Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şahbaz'dan ''Eczacılar Günü'' mesajı: İlaç yoklukları sistemi tehdit ediyor

25 Eylül 2024 16:31

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Şahbaz, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklamada ''ilaç krizine'' dikkat çekerek; ''Eczacılarımızın bu önemli gününü kutluyoruz, ancak eczanelerimizi yok sayan, halkın ilaca erişimini baltalayan ve adeta ‘sağlıktan tasarruf’ etme gafletine düşen sistemi de görmezden gelemeyiz.  İlaç yoklukları sistemi tehdit ediyor'' dedi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Şahbaz, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında yazılı bir açıklama yayınladı. İlaç krizine dikkat çeken Şahbaz, bu durumun sistemi tehdit ettiğini altını çizerek şunları ifade etti:

"Bugün 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü. Eczacılarımızın bu önemli gününü kutluyoruz, ancak eczanelerimizi yok sayan, halkın ilaca erişimini baltalayan ve adeta ‘sağlıktan tasarruf’ etme gafletine düşen sistemi de görmezden gelemeyiz.  Türkiye, OECD ülkeleri arasında sağlık harcamalarını GSYH'ya oranla en düşük seviyelerde tutan ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Örneğin, birçok OECD ülkesi bu oranı yüzde 8-12 civarında tutarken, Türkiye'nin oranı genellikle yüzde 4 civarında kalıyor. Sağlık harcamalarının GSYH içindeki düşük payı, ilaçlara ve sağlık hizmetlerine erişim kısıtlamaları gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayrılan kaynağın artırılması, hem vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanabilmesi hem de sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. 

''Sağlık sistemi tehdit altında''

Geri ödeme kapsamındaki kısıtlamalar, hastaların cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının artması ve ilaç yoklukları, sağlık sistemimizi ciddi şekilde tehdit eden başlıca sorunlar. Hastalarımız, yeni tedavi olanaklarından yararlanamamakta ve bu durum, yarım kalan tedavilerle birlikte maliyetleri artırarak bütçemizi daha fazla zorlamaktadır.

''Öfke eczacılara yöneliyor''

Vatandaşlarımızın ilaca erişimlerini kolaylaştıracak çalışmalar bir an önce hayata geçirilmeli, ek tedavi masrafları ortadan kaldırılmalıdır. Sağlık bütçesindeki ilaç harcamalarına uygun oranda kaynak ayrılması, hastaların tedavi kalitesini artıracaktır. Yerli ve milli ilaç üretiminin desteklenmesi, sadece ekonomik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda ulusal güvenlik meselesidir. Kriz dönemlerinde sağlık sistemimizin dayanıklılığı, yerli üretimle sağlanabilir.  Bu noktada, kamuda istihdam edilen eczacılarımızın hakları da iyileştirilmelidir. Deprem bölgelerinde çalışan eczacılarımızın etkin bir şekilde mesleklerini icra edebilmeleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Sağlık sistemindeki aksaklıklar, ilaç yoklukları, yüksek fiyatlar ve geri ödeme sorunları gibi maddeler, hastaların öfkesini eczacılara yönlendirmesine yol açıyor. Eczacılara karşı duyulan öfke, çoğunlukla sistemin eksikliklerinden kaynaklanıyor ve eczacılar haksız yere hedef haline geliyor.''

Şahbaz, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak sağlık sisteminin iyileştirilmesi ve eczacılarımızın korunması, sağlık hizmetlerine ve ilaca erişim sorunlarını çözme kararlılığındayız. Eczacıların sesine kulak vererek, sağlık sisteminin güçlendirilmesine yönelik somut çözümlerle, tüm eczacılarımızın 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü'nü kutluyorum” dedi.


"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele