Politika

CHP'li Bakan: Sadece Irak’a değil, 2019 yılından beri Libya ve Cezayir’e de yaş aralığı koyarak vize serbestisi veriyoruz

"Sürekli olarak belirli ülke vatandaşlarına vize imtiyazı sağlanıyor, buna dur diyeceğiz"

20 Ağustos 2024 19:49

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sadece Irak’a değil 2019 yılından beri Libya ve Cezayir’e de yaş aralığı koyarak vize serbestisi veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz günlerde Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın açıklaması yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Eylül'den itibaren 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi uygulamasına geçileceğini açıklamıştı.

1 Eylül'de başlıyor: Bakan Fidan, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılar için vize serbestisi uygulamasına geçileceğini açıkladı

Irak vatandaşlarına vize serbestisi büyük tepki toplarken, CHP Milletvekili Bakan da bugün yaptığı açıklamayla daha önce Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi gazete'de yayınlanan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Libya ve Cezayir vatandaşlarına daha önce vize serbestisi verildiğini hatırlatarak ilgili kararları paylaştı. Bakan, "Sürekli olarak belirli ülke vatandaşlarına vize imtiyazı sağlanıyor, buna dur diyeceğiz" diye yazdı.

Fidan, “Iraklılar için vize serbestisi” dedi, sosyal medya ayağa kalktı: Vizesiz girilen ama tüm dünyaya vizeyle giden tek ülkeyiz!

Bakan'ın açıklamasının tamamı şöyle:

"Sadece Irak’a değil 2019 yılından beri Libya ve Cezayir’e de yaş aralığı koyarak vize serbestisi veriyoruz.

Afganistan’ın bile vize uyguladığı Libya, Cezayir, Irak pasaportları dünyada ancak bir elin parmağı kadar ülkede vize serbestisi var, bunlardan biri de Türkiye!

Yaş aralığı koyarak vize serbestisi verilen söz konusu ülkeler ise umuma mahsus pasaportumuza vize uyguluyor!

Yani, uluslararası ilişkilerde temel bir ilke olan 'mütekabiliyet esası' da tamamen askıya alınmış durumda!

Sıfır kriterli göç politikası başta olmak üzere ülkemizde yabancıları öncelikli hale getirmekle ve vatandaşlarımızı ‘kendi ülkesinde yabancı’ hissettirmekle övünen bir iktidar var karşımızda!

AB ülkelerine vize başvurusunda bulunmak Türk vatandaşları için son yıllarda giderek zorlaştı. Özellikle Schengen vizesi için randevu almak dahi neredeyse imkansız hale geldi.

Alınan şuursuz kararlar ve izlenen politika nedeniyle pasaportumuz dünyada yok hükmünde olma yolunda ilerlerken, vatandaşlarımız bırakın vizeyi, vize randevusu dahi alamazken bu rencide edici durumu düzeltmek yerine sürekli olarak belirli ülke vatandaşlarına vize imtiyazı sağlanıyor. Bu da yetmiyor mülk edinme karşılığında “altın pasaport” vererek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı, hiçbir prosedüre bağlı kalınmadan kolayca satılıyor. Sizin bu memleketle alıp veremediğiniz nedir?

Bir yandan vatandaşlarımızın dünyaya açılma yollarını kapatırken; diğer yandan sürekli olarak Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle vize muafiyeti anlaşmaları yaparak bu ülke vatandaşlarına Türkiye’yi daha erişilebilir hale getiriyorlar.

Buna dur diyeceğiz."