Politika

CHP'li Gökçek'ten Bakan Yerlikaya'ya: Son 5 yılda işlenen kadın cinayetlerinden kaçı ruhsatsız silah ile işlendi?

21 Eylül 2023 19:30

CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya “Türkiye’de Eylül 2023 tarihi itibarıyla, ruhsatsız silah sayısı kaçtır? Son 5 yılda yaşanan silahlı şiddet olaylarının kaçı ruhsatsız silahlar ile gerçekleştirilmiştir? Son 5 yıl içerisinde işlenen kadın cinayetlerinden kaçı ruhsatsız silah ile işlenmiştir?” diye sordu.

Gökçek, Türkiye’de ruhsatsız silah kullanımının yaygınlaştığı iddialarını ve bireysel silahlanmanın ulaştığı boyutu TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Gökçek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Umut Vakfı tarafından derlenen istatistiklere göre; 2022 yılında medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansımıştır. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında en az 2 bin 278 kişi hayatını kaybetmiş, en az 4 bin 231 kişi de yaralanmıştır. Yani 2022 yılında, ülkemizde her gün en az 6 vatandaşımız silahlı şiddet sebebiyle hayatını kaybetmiş, en az 11 vatandaşımız da yaralanmıştır.

Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15.46) kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 (yüzde 84.54) cinayet ateşli silahlarla işlenmiştir. Ateşli silahların türevine bakıldığında; 143’ü beylik silahı olmak üzere 2 bin 528 olayda tabanca, 840 olayda ise kaleşnikof dahil çeşitli tüfekler kullanılmıştır. Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, her on silahtan 9’nun ruhsatsız olduğunu, her 100 vakanın sadece 4’ünde ruhsatlı tabanca kullanıldığını, ülkemizde 10 silahtan 9’unun ruhsatsız olduğunu belirtmektedir.

“Silahlı şiddette son 8 yılda yüzde 83 oranında bir artış yaşandı"

2015 yılı verileri ile kıyaslandığında, 2015 yılında 2 bin 175 silahlı olay basına yansımışken 2022 yılında 3 bin 984 olay basına yansımıştır. Yani sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddette son 8 yılda yüzde 83 oranında bir artış yaşanmıştır. Özellikle son aylarda, neredeyse her gün kamuoyu bir şiddet vakası ile sarsılmakta, vatandaşlar güvenli şekilde bulunmaları gereken kamuya açık alanlarda silahlı grupların çatışmasına şahit olmaktadır.

Silahlı şiddet olaylarında yaşanan bu artışta ruhsatsız silahlara erişimin kolaylığı önem taşımaktadır. Toplumun huzurunu bozan, vatandaşların toplumda güvenle yaşayabilmelerini engelleyen, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti tırmandıran bireysel silahlanma ve ruhsatsız silah kullanımına yönelik bir an evvel ciddi tedbirlerin alınması şarttır.”