Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: Toplanan deprem vergilerinden 8 kat daha fazlası deprem için harcandı

15 Kasım 2020 00:44

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depremi ile birlikte yeniden kamuoyunun gündemine gelen deprem vergilerine ilişkin açıklama yaptı. Kurum, toplanan vergiden 8 kat daha fazlasının depreme karşı alınan önlemler için harcandığını söyledi.

Habertürk'te Fatih Altaylı'nın konuğu olan Kurum, toplanan deprem vergilerinin ne olduğuna ilişkin bir soruya, toplanan vergiden 8 kat daha fazlasının depreme karşı alınan önlemler için harcandığını ifade etti. Bugüne kadar 147 milyar lira deprem vergisinin toplandığını söyleyen Kurum, kamu hastaneleri, okullar, valilik ve kaymakamlık binaları, sosyal konut ve kentsel dönüşüm için 1,2 katrilyon lira harcandığını söyledi.

60 milyar liralık kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildiğini. 180 milyar liralık da TOKİ harcaması yapıldığını sözlerine ekleyen Kurum şöyle devam etti:

"81 ilimizde yapılması gereken sosyal donatı ihtiyaçlar var. Bunun içinde altyapı projeleri de var. Köprülerin güçlendirilmesi de var, yolun yapılması da var, afet toplanma alanları da var, kamu okullarının yenilenmesi de var. Biz binaların envanterini risk var mı yok mu diye çıkarıyoruz."

Riskli binaların değerlendirildiğini ifade eden Kurum, "Kentsel dönüşümle alakalı bakanlığımız ve TOKİ'mizin yürüttüğü işlere 60 milyar lira kaynak aktarmışız. 15 milyar lira sadece kiraya vermişiz. Deprem vergilerinin katbekat fazlası harcanmaktadır. Vatandaşımız bu konuda müsterih olsun" diye konuştu.

TIKLAYIN - Fatih Altaylı: 2011'den sonra toplanan deprem vergileri, Suriye'den gelen göçmenlere gitti, bundan sonra garantili projelere ödeme olarak gidecektir