Çevre

CHP'li Bozoğlu: Fosil yakıt santrallerine verilen teşvikler iklim krizine aykırı; Murat Kurum döneminde artırılması manidar

Bozoğlu "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevde olduğu bir dönemde fosil yakıtlara yönelik teşviklerin artırılmasının manidar olduğunu" ifade etti

25 Temmuz 2024 20:06

CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu, Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin doğalgaz ve kömürlü termik santrallere yeni teşvikler getirdiğini belirterek, bu durumun vatandaşların vergilerinin fosil yakıt santrallerine aktarılmasına yol açacağına dikkat çekti.

CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu da yönetmelikjte yapılan değişikliklerin Türkiye'nin iklim kriziyle mücadele hedeflerine ve kamu yarına aykırı olduğunu söyledi. Türkiye'nin, büyük orman yangınları, sıcak hava dalgaları ve yoğun yağışlar gibi iklim krizinin etkilerini yoğun bir şekilde yaşadığını belirten Bozoğlu, Paris İklim Anlaşması kapsamında 2053 yılına kadar "karbon nötr" olma hedefi koyduğunu hatırlattı. Bu hedefe ulaşmak için yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması ve fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Gaziemir’deki radyoaktif bölge için Murat Kurum’a çağrı: Tehlikeli atıkların temizliği şeffaflıktan uzak, belediyeleri sürece dahil edin!

"Zam'a toplanan 8 milyar TL'nin santrallere aktarılması planlanıyor"

ANKA'da yer alan habere göre, yeni düzenlemelerle doğalgaz ve kömürlü termik santrallere teşviklerin artırıldığını belirten Bozoğlu, "Bu santrallerin zarar ettiklerini söyleyerek uzun süredir lobi faaliyetleri yürüttüklerini ve elektrik fiyatlarının artırılması taleplerinin olduğunu" ifade etti. Bozoğlu, TEİAŞ'ın iletim ücretlerine yaptığı zamla topladığı 8 milyar TL'nin bu santrallere aktarılmasının planlandığını söyledi.

Bozoğlu, "Elektrik fiyatlarına zam yapılmamış gibi gösterilerek, vatandaşların vergileri ve kamu kaynaklarının fosil yakıt santrallerine teşvik olarak aktarıldığını" belirtti. Bu düzenlemenin hem kamu yararı hem de iklim krizi açısından olumsuz etkileri olacağını vurgulayan Bozoğlu, Cumhurbaşkanı'nın "karbon nötr" hedefiyle çeliştiğini de ekledi.

Son olarak, Bozoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevde olduğu bir dönemde fosil yakıtlara yönelik teşviklerin artırılmasının manidar olduğunu" ifade etti.