Dünya

Çatışmaların 17. günü | İsrail ordusu Gazze'ye "sınırlı kara harekâtı" düzenlediklerini açıkladı; 20 tırlık üçüncü yardım konvoyu, Gazze'ye ulaştı

23 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, gece boyunca Gazze Şeridi'nde Hamas militanlarını hedef almak ve rehineleri kurtarmak için "sınırlı kara operasyonları" düzenlediklerini duyurdu. 

Hagari, bu operasyonların amacının Hamas militanlarını hedef almak ve rehineler hakkında bilgi toplamak olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilen ikinci konvoyla 14 TIR yardımın daha İsrail saldırıları altındaki bölgeye ulaştığını bildirdi. 

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, bölgeye giren yardımların Gazzeliler için bir "umut parçası" olacağını belirtirken, şeritte yaşayanların "çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail'in aşırı sağcı Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, Hamas tüm rehineleri serbest bırakmadığı sürece Gazze'ye akıcı yardım yapılacağına dair garanti verilmemesi gerektiğini belirtti.

ABD, Britanya, Kanada, Fransa, Almanya ve İtalya liderleri, İsrail'e desteklerini yenilerken, sivillerin korunması için çağrı yaptı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün askerlere, halkının hayatları için savaştığını ve Hamas'a karşı savaşın bir "başar ya da öl" davası olduğunu söyledi. 

Hafta sonu İsrail ordusu, Gazze'ye hava saldırılarını sıklaştıracağını söyledi ve bir kez daha şeridin kuzeyindekilere güneye inmelerini söyledi.

7 Ekim'den bu yana 4 bin 600'den fazla Filistinli ve bin 1400'den fazla İsrailli öldürüldü.

İşte savaşın 17. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.30 | T24'ün bu blogu sona erdi; yeni blog için tıklayın

05.35 | Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, "toplu katliamı destekleyen" Batı dünyasının, insanlık sicilinden kaydının düştüğünü söyledi. Quds Press haber sitesine göre, basın açıklaması yapan Heniyye "Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü." dedi. Heniyye, "Batı'nın insanlık sicilinden kaydı düşmüştür" diyerek gerekçesinin, İsrail'in Gazze'deki toplu katliamını desteklemesi olduğuna dikkat çekti.

Arap ülkeleri ve İslam dünyası liderlerine "Allah için öfkelenmeniz için daha ne kadar katliama ve kana ihtiyacınız olacak?" şeklinde seslenen Heniyye, liderlere Gazze'deki çocuk, kadın ve yaşlıların kanlarının bu denli akması karşısında tarihi bir tavır almaları gerektiğini vurguladı. Heniyye, "Batı Şeria için de şehitler faturasının uzak olmadığı" uyarısında bulundu.

05.05 | “Gazze'deki hastanelerde tüm jeneratörlerin durmasına 48 saatten az bir zaman kaldı”

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı" dedi.

Kentteki sağlık sisteminin tarihinin en kötü aşamasında olduğunu belirten Kudra, Gazze'ye yardım ulaştırma mekanizmasının oldukça yavaş işlediğini ve bunun durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Öte yandan, bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yakıt tükendiği için Endonezya hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını söyledi.

01.48 | İsrail: Hamas'ın serbest bıraktığı esirlerin eşleri halen Gazze'de tutuluyor 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada; Hamas tarafından serbest bırakılan esirlerin kocaları olan 85 yaşındaki Amiram Cooper ve 83 yaşındaki Oded Lifshitz'in hala Gazze Şeridi'nde tutulduğunu belirtti. 

01.44 | İsrail: Kara harekatı ertelenmeyecek 

İsrail Enerji Bakanı Katz, Almanya basınına verdiği demeçte, beklenen kara harekatının artık ertelenmeyeceğini söyledi.

Katz, bir başka demecinde İsrailli esirleri geri almak için her yolu denediklerini ancak bunun kara harekatı için bir engel teşkil etmediğini açıklamıştı. 

01.08 | Hamas iki rehinenin serbest bırakılış anlarını yayınladı

Hamas, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.

Basına dağıtılan görüntülerde serbest bırakılan iki kadının sedye ile ambulansa alındığı görülüyor. Rehinelerin Hamas’tan teslim alınarak İsrailli yetkililere teslim edilmesinde Uluslararası Kızılhaç çalışanları rol oynadı. İsrail, Uluslararası Kızılhaç ve Mısır’a teşekkür etti.

Tel Aviv açıklamasında “tüm rehinelerin İsrail’e geri dönmesi için” çalışıldığı açıklanıyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın yayınladığı videoda, iki rehinenin nasıl sağlık görevlilerine teslim edildiği de görülüyor.

Videoda iki kadına yiyeceğin yanında sıcak içecek verildiği de görülüyor. Videonun sonunda, 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, kamuflajlı ve yüzü kapalı bir kişi ile el ele tutuşuyor ve sağlık görevlilerine teslim edilmeden önce de geri dönerek aynı savaşçının elini sıkıyor.

00.58 | Filistin Sağlık Bakanlığı: al-Shati mülteci kampına yapılan saldırıda birçok kişi hayatını kaybetti 

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki el-Shati mülteci kampına yapılan İsrail hava saldırılarında birçok Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ashraf al-Qudra, "İsrail işgal güçleri son bir saat içinde el-Shati mülteci kampında birkaç aileyi katletti, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere düzinelerce kişiyi öldürdü ve yaraladı" dedi.

"Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri" olan al-Shati kampı nedir?

00.00 | AP: ABD, kentsel savaş uzmanı da dahil olmak üzere İsrail'e askeri danışmanlar gönderdi

ABD'li bir yetkili Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte, Pentagon'un Gazze'deki savaş planlamasına yardımcı olmak için İsrail'e kentsel savaş konusunda bilgili bir general de dahil olmak üzere askeri danışmanlar gönderdiğini söyledi.

23.53 | Hamas'ın serbest bıraktığı esirler Mısır'a geçti 

Mısır televizyonu, Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye getirilen 2 İsrailli yaşlı kadının görüntülerini yayınladı.

İsrail basınındaki haberlerde; İsrailli yetkililerin serbest bırakılanları almak için yola çıktığı bildirildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, daha önce esir alınan Nurit Yitzhak ve Yocheved Lifshitz isimli iki sivilin "tek taraflı" serbest bırakıldığı duyurulmuştu.

23.42 | İsrail ordusu: Gazze'ye dönük kara harekatı, stratejik ve taktiksel nedenlerden gecikti

23.22 | Hollanda Başbakanı Rutte, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir araya geldi

23.04 | Biden: Ateşkesin konuşulması için önce esirler serbest bırakılmalı

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkes tartışılmadan önce Hamas tarafından tutulan esirlerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

23.02 | Savunma Bakanı Gallant: Çok taraflı bir operasyon için hazırlanıyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Aşdod Donanması üssünü ziyaretinde "Havada, karada ve denizde çok taraflı bir operasyon olan bir sonraki adım için kapsamlı bir şekilde hazırlanıyoruz. Yakında gelecek" dedi. 

22.40 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 436 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde Gazze Şeridi'ndeki İsrail hava saldırıları ve bombardımanları nedeniyle 182'si çocuk olmak üzere en az 436 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. 

22.36 | Hamas: İsrail hapishanesindeki idari tutuklu bir Filistinli şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Hamas, İsrail hapishanesindeki idari tutuklu Ömer Hamza Derağame'nin şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Derağame'nin 9 Ekim'den beri idari tutukluluk kapsamında hapishanede tutulduğu belirtildi. 

Gün içinde hakim karşısına çıkan Ömer Hamza Derağame'nin sağlık durumunun iyi olduğu ve ölümünün şüpheli olduğu  söylendi.

22.27 | Hamas: 50 esiri serbest bırakmadık, bunlar İsrail medyasının söylentileri 

Hamas, Gazze'de 50 esirin serbest bırakıldığı haberlerinin İsrail medyası tarafından anlatılan "söylentiler" olduğunu aktardı. 

Hamas sözcüsü, "Bu söylentileri neden yaydıklarını bilmiyoruz. Belki de tüm süreci sabote etmek ya da başka bir şeyi baltalamak istiyorlar" dedi. 

21.20 | BM: Gazze'ye 21 Ekim'den bu yana giriş yapan yardım tırı sayısı 54'e ulaştı

Gazze'ye henüz yakıt yardımı yapılmadığına dikkati çeken Dujarric, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndaki (UNRWA) meslektaşlarının "yakıt tankerinin dibini görüyoruz" şeklinde uyarı yaptığını ve sadece bir kaç günlük yakıt kaldığını dile getirdi.

Dujarric, 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye elektrik de verilmediğini anımsatarak, özellikle hastanelerin çok zor durumda olduğunu, 700 hasta kapasitesine sahip Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 5 bin hastanın tedavi gördüğünü kaydetti.

"Gazze'ye bugün 20 yardım tırı giriş yaptı. Gazze'ye 21 Ekim'den bu yana giriş yapan yardım tırı sayısı 54'e ulaştı" bilgisini paylaşan Dujarric, kriz öncesinde bölgeye günde yaklaşık 450 yardım tırının girdiğini anımsatarak, halihazırdaki yardımların yetersiz olduğuna işaret etti. 

21.19 | Hamas, iki esiri serbest bıraktı 

Hamas, Katar ve Mısır arabuluculuğundan sonra iki esiri serbest bıraktı. 

Esirlerin adı; Nurit Yitzhak ve Yocheved Levschitz olarak açıklandı. 

