T24 Spor
Işık Can, 2013 yılında düzenlenen Küçükler Satranç Turnuvası'na konuk olan Cem Yılmaz'ı henüz 8 yaşındayken 10 saniyede mat etmişti.
Can, ABD’de düzenlenen 2024 US Masters Satranç Turnuvası’ndaki başarılı performansı ile 9 turda 6,5 puan aldı ve Büyük Usta (GM) normunu da tamamlayarak GM ünvanını almaya hak kazandı.
Bu yıl 18 – 25 Ocak 2025 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen ‘Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası’na da Türkiye’nin 17. büyük ustası olarak katıldı. Işık Can, yüzde 100 satranç bursu sayesinde ABD'de üniversite öğrenimi görüyor.
Işık Can
Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyonun ana sponsoru İş Bankası’nın desteğiyle gerçekleştirdiği turnuvaya, 2 bin 755 sporcu katıldı. Sporcuların yanı sıra veliler, antrenörler, hakemlerle birlikte toplamda 7 bini aşkın kişi turnuva için Antalya'daydı.
TIKLAYIN | Messi ve Ronaldo sıkıyorsa bu turnuvada satranç oynasın; Louis Vuitton, reklam kampanyası fikrini Türklerden almış olabilir mi?
TIKLAYIN | Deprem çocuğunun 'şah ve mat'ı: Hena, enkaz altında kalan satranç kupasına nasıl kavuştu?
20 yılda lisanslı satranç sporcu sayısı 30 binden 1 milyon 631 bin 75’e çıktı
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen basın mensuplarına yaptığı konuşmada çocukların ve gençlerin gösterdikleri başarılarla milli takım havuzuna girmeye hak kazandıkları 'Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası’nın ülkemizde artık “satrancın kalbinin attığı” çok büyük bir organizasyon haline geldiğini vurguladı.
TSF ve İş Bankası’nın satranç hikâyesinin 2005 yılında Federasyonun, bir satranç kitabının Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılması talebiyle başladığını anlatan Sözen, “Federasyonun ülkemizde satranç alanında yapmak istedikleri, hayalleri bize çok kıymetli geldi. Çocuklarımızın zihinsel ve kişisel gelişiminde, daha donanımlı hale gelmelerinde ve yarına hazırlanmalarında önemli katkıları bulunan satrançta Federasyon ile amaçlarımız kesişti. Federasyonun ana sponsorluğunu üstlenerek ülkemizde satrancın faydalarından daha çok çocuğun yararlanmasını, satrançla daha fazla çocuğu buluşturmayı istiyoruz. TSF ile birlikte doğru olduğuna inandığımız işte ısrar ettik. Aradan geçen 20 yılda ülkemizde satrançta sürekli yükselen bir başarı grafiği ortaya konması, ne kadar yol aldığımızın göstergesi oldu” diye konuştu.
“Çocuklarda konsantrasyon süresini uzatan satranç, eğitim hayatında başarıyı da getiriyor”
Satrancın çocuklara ve gençlere pek çok fayda sağladığını, özellikle satranç oynayan çocukların konsantrasyon sürelerinin yaşıtlarına göre daha uzun olduğunu söyleyen Sözen, bu sayede çocukların derslerinde, akademik yaşamlarında daha başarılı oldukların vurguladı. Suat Sözen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğrencilerin uzun süre bir konuya odaklanamamaları, günümüzde eğitimde çocuklar açısından karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri. Satrancın sağladığı uzun süreli konsantrasyon, sistemli ve disiplinli çalışmayla birleşince bunun arkasından başarı geliyor. Ülkemizde LGS, YKS gibi eğitim hayatında önem taşıyan sınavlar var ve bu sınavlarda başarılı olabilmek için fark yaratmak gerekiyor. Herkes o farkı yaratabilmenin yolunu arıyor. Satranç, çocukların eğitim hayatlarında ve akademik başarılarında o farkı yaratabilmelerine imkân sağlayacak alanlardan biri. Satrançta başarılı performans gösteren, yurtdışı turnuvalarda derece alan çocukların aynı zamanda eğitim hayatlarında da başarılı olduğunu görüyoruz.”
2005 yılında Türkiye’de Büyük Usta unvanlı kişi sayısı 1 iken bugün bu sayı 17 oldu
Satrancın, çocukların kolayca erişebileceği bir spor dalı olması ve yaygınlaşması, ülke genelinde popüler ve talep edilir bir hale gelmesi, yetenekli çocuklara ulaşılarak uluslararası alanda başarı sağlanması amaçlarıyla İş Bankası ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) iş birliği 2005 yılı Aralık ayında başladı. İş Bankası, aynı zamanda 2013 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu (KKSF) ana sponsorluğunu da devam ettiriyor.
İş Bankası ve TSF arasında 20 yıldır süren yol arkadaşlığıyla Türkiye’de;
• Lisanslı satranç sporcu sayısı 30 binden 1 milyon 631 bin 75’e
• Satranç antrenörü sayısı 2 binden 87 bin 300’e
• Satranç turnuvaları sayısı 400’den 17 bine
• Satranç kulüplerinin sayısı 600’den 2 bin 692’ye
• Unvanlı sporcu sayısı 6’dan 283’e yükseldi.
Dünya, Avrupa ve uluslararası alanda kazanılan toplam madalya sayısı 774 oldu. Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarına bakıldığında bugüne kadar toplam;
• 45 dünya şampiyonluğu, 41 dünya ikinciliği, 45 dünya üçüncülüğü,
• 108 Avrupa şampiyonluğu, 100 Avrupa ikinciliği, 88 Avrupa üçüncülüğü olmak üzere 427 madalya kazanıldı.