Magazin

Charlize Theron'un "Afrikaanca unutulan bir dil" sözleri memleketinde tartışma yarattı

Apartheid döneminde siyah vatandaşlar üzerindeki baskıda büyük rol oynayan Afrikaanca’ya teşvik yasaları nedeniyle söz konusu dil, Güney Afrika’da tartışmalı görülüyor

18 Kasım 2022 15:50

Güney Afrikalı oyuncu Charlize Theron, Hollandalı sömürgeci yerleşimcilerden kalan Afrikaanca’nın unutulmaya giden bir dil olduğunu söyleyerek tepki çekti.

The Guardian’da yer alan habere göre, Oscar ödüllü oyuncu Charlize Theron, katıldığı podcast programında Afrikaanca için “Hala konuşan 44 kişi var. Kesinlikle ölen bir dil, çok yardımcı bir dil değil” dedi.

Theron’un sözleri memleketi Güney Afrika’da tepkiye sebep oldu. Güney Afrika’daki 11 resmi dilden biri olan Afrikaanca’yı savunanlar neredeyse 60 milyonluk nüfusun yüzde 12’sinin hala konuştuğunu hatırlattı.

Apartheid döneminde siyah vatandaşlar üzerindeki baskıda büyük rol oynayan Afrikaanca’ya teşvik yasaları nedeniyle söz konusu dil, Güney Afrika’da tartışmalı görülüyor.

Güney Afrika muhalefetinden radikal solcu Ekonomik Özgürlük Savaşçıları partisinden bir milletvekili Theron’un sözlerini desteklerken küçük sağcı ve çoğunlukla beyaz Afrikalılardan oluşan Özgürlük Cephesi Artı’dan bir milletvekili Theron’u “Doğduğu ülkedeki durumlarla ilgili bilgi sahibi değil” diyerek eleştirdi.

Charlize Theron, Güney Afrika’da doğmuş neredeyse 30 yıl önce ABD’ye taşınmıştı. Ünlü oyuncu 19 yaşına kadar İngilizce bilmediğini söylemişti.

Afrikaanca, Güney Afrika’ya 17’inci yüzyılın ortalarında gelen yerleşimci Hollandalıların konuştuğu eski Hollandaca, Fransızca ve sömürge döneminden önceki yerel dillerin karışımından oluşan bir dil.