21.10 | İsrail Merkez Bankası Başkanı: İsrail ekonomisi savaş sürecinde darbe alacak, hızla toparlanmamız gerek 

İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron, merkez bankasının üçüncü kez kısa vadeli borçlanması nedeniyle İsrail ekonomisinin savaş sürecinde darbe alacağını belirterek hızla toparlanmaları gerektiğini açıkladı. 

20.58 | İsrail; Netanyahu, Savunma Bakanı ve ordu arasında "güven krizi" iddiasını yalanladı

19.36 | Putin'den Gazze'ye insani yardım çağrısı 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'ye insani yardım erişimi çağrısında bulundu ve ateşkes ihtiyacını vurguladı.

18.58 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: Gazze'de benzeri görülmemiş katliamlar yaşanıyor 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Eyad al-Bazam, Gazze'de "benzeri görülmemiş oranda katliamlar" olduğunu söyledi. 

Sözcü, "17. günde, dünyaya bu katliamları durdurması, İsrail'e baskı yapması için yalvarıyoruz" dedi.

18.23 | Gazze'ye yardım konvoyları Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yapmaya devam ediyor

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, yaptığı açıklamada, Mısır'dan 20 araçlık insani yardım konvoyunun Gazze'ye giriş yaptığını söyledi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre üçüncü insani yardım konvoyu da Filistin halkına ulaştırıldı.

Haberde, 20 tırdan oluşan yardım konvoyunda gıda maddelerinin yanı sıra içme suyu, ilaç ve tıbbi malzemelerin olduğu belirtildi.

17.55 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Hastanelere yönelik saldırılar nedeniyle 50 bin hamile kadın sağlık hizmetlerine erişemiyor 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanelere yönelik saldırılar nedeniyle yaklaşık 50 bin hamile kadının sağlık hizmetlerine erişimde zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. 

Öte yandan; her gün 166'ya yakın riskli doğumun gerçekleştiği de aktarıldı. 

17.30 | İsrail ordusu: Lübnan sınırında bir “hücreyi” SİHA ile vurduk

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Har Dov bölgesi yakınlarında, sınırın Lübnan tarafında "bir hücrenin roket saldırısı düzenlemeye hazırlandığının" tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu hücrenin SİHA ile vurulduğu kaydedildi.

17.16 | İsrail ile çatışmaların yaşandığı Lübnan'ın güneyinde 19 binden fazla kişi yerinden oldu

16.20 | 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail bombardımanlarının ardından Gazze'nin son halini gösteren bir video sosyal medyada paylaşıldı. 

 

16.00 | SON DURUM 

- Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında en az 5 bin 87 Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Ölenler arasında 2 bin 55 çocuk bulunuyor. Ayrıca 15 bin 273 kişi de yaralandı. Bakanlık, ölümlerin çoğunun İsrail ordusunun tahliye emri verdiği Gazze Şeridi'nin güneyinde meydana geldiğini söyledi.

- İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas militanlarını hedef almak için kara kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ne sınırlı baskınlar düzenlediğini ve hava saldırılarının Hamas'ın toplanma bölgelerine odaklandığını açıkladı. Hagari, "Gece boyunca tank ve piyade güçleri tarafından baskınlar düzenlendi. Bu baskınlar savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanan terörist gruplarını öldüren baskınlardır. Bunlar derinlere inen baskınlardır" dedi. 

TIKLAYIN | İsrail Ordu Sözcüsü: Kara kuvvetleri, gece boyunca Gazze Şeridi'nde sınırlı baskınlar gerçekleştirdi

- Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde ele geçirdikten sonra Gazze'de tuttuğu teyit edilen rehine sayısı 222'ye yükseldi. 

- The New York Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre Washington, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinli sivillere daha fazla yardım ulaştırılması için zaman kazanmak amacıyla İsrail'e Gazze'ye düzenlemesi beklenen kara harekâtını ertelemesini tavsiye etti.

TIKLAYIN | NYT: ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtını ertelemesini tavsiye etti

- Bir yardım görevlisi ve iki güvenlik kaynağının Reuters'a verdiği bilgiye göre, bugün üçüncü bir yardım kamyonu konvoyu kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne gitmek üzere Mısır'dan Refah sınır kapısına giriş yaptı.

TIKLAYIN | Gazze Şeridi'ne gitmek üzere üçüncü yardım konvoyu Refah Sınır Kapısı'ndan geçti

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Pazartesi günü Mısır'a iki kargo uçağı göndererek Gazze için daha fazla tıbbi malzeme ve ekipman taşıdığını söyledi. Koca, daha fazla malzemeyle birlikte iki uçağın daha gönderileceğini söyledi. 

- Filistinli kaynaklar, Hamas lideri İsmail Haniye'nin, Hamas'ın İsrail'e binlerce füze attığı ve İsrail topraklarına girdiği 7 Ekim gecesinde İstanbul'da olduğunu belirtti. Al Monitor'den Fehim Taştekin'e konuşan iki farklı kaