Gündem

Celalettin Can, infaz işlemleri için Çağlayan Adliyesi’nde: Yenilmeyeceğiz bunlara, yeneceğiz

Celalettin Can hakkında denetimli serbestlik başvurusu yapıldı

28 Ağustos 2023 13:50

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'ne dayanışma amacıyla bir günlük yayın yönetmenliği yapan ve bu nedenle 1 yıl 3 ay hapis cezası alan 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, cezaevine girecek. İnfaz işlemleri için İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne gelen Can, avukatların denetimli serbestlik için dilekçe verdiğini, sonucun henüz netleşmediğini söyledi.

“Sembolik bir dayanışma için bize mahkumiyet cezası veriliyor. Cezalar da yayınların kapatılması bizi engelleyemeyecek. Düşünce ve fikir özgürlüğü için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yenilmeyeceğiz bunlara, yeneceğiz” diyen Can’ı T24 yazarı Hasan Cemal, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tarihçi Erdoğan Aydın da yalnız bırakmadı.

KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nde bir günlük Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği (GYY) kampanyasına katıldıkları için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan aralarında Celalettin Can, İhsan Çaralan, Ertuğrul Mavioğlu, Hüseyin Aykol, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül ve Faruk Eren’in de bulunduğu 13 gazeteci hakkında Nisan 2019’da ceza verilmişti. Can’a verilen hapis cezasının süresi 1 yıl 3 aydı.

Bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giden Can’a T24 yazarı Hasan Cemal, Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, tarihçi Erdoğan Aydın da destek oldu.

“Cezalar da bizi engelleyemeyecek, yayınların kapatılması da”

Adliye önünde açıklama yapan Can, şöyle konuştu:

“Fikirler özgürce söylenilebilmeli, yayınlara dokunulduğundan dolayı buna sahip çıkan dayanışmaya giren insanlar suçlanmamalı. Bunlar iyi şeyler doğru şeyler değil, bunlar Türkiye’yi iyi yerlere taşımaz aksine karanlıklara mahkûm eder. Protesto ediyoruz, buna karşı çıkıyoruz. Cezalar da bizi engelleyemeyecek, yayınların kapatılması da bizi engelleyemeyecek. Her koşulda baskıya karşı düşünce ve fikir özgürlüğü yasaklamalarına karşı mücadelemizi sürdürüyoruz, her koşullarda da sürdüreceğiz. Yenilmeyeceğiz bunlara, yeneceğiz bunları.” 

“Türkiye de günün birinde inşallah özgür ve demokratik bir ülke olacak”

Hasan Cemal ise, “Özgürlüğe darbeler sürüp gidiyor. Özgürlüğe darbelere karşı direnen insanlar var, Direnmeye de devam edecek. Türkiye de günün birinde inşallah özgür ve demokratik bir ülke olacak. Celalettin’le birlikte dayanışma içindeyiz yayındayız” ifadelerini kullandı.

“Bu topraklarda uzun zamandır korkunun hüküm sürdüğü koşullarda yaşıyoruz”

Şebnem Korur Fincancı da, “Gerçekten yıllar var bütün bu yaşadığı deneyimleri bize aktarma becerisine dönüştürmüş bir insan Sayın Celalettin Can. Umarım bir deneyim daha kazanmaz ama bu topraklarda uzun zamandır korkunun hüküm sürdüğü koşullarda yaşıyoruz. Yargının bu korkudan ne kadar etkilendiğini nasıl bir karar vereceğini birlikte görüyoruz her seferinde. Umarım yeni hapishane öyküleri dinlemeyiz” dedi.