Gündem

Celalettin Can'a adliyede kötü muamele: Kelepçe takıldı, hücreye konuldu

31 Ağustos 2023 15:22

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine dayanışma amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yapan ve bu nedenle 1 yıl 3 ay hapis cezası alan yazar Celalettin Can, cezaevine giriyor. 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can'a, infaz işlemleri için gittiği Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde kötü muamelede bulunuldu. Kelepçeli vaziyette hastaneye götürülen Can, ardından adliye karakolunda hücreye konuldu.

"17.30'da Metris'e götürecekler"

bianet'e konuşan insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, sabah 10.00 sularında Can'la birlikte adliyeye geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Ağır ceza mahkemesindeki üç infaz hâkimi 12 gündür dosyaya bakmamış. Bugün 13. gün ve hâlâ bakmamışlar. Savcılık işlemleri sonrası Celalettin polise teslim edildi. Şu an hücrede tutuyorlar. Akşam 17.30'da Metris'e götürecekler. Ben dışarıda oturtulması ısrarında bulundum ve kendi teslim oldu dediysem de dinlemediler. Saat 12.00 gibi Celalettin'e yemek götürdüm, ancak onun hastaneye götürüldüğünü ve bunun rutin bir kontrol olduğunu söylediler. Davranışları iyi değildi. Bir sonra Celalettin geldi, kelepçe takmışlardı. Bu duruma itiraz etmesi nedeniyle bir komiser ona kötü davranmış. Doktor muayenesine de polisle ve kelepçeli vaziyette alınmış. Tekrar hücreye götürüldü. Buna yeniden itiraz etmemiz üzerine, 'sorun çıkarmayın' dediler."

Polisin "Erken geldiniz, hücrede bekleyeceksiniz" dediğini belirten Tanrıkulu, Can'ın kendi imkanlarıyla Metris Hapishanesi'ne gitme talebinin de kabul edilmediğini aktardı.

Can: Bu bir utanç tablosu

Tanrıkulu ayrıca, Can'ın, "Ülkenin içinde bulunduğu karanlık günlerden bir utanç tablosu bu. Arkadaşlara selamlar. Her şey geçer, yeter ki vazgeçmeyelim" dediğini aktardı.

TIKLAYIN - Celalettin Can, infaz işlemleri için Çağlayan Adliyesi’nde: Yenilmeyeceğiz bunlara, yeneceğiz