Bilim / Teknoloji

ChatGPT'nin yazdığı metinleri yüzde 99 oranında doğru tahmin eden araç geliştirildi

11 Haziran 2023 17:38

ABD'li araştırmacılar, ChatGPT'de yazılan makaleleri yüzde 99 oranında doğruluk payıyla tespit edebilen bir araç geliştirdi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Kansas Üniversitesi'nde görev alan araştırma ekibi, hakemli bilimsel dergi Cell Reports Physical Science'ta yayımlanan makalede, geliştirdikleri algoritmaların ChatGPT tarafından yazılan tüm makaleleri yüzde 100 oranında tespit ettiğini yazdı.

Elon Musk'ın da kurucuları arasında yer aldığı ABD merkezli yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği sohbet botu, 2022'de kullanıma açıldığından bu yana akademide kopya tartışmalarına neden oluyor.

"Bu alana katkıda bulunmak için bilgisayar bilimi okumasına gerek yok"

Makalenin ortak yazarı Heather Desaire, "Erişilebilir bir yöntem oluşturmak için çok uğraştık. Yapay zekanın yazdığı metinlerle baş etmeye yönelik bir ihtiyaç var ve insanların bu alana katkıda bulunmak için bilgisayar bilimi okumasına gerek yok" ifadelerini kullandı.

Makalede ChatGPT'nin yazdığı yazıların özelliklerine dair de birkaç ipucu yer alıyor. Makaleye göre bunlardan ilki, insan yazarların daha uzun paragraflar kaleme alması. Ayrıca insanların daha geniş bir kelime dağarcığıyla daha fazla noktalama işareti kullandığı ifade ediliyor.

"Rakamlar ve alıntılarda hatalar yapabilir"

Bunun yanı sıra insan yazarlar, kaleme aldıkları ifadeleri "ancak", "ama" ve "fakat" gibi sözcüklerle biçimlendirme eğiliminde. ChatGPT'nin rakamlar ve alıntılar söz konusu olduğunda hatalar yapabileceği de uyarılar arasında.

Araştırmacılar modeli daha kapsamlı veri kümeleri ve farklı akademik yazı türleri üzerinde test etmek istiyor.