Politika

CHP'li İlhan Cihaner yanıtladı: "AKP 'meşru' bir şekilde 23 Haziran seçimini kazanırsa ne yapmalı?"

İstanbullular 23 Haziran'da büyükşehir seçimi için yeniden sandık başına gidecek

17 Mayıs 2019 09:47

Eski Erzincan Cumhuriyet Savcısı ve CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, kendisine sorduğu "AKP 'meşru' bir şekilde 23 Haziran seçimini kazanırsa ne yapmalı?" sorusunu yanıtladı. Cihaner, "Bu sorunun kendisi ve cevabı iktidarın ve muhalefetin cüret ve müdahale kabiliyeti mukayese edilerek değerlendirilmezse rejimin kullanışlı aparatları yine devreye girer. Zaten iktidarın doğasında var olan 'meşru' olan ve 'gayrı meşru' olanı belirleme kudreti daha nobran bir şekilde kendisini gösterir" dedi.

Cihaner'in BirGün'de, "23 Haziran fırsatı" başlığıyla yayımlanan yazısının devamı şöyle:

Muhalefet meşru bir şekilde kazandığı 31 Mart seçiminin üzerine bir bardak soğuk su mu içecek? Yoksa durum 1-1 oldu diyerek işi “play off”a mı çevirmeye çalışacağız!

Bu süreç en verimli şekilde “sandık farkındalığı aynı zamanda bir siyasallaşmaya” dönüştürülerek kullanılabilir. Bu siyasallaşma her şeyden önce iktidarın seçim sonrası hukuki ve fiili müdahalesini sınırlayacaktır. En önemlisi de siyasi faaliyetin asli hedefi olan/olması gereken iktidarı elde etme hedefine yaklaştırır.

Bu seçim emekçiler, gençler, işsizler, kadınlar açısından geleceklerine, gündelik yaşamlarına sahip çıkmak için bir imkan sunuyor.  İktidar elitlerinin hukuk dışı uygulamalarla “gitmemek” yönünde sergiledikleri iradeye karşı, kendilerinin ve çocuklarının geleceklerinin “güzel olması” için büyük umutlar beslemeye devam edeceklerini ve bu umutlarını terk etmeyeceklerini gösterebilecekleri bir “fırsata” dönüşebilir.

24 Haziran sabahı yeni bir YSK darbesi ya da sonrasındaki hukuki ve fiili saldırılara, hele hele meşruiyet kaygısından tamamen kopmuş bir iktidara, siyasal olarak amorf bir hale gelmiş, bir gün önce Denizleri asanlara rahmet dileyip ertesi gün Denizleri anan kafa karışıklığı ile karşı durulamaz.


Yazının tamamı için tıklayın