Çevre

CHP'li Oran: Uzungöl'de adına barış denilen imar katliamı yapıldı

Umut Oran Trabzon'da çevre sorunlarına ilişkin rapor hazırladı

11 Mart 2019 08:08

31 Mart seçimleri için Anadolu gezen CHP'li Umut Oran, hafta içerisinde Karadeniz'e gitti. 5 Mart'ta Trabzon'dahalkın sorunlarını dinleyen Umut Oran, şehrin çevresel sorunlarını inceledi. Oran, Trabzon gezisi sonrası hazırladığı raporda Uzungöl'de 'imar barışı' projesini eleştirerek, "Adına barış denilen imar katliamı için başvurular alındı, otellere tabiat parkı içinde yapı kullanma izin belgeleri verildi; neredeyse tamamı mera olması gereken yerlere yapıldı" ifadelerini kullandı

Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre, Oran'ın hazırladığı çevre raporunda şu tespitler öne çıktı:

-"Beşirli ve Toklu mahallelerinde, sahil şeridinin 6 kilometre doldurularak dinleti ve plaj alanı yapım projesi yanlış yürütülüyor. Tuzlu suya dayanıklı kalker, bazalt türü kayalar zemine yerleştirilip sıkıştırılmadan sadece hafriyat toprağı ve moloz dökülerek iş götürülmeye çalışılıyor. İleride çok ciddi zemin oturmaları, yarıklar oluşacak"

-"Çarşıbaşı Belediyesi denizi çöple dolduruyor. ÇED raporu alınmadan inşaata başlandığı için Çevre Mühendisleri Odası şikâyet etti, belediyeye para cezası dahi verilmedi!"

-"Maçka'daki Atasu Barajı göletinden elektrik üretimi için boru döşemesinde yapılan patlatmalar ile bölgede oluşan heyelanlar arasında ilişki olduğu düşünülüyor. Acilen uydu tabanlı bir izleme ağı kurularak, su iletiminde sızma olup olmadığı, patlatmaların yol açtığı titreşimler izlenmeli"

Umut Oran hazırladığı raporda Trabzon, Uzungöl'deki doğa tahribatı hakkında şunları ifade etti: “Adına barış denen imar katliamı için başvurular alındı. Yasa çıkmadan önce de o alanda inşaat varmış gibi gösteren fotoşoplu fotoğraflarla başvuranlara, özellikle otellere tabiat parkının içinde yapı kullanma izin belgeleri verildi! Üstelik tüm bu yapıların neredeyse tamamı mera olması gereken yerlere yapıldı!”

Raporunda 7 Ocak 2017'de kış ortasında Sürmene Çamburnu'da çıkan orman yangınına da değinen Oran, “Yangının nedeni anlaşıldı. Oraya Tabiat Parkı Projesi diyerek 15 orman köşkü, kır lokantası, mescit, kamelya yaparak doğal yapıyı bozmak istiyorlar. Yasaya göre yanan orman arazisinde hiçbir şekilde yapılaşmaya gidilemez” dedi.

Heyelan alanına çöp arıtma tesisi

Umut Oran'ın raporunda, Trabzon'da tüm şikayetlere rağmen Araklı İlçesi'nde yapılmasına karar verilen Araklı Taşönü Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi de yer aldı. Oran şunları kaydetti: “Daha önce çimento fabrikasının kalker ocağı olarak kullanılan Araklı Taşönü bölgesinde sık yaşanan heyelanlar nedeniyle üretim durma noktasına gelmiş. Bu bölgeye katı atık alanı kurulmak istenmesi, tam bir akıl tutulmasıdır. Halen heyelanların devam ettiği bölgede sarkıt ve dikitleri olan mağaralar da bulunmaktadır. Bu alan turizm açısından incelenmemiş bile.”

Çamburnu Çöp Tesisi Denizi kirletiyor

Umut Oran'ın dikkati çektiği çevre felaketlerinden biri de Çamburnu Kutlugün Düzenli Çöp Depolama Sahası oldu. Oran, “İzin alınmadan yapılan, öngörülen süreden önce yetersiz hale gelen yani açıkçası her şeyi düzensiz olan bir çöp sahası. Üstelik bölgedeki yağış miktarı hesaplanmadan tesis kurulduğu için atık su arıtması yetersiz kaldığında tüm kirli sular derin denize boşaltılmaktadır” dedi. Beşikdüzü İlçesi'nde neredeyse herkesin imar mağduru olduğunu ifade eden Oran şunları söyledi: “800 vatandaş belediyeyi dava etti ve 2018 sonu itibariyle yürütmeyi durdurma kararı almayı başardılar.”