Politika

CHP’de Hatay krizi: MYK kararı uygulanmadı; ilçe başkanlarını, il başkanı görevden aldı

07 Temmuz 2023 14:26

CHP’de 6 il başkanının görevden alınmasının ardından Hatay’ın ilçe başkanlıkları ile ilgili de bir kriz yaşandığı ortaya çıktı. MYK, dört ilçe başkanının görevden alınması kararını verdi. Ancak karar bazı milletvekillerinin itirazı üzerine durduruldu. Bu kez ertesi gün, İl Başkanı kararıyla, ilçe başkanları görevden alındı. Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, “Sandık koymadan, delege bildirmişler. İtirazlarımızı yaptık” dedi. 

 CHP’de Olağan Kurultay süreci kapsamında mahalle delege seçimleri devam ederken, Kayseri, Ağrı, Muş, Mardin, Van ve Hakkari’de il başkanlarının görevden alınmasının ardından benzer bir sürecin de Hatay’ın bazı ilçelerinde yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre çarşamba günü Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Hatay’ın Arsuz, Belen, Erzin ve Defne ilçe başkanlarının görevden alınmasını kararlaştırdı. Ancak MYK toplantısı sonrasında bazı milletvekillerinin bu karara itiraz ettiği ve bu itirazlar üzerine de kararın uygulanmadığı öğrenildi. 

Hakan Tiryaki (Arşiv)

 “MYK yetkisini bize devretti, görevden aldık”

 CHP içerisinde bu tartışmalar yaşanırken Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ertesi gün de Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki’yi görevlendirdi ve bu dört ilçe başkanının görevden alınması talimatını verdi. İl Başkanı Tiryaki de Genel Başkan talimatı üzerine ilçe başkanlarını görevden aldı. Görevden alma süreci ile ilgili T24’ün sorusunu yanıtlayan CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, “MYK yetkisini bize devretti. Biz de genel başkanımızın talimatı üzerine bu ilçe başkanlarını görevden aldık” dedi. 

Tiryaki, “Başkanların görevden alınma gerekçesi nedir?” sorusu üzerine de şu ifadeleri kullandı: 

 “Sandık koymadan telefonla delege belirlemişler”

 “Mahalle delegesi seçim sürecinde sandık koymuyorlardı. İlçe delege seçim sürecini sabote ettiklerini tespit ettik. Delege tespitlerini sandık koymadan telefonla yapmışlar ve ilçe seçim kurullarına bildirmişler. Askı sürelerini bile uygulamamışlar. Gerekli itirazlarımızı yaptık, görevden alındıkları için onların verdikleri listelerin bir karşılığı yok. Tekrardan kongre tarihi belirlenecek ve süreç devam edecek.”

CHP Defne İlçe Başkanı Parlakyıldız: İlçe başkanlarına darbe 

CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, "Mahalle delege seçimlerinden başlamak üzere, seçimle gelmiş olan bir ilçe başkanını ilçe kongresine 1 ay kala görevden alırken demokratik olmamakla suçlamanın karşılığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi. Parlakyıldız şu ifadeleri kullandı: 

Dün MYK tarafından durdurulan görevden alınma kararına rağmen, bu sefer sözde il başkanı Hakan Tiryaki ve bazı sözde il yöneticisi tarafından görevden alındığım bilgisini sosyal medyadan öğrenmiş durumdayım.

Acıdır ki sözde İl yönetimine yakın kalemler bizleri tüzüğe aykırı olarak sandık koymadan ilçe delegesi yazıp ilçe seçim kuruluna vermeye çalışmakla suçlamıştır. Demokrasi anlayışıma ve kişiliğime yakışmayacak böyle bir yönteme asla tevessül etmeyeceğimin bilinmesini isterim.

Nerdeyse bir aydan fazladır her görüştüğümüzde, benden kurtulmanın hayalini kuran sözde il ve HBB başkanlarına yakınlığıyla bilinen milletvekili Mehmet Güzelmansur'a delege tespit sürecini birlikte yönetmeye hazır olduğumu, takvimi birlikte yapabileceğimizi, dilerse sandık kurarak dilerse de deprem dolayısı ile uzlaşarak delegeleri tespit edebileceğimizi belirttim. Sürecin uzamasına engel olmak için yine vekile yakın olan Defne Belediye başkan yardımcısı Ali Mansuroğlu'nu defaten arayarak delege tespiti için uzlaşı talebinde bulundum.

İBB Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu'nun ziyareti esnasından Maltepe Belediye meclis üyemiz sayın Besim Ünsaldı'nın ortam içinde bana delege tespit sürecini sorması üzerinde sözde il başkanı ve milletvekili Mehmet GÜZELMANSUR'un yanında uzlaşmaya hazır olduğumu ve onlardan haber beklediğimi belirttim. Hatta sözde il başkanı, 50 delege sen yazarsın, 50 delege Mehmet vekil, 150 delegede ben yazarım diyerek espri yapmıştır. Ardından vekil beni kenara çekerek birkaç gün içinde görüşmek istediğini söylemiştir. Ben kendilerinden haber beklerken sözde il başkanı beni arayarak delegeleri ne yaptığımı sordu. Ben de kendisine vekillerle görüşme halinde olduğumu ve süreci sorunsuz yürütmeye çalıştığımı söyleyip, yapmam gereken bir şey olup olmadığını sordum. Cevabı, yok emeğine sağlık merak ettim sadece, oldu.

Beni oyalamalarının sebebi ve benim farkına varmadığım konu ise, uzlaşı veya sandık koyarak sonuç alamayacaklarını bildikleri için beni görevden alıp, atanacak kukla yönetimle masa başında delege yazıp siyasi ikballerini garanti altına alma girişimleriymiş.

Organizasyonun parçası, Defne ilçe binasının yerinden bihaber, seçim sathı mahalinde dahi ilçemizde görmeye nail olamadığımız HBB başkanı Lütfü Savaş ise seçimden sonra özellikle bensiz mahalle gezileri yaparak kendince beni itibarsızlaştırdığını sanmıştır. Siyasette belirleyici olma gücünden vazgeçmek istemeyen Serkan Topal ve Suzan Şahin'de Mehmet Güzelmansur, HBB başkanı ve sözde il başkan ve yönetiminin bu girişimlere ortak olarak MYK kararıyla görevden alınmamız için genel merkez nezdinde girişimlerde bulunmuştur. Genel başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun MYK kararını durdurma talebine rağmen gözünü hırs bürümüş sözde siyasiler atanmış il başkanı ve atanmış bazı İl yöneticilerinin kararıyla görevden alınmamızı sağlamıştır.

Mahalle delege seçimlerinden başlamak üzere, seçimle gelmiş olan bir ilçe başkanını ilçe kongresine 1 ay kala görevden alırken demokratik olmamakla suçlamanın karşılığını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Soruyorum size, İnsan onuru, şerefi ve haysiyeti sizin siyasetinize alet olacak kadar ucuz mudur? İlçesindeki tüm siyasi faaliyetlerin başında bulunan, 310 sandığı eksiksiz koruyup, seçim sonuçlarını 1 saat içinde eksiksiz sisteme giren, Cumhurbaşkanlığı seçiminde %92 oy alan bir ilçenin yönetimi nasıl başarısız sayılabiliyor? Görevden alınmaya muhatap ilçelerin belediye başkanlıklarının bizde olması ve oy ve delege sayısının yüksek olması tesadüf müdür? İnsan onuruyla oynamaya harcadığınız enerjiyi depremzedelere ve seçime harcasaydınız bu durumda olumuyduk?

Darbeyle gelip önce kendi yönetimine sonra ilçe başkanlarına darbe yaparak siyasi ikbal kovalayanları sandığa davet ediyorum. Demokrasinin adresi sandıktır. HODRİ MEYDAN"