Politika

CHP'li Taşcıer'den Bakan Soylu'ya: Her seferinde yerli ve milli olmaktan bahsediyorsunuz; para karşılığı kaç Türk vatandaşlığı verdiniz?

"Cumhuriyet tarihinde adı bu kadar suç örgütleriyle, mafyayla, uyuşturucuyla anılan başka bir bakan olmamıştı"

18 Kasım 2022 21:06

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sunumunda, "İstisnai Türk vatandaşlığı kazananların sayısı, 50 bini Türkmen, 219 bin Suriyeli, 110 bin Ahıska Türk'ü, 10 bin Uygur Türk’ü, 41 bin 908 Afgan; toplam 381 bin" sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilenlerini açıklaması üzerine, "Örneğin, binlerce kilometre arsa alanlar, tarla alan bir kişi dahi Katarlı Türk vatandaşı olmadı mı ya da zengin bir Nijeryalı yok mu Türk vatandaşı olan? Israrla cevaplamadığınız sorumu tekrar söylüyorum; her seferinde yerli ve milli olmaktan bahsediyorsunuz, para karşılığı kaç Türk vatandaşlığı verdiniz?" diye sordu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2021 yılı kesin hesabı ile 2023 yılı bütçe kanun teklifi görüşmeleri Bakan Süleyman Soylu'nun katılımıyla sürüyor. 

"Cumhuriyet tarihinde adı bu kadar suç örgütleriyle, mafyayla, uyuşturucuyla anılan başka bir bakan olmamıştı"

Görüşmeler sırasında söz alan CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, Bakan Soylu'yu, "Herhalde Cumhuriyet tarihinde adı bu kadar suç örgütleriyle, mafyayla, uyuşturucuyla anılan başka bir bakan olmamıştı. Mesela, 2018 yılında Adnan Oktar grubuna operasyon yapıldığını sabah Oktar grubundan birinin size mesaj atarak operasyonu durdurmanız istendiği iddia edilmişti, çünkü bu operasyonu yaptıran İstanbul Emniyet Müdürü'nün sizden bunu sakladığı iddia edildi. Gerekçe ise, sizden sızacağı düşüncesi" dedi. 

"Sedat Peker çıktı; 'Koruma polisimi siz vermediniz mi?' dedi"

Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen, firari Sedat Peker'in iddialarına hatırlatan Taşcıer, "Sedat Peker çıktı; 'Koruma polisimi siz vermediniz mi?' dedi. Bunun üzerine birkaç isim açıkladınız programda. Biri Selami Altınok, diğeri de o dönem Terörden Sorumlu Müdür olan Mustafa Çalışkan. 'Peker'e koruma kararını bunlar verdi' dediniz. Altınok şu anda partimizin milletvekili, Mustafa Çalışkan görevden tümüyle alınamadı, genel müdüryardımcılığına çekildi. Görevden alınamadı 'görevden alındı' demiyorum, alınamadı. Çünkü bu açıklamalar sonrası Çalışkan döndü dedi ki, 'Mustafa Çalışkan gibi bir insanı açığa kim alacak, nasıl alacak, bir görelim bakalım" diye konuştu. 

"Dört işlemi dahi beceremeyen bir Bakanlık'tan bahsediyoruz"

Taşcıer; Bakan Soylu'yu, "Sabah burada dediniz ki 'İstisnai Türk vatandaşlığı kazananların sayısı, 50 bini Türkmen, 219 bin Suriyeli, 110 bin Ahıska Türk'ü, 10 bin Uygur Türk’ü, 41 bin 908 Afgan; toplam 381 bin.' Sayın Bakan, hesap makinesiyle topluyorum, kendim topluyorum, bulduğum sayı 431 bin, siz 381 bin diyorsunuz yani dört işlemi dahi beceremeyen bir Bakanlık'tan bahsediyoruz. Bu açıklık nereden kaynaklanıyor?" sözleriyle eleştirdi. 

"Para karşılığı kaç Türk vatandaşlığı verdiniz?"

CHP'li Taşcıer, Soylu'ya, "Sadece bu milletlerden mi acaba vatandaşlık alındı? Örneğin, binlerce kilometre arsa alanlar, tarla alan bir kişi dahi Katarlı Türk vatandaşı olmadı mı ya da zengin bir Nijeryalı yok mu Türk vatandaşı olan? Israrla cevaplamadığınız sorumu tekrar söylüyorum; her seferinde yerli ve milli olmaktan bahsediyorsunuz, para karşılığı kaç Türk vatandaşlığı verdiniz?" diyerek sorularına yanıt istedi. (ANKA)