Sağlık

CHP'li Pala'dan dördüncü kez: Sağlık Bakanlığı'nın sessizliği kızamık vakalarını gölgeliyor

19 Ağustos 2024 10:30

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı'na Türkiye'deki kızamık vakalarına dair 4. soru önergesini verdi. Önceki üç önergesine henüz yanıt alamayan Pala, Bakanlık'tan kızamık olguları ve bu konuda alınan önlemler hakkında bilgi talep etti.

BirGün'ün aktardığına göre, Pala, kızamık hastalığının çocuklar ve yetişkinler için ciddi sağlık problemleri oluşturduğunu ve bazı durumlarda ölümcül olabileceğini vurgulayarak, Bakanlığın şeffaf olması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti. Vekil, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye'deki kızamık vakalarında gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çekti ve Bakanlığın bu konuda neden sessiz kaldığını sorguladı.

Pala'nın önergesinde, 2021 ve 2022 yıllarında kızamık vakalarının arttığı, 2023 yılında ise bu sayının 5.004'e yükseldiği belirtilirken, 2024'ün ilk beş ayında 1.104 kişiye kızamık tanısı konulduğu bilgisi paylaşıldı. Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın bu verileri kamuoyu ile paylaşmadığı ve 2023 Sağlık İstatistikleri Yıllığı'nı yayımlamadığı için 2023 yılına ait detaylı verilere ulaşılamadığı aktarıldı.

Bursa'da da kızamık vakalarının arttığını belirten Pala, özellikle sağlık çalışanları arasında da kızamık tanısı konulduğunu ve bu durumun sağlık sistemi için ciddi riskler taşıdığını vurguladı. Pala, Sağlık Bakanı'na Bursa'daki kızamık vakaları, enfekte olan sağlık çalışanları ve alınan önlemler hakkında bilgi vermesi için çağrıda bulundu.

CHP'li vekil, Sağlık Bakanlığı'nın yeterli şeffaflık göstermeyerek, halk sağlığını tehdit eden kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar konusunda gerekli bilgileri paylaşmamasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi ve Bakanlık'tan acil ve açık bir yanıt talep etti.