Politika

CHP'li Süllü'den çiftçilere ziyaret: Üreticilerimize adeta ‘Sen ekme’ deniliyor

27 Ağustos 2023 23:08

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir’de mısır üreticilerini ziyaret etti. Çiftçileri dinleyen Süllü, “Ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle sürekli olarak zarar eden üreticilerimize adeta ‘Sen ekme’ deniliyor” dedi. Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar ise“Geçmiş dönemlerde ‘kara gün dostu’ olan TMO, bugün çiftçinin üzerine kambur olarak yapışmış pozisyonda” diyerek tarım politikalarını eleştirdi.

Anka'nın aktardığı habere göre CHP'li Süllü, Eskişehir’in Kalkanlı Mahallesi’nde mısır üreticilerini ziyaret etti. Ziyarete Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar da katıldı. Üreticiler, yeni açıklanan mısır alım fiyatlarına tepki gösterdi.

"Dünya piyasalarında buğdayın alım fiyatı 13 bin 500 liraları buluyor"

Çiftçileri dinleyen Süllü, “TMO’da yaşanan sorunlar nedeniyle, mısırda 7 bin lirayı geçen maliyete karşın, arpa ve buğdaydaki gibi tüccara mahkûm bırakılan mısır üreticileri mahsullerini 4 bin 500 lira ile 4 bin 700 lira arasında satmak zorunda kalıyor. Oysaki, dünya piyasalarında buğdayın alım fiyatı 13 bin 500 liraları buluyor. Ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle sürekli olarak zarar eden üreticilerimize adeta ‘sen ekme’ deniliyor" diye konuştu.

"30 kuruş zam"

Çiftçiler, “3 gün önce fiyatları açıkladılar. 6 TL. 5.7 idi geçen yıl açıkladıkları. Yani 30 kuruş bir zam olmuş oluyor. Şimdi girdi maliyetleri belli, enerjinin girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde kaç katladı... Akaryakıt, gübre vs. içinden çıkılmaz bir hal aldı. Maliyeti 7 bin lirayı geçiyor” ve "Şu gördüğünüz arkadaki mısır tarlasını sahibi imkanları olmadığı için sulayamadı. İmkânı yok. İmkânlar olmadığı için sulayamadı. Eskiden taksitle mazot veriyorlardı artık onu da vermiyorlar” diyerek mısır fiyatlarına isyan etti.