Politika

CHP'li Karabıyık: Bu bütçe gösteriyor ki iktidarın en önemli hedefi kamu kaynaklarını hesapsızca harcayıp seçimi kazanabilmek

26 Ekim 2022 21:04

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 2023 yılı bütçesini eleştirerek, “Bu bütçe şunu gösteriyor, iktidarın ciddi bir hedefi yok. Şu anda en önemli hedef kamu kaynaklarını hesapsızca harcayıp seçimi kazanabilmek” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı bütçe teklifi görüşülmeye başlandı. CHP'li Karabıyık, 2023 yılı bütçesini “Borç ve faiz bütçesi” diye nitelendirdi. Karabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı zamanda transfer bütçesi. Devlet 2022 yılında vatandaştan topladığı her 100 liralık verginin 14,5 lirasını faize ödemişti. Bu yıl da her 100 liralık verginin 17,7 lirası faize gidecek. Bütçenin yüzde 10’undan fazlası faizi sevmediğini söyleyen iktidar tarafından faize ayrılmıştır.

Siz üretim ve istihdam bütçesi diyorsunuz. Yatırıma ayrılan pay 381 milyar lira. Faize ayrılan pay 581 milyar lira. Nerede yatırım bütçesi? Bu bütçe şunu gösteriyor, iktidarın ciddi bir hedefi yok. Şu anda en önemli hedef kamu kaynaklarını hesapsızca harcayıp seçimi kazanabilmek.

Bütçe gelirlerinin 1,1 trilyonluk kısmı ÖTV, KDV dahil dolaylı vergilerden geldiğini de görüyoruz. Mart- Eylül döneminde kur korumalı mevduat için Hazine’den 85 milyar lira çıktı. Temmuzda ek bütçeye 40 milyar lira kur farkı ödeneği konulmuştu ama mecburen bunun da iki katına ulaşıldı.”

Karabıyık, 994,3 milyar liralık vergi muafiyetinin büyük bir kısmının kur korumalı mevduat için ayrıldığını ifade ederek, “İşçi ve işveren sendikaları vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini, enflasyon ve zamlar dolayısıyla yılın ikinci yarısından itibaren ellerine bir şey geçmediğini ifade ediyorlardı. Ama kur korumalı mevduata bu istisnaları getiren iktidar onları taleplerini yerine getirmedi” dedi.  

Karabıyık, KİT’lerin zarar ettiğini kaydederek, “Bunun için 360 milyar lira Hazine’den bir miktar ayrılıyor. Aktarılmazsa ayakta duramayacaklar. Şimdi görev zararı denmiyor da borç verme kalemi tutuluyor” diye konuştu.