağmen, yetkililer bu konuda somut adımlar atmıyor.

“Sorunların çözümü için samimi ve etkili bir iş birliği çağrısında bulunuyoruz”

Mücbir sebep konusunda ise adaletli bir yaklaşım bekliyoruz. Van Depremi sonrası yapılan yasal düzenlemelerde esnaf ve KOBİ'ler için kolaylıklar sağlanırken, Hatay'daki işletmeler için benzer bir adım atılmıyor. Teminat ve rasyo zorunluluğu işletmelerin ayakta kalmasını zorlaştırıyor. Bu sorunların çözümü için samimi ve etkili bir iş birliği çağrısında bulunuyoruz. Hatay halkı, vaatlerin ötesinde somut adımlar bekliyor."

Saadet Partili Kaya: Kamunun en az 250 milyarlık vergi alacağından vazgeçildi

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, "Geçtiğimiz mart ayında bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun bu Meclis'ten geçti. Bu düzenleme ile birlikte kamunun en az 250 milyarlık vergi alacağından vazgeçildi... Her emekliye 15 bin lirayı aşkın bir zam artışı yapma imkanını elinizin tersiyle itiyorsunuz, zenginin cebine koyuyorsunuz" dedi. 

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda dördüncü gününde devam ediyor. Saadet- Gelecek Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin "Kıymetli madenlerin vergilendirilmesine ilişkin kuralların belirlenmesini" içeren kanun teklifinin 8. maddesi üzerine konuştu. Şahin şunları söyledi:

İsa Mesih Şahin: "Vergi reformu beklentimiz var"

"Kıymetli madenlerin vergilendirilmesi düzenlenmektedir, etki analizine bakılınca bir öngörü ortaya konulmamış bu bir eksiklik. Uygulama esnasında ülkemizde faaliyet gösteren yurtdışı firmalarının küresel asgari kurumlar vergisine tabi olacak gelirlerinin arttırılacağı öngörülmekte.
Bir şeye dikkat çekmek istiyoruz, yerli şirketlerin vergilendirme hususunda yurtdışı firmalarına ezdirilmemesi konusunda gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir. Bir vergi reformu beklentimiz var. TBMM kapanmadan kamuoyunun beklediği vergi reformunu buradan geçirmiş olalım. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınacak adaletli bir sistemden bahsediliyordu. Bu da paketin içerisinde, kayıtdışılıkla yeterli mücadeleyi de göremiyoruz. Bunun için reform dememiz mümkün değil."

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 11 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, vergi ziyaı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebep olunması halinde yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü uygulanacak.

Vergi Usul Kanunu'nda "özel usulsüzlükler ve cezaları" hükmünde yapılan değişikliğe göre, bir takvim yılı içerisinde ilgili hükümler uyarınca birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda caydırıcılığı artırmak amacıyla artan ceza uygulaması getirilecek. Öte yandan hükme, mükellef grupları ve ilgili usulsüzlüklere yönelik cezaların yer aldığı yeni bir cetvel de eklenecek.

Bu kapsamda yer alan bazı cezaların, her yıl yeniden değerleme oranında yükseltilmesinin yanı sıra tutarları yeniden belirlenerek caydırıcılığın artırılacağı öngörülüyor. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda caydırıcılığı artırmak amacıyla artan ceza uygulaması getirilecek.

Genel Kurul'da konuşan Saadet Partili Kaya: Emekliye 15 bin lirayı aşkın zammı elinizin tersiyle itiyorsunuz, zenginin cebine koyuyorsunuz

Kanun kapsamı dışında belge düzenleyenlere 2 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek, bu durumun idarenin bilgisine girmeden önce belgeyi almak zorunda olanlar veya belge muhteviyatı işlemin muhatapları tarafından 5 iş günü içerisinde bildirilmesi halinde ise kanun kapsamı dışında belge düzenleyenlere 6 kat özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Yasada sayılan belgeleri düzenleme zorunluluğu bulunanların yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde bu durumun belge muhteviyatı işlemin muhatapları tarafından 5 iş günü içerisinde idareye bildirilmesi halinde bu kimselere ceza kesilmeyecek, belgeleri düzenlemeyen, eksik veya yanıltıcı düzenleyenlere ise özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak.

Teklifle, öngörülen artan tutarlı ceza uygulamasında uygulanacak ceza tutarlarına ilişkin cetvel, kanuna eklenecek.

Cezalar yeniden belirleniyor

Düzenlemeyle damga vergisi ödenmemiş kağıtları, vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına kesilen özel usulsüzlük cezasının her bir kağıt için alt sınırı 40 Türk lirası olarak belirlenecek.

Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümlerine uymayanlara yönelik cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılırken, düzenlemeyle bu cezalar yeniden belirlenerek caydırıcılığının artırılması hedeflenecek.

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların bilgi değişimi hükümleri kapsamında bilgi toplanmasına ilişkin hüküm uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Elektronik ticaretin yanı sıra internet dahil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde vergi güvenliğini sağlamak amacıyla kendisine bilgi verme yükümlülüğü getirilenlerin, bu yükümlülüklerine ilişkin olarak bildirimde bulunmamaları veya bildirimlerini eksik ya da yanıltıcı bir şekilde yapmaları durumunda uygulanması gereken özel usulsüzlük cezası, bu mükelleflerin ekonomik ve ticari büyüklükleri ile orantılı olacak.

Tevsik zorunluluğu kapsamında olup da bu zorunluluğa uymayanlara uygulanan özel usulsüzlük cezası da artırılacak. Bu zorunluluğa uymadan ödeme yapanların, durumu 5 iş günü içerisinde idarenin bilgisine girmeden bildirmesi durumunda ise ceza kesilmeyecek.

Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, banka ve benzeri finans kurumları, ödeme kuruluşları veya PTT aracılığıyla başkalarının adı veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda her bir işlem için bu hükme göre uygulanan cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında, mal teslimi ya da hizmet ifasını yapanlarla adına veya hesabına ödeme yapılanlara ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu hüküm uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı geçemeyecek.

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için bu hükme göre belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak.

İstenilen teminatın süresinde verilmemesi veya tamamlanmaması halinde teminatı vermeyenler veya tamamlamayanlar adına, hüküm kapsamında verilmesi veya tamamlanması gereken teminat tutarı kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılma zorunluluğu getirilen cihaz ve sistemlerle nitelikleri belirlenen veya onaylanan elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri üreten, ithal eden, bu cihazlara çeşitli hizmetler veren ödeme kaydedici cihaz üreticisi veya ithalatçıları ile bu cihazlara ilişkin hizmet veren güvenli servis sağlayıcıları, bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları, şarj ağı işletme lisansı sahipleri ve elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanması hususlarından herhangi biri için hizmet verme konusunda yetkilendirilenler ile sipariş, satış, muhasebe, stok takip gibi programları kullandıran, teslim eden veya satan mükelleflere ilişkin olarak bunlar tarafından yapılması, yapılmaması ya da yerine getirilmesi gereken hususlara aykırı davrananlara, her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere hükümde yer alan özel usulsüzlük cezasının 10 katı tutarında ceza kesilecek. Bu hüküm uyarınca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı geçemeyecek.

Bu hüküm kapsamındaki tek bir fiilin, Kanun'un ilgili hükmünde yer alan özel usulsüzlük cezasını gerektiren birden fazla cezayı gerektirmesi halinde, bu cezalardan en ağır olanı kesilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı personeline fazla çalışma ücreti

Teklifle, vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılacak. Vergi Usul Kanunu'nda bu kapsamdaki hükümler yürürlükten kaldırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının normal mesai saati haricinde ve daire dışında fiilen çalışan personeline, bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Her bir personel için ödenebilecek fazla çalışma ücreti ayda 50 saati ve fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı ise Başkanlık taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan toplam memur ve sözleşmeli personel sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek.

Mevcut uzlaşma başvuruları, Vergi Usul Kanunu'nun değiştirilmeden önceki hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

Ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılacak.

Teklifin 11 maddesinin daha kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. (AA)