Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'na alınan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi İyileştirme Projesi kredisinin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Cumhur İttifakı üyelerinin oylarıyla reddedilmesine tepki göstererek, “Bu ve benzeri projelerin ülke siyasetinin dışında değerlendirilmesini, alınan bu yanlış kararın Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından düzeltilmesini ve çözüm üretilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına alınan ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Cumhur İttifakı üyelerinin oylarıyla kredisi reddedilen Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi İyileştirme Projesi hakkında açıklama yaptı.
Açıklamada, “Kentsel atıksuların arıtılmadan doğaya deşarj edilmesi, su kaynaklarının kirlenmesine, sucul ekosistemlerin bozulmasına ve halk sağlığını tehdit eden hastalıkların yayılmasına neden olan ve çevre kirliliği konusunda endişe verici bir durumdur” denildi.
“Ret gerekçelerini ve çözüm önerilerini açıklasınlar”
Tesisin kapasite artışı ve İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Dönüşümü Projesi için uluslararası finansman kredisi talebinin istendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Krediyi reddeden Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerinin ret gerekçeleri ile birlikte çözüm önerileri ve alternatif finansman kaynakları konusunda nüfusu yaklaşık 5,7 milyon olan Ankara halkını ve oluşacak çevre kirliliği etki alanındaki herkesi bilgilendirmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
“Bu siyaset dışı bir konu, yanlış karardan dönülmeli”
Açıklamada, projenin, çevrenin korunması için zorunluluk olmasının yanında mevzuatsal olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ankara Valiliği tarafından talimatlandırıldığı, Cumhurbaşkanlığı onayı ile 2023 yılı Yatırım Programına alındığı vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:
“Bu duruma rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri tarafından Proje Finansman Talebinin reddedilmesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Ankara Valiliği tarafınca alınan kararlar ile tezatlık oluşturmaktadır. Geleceğimizin teminatı olan doğamız ve su kaynaklarımızın korunmasına yönelik bu ve benzeri projelerin ülke siyasetinin dışında değerlendirilmesini, alınan bu yanlış kararın Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından düzeltilmesini ve çözüm üretilmesini talep ediyoruz.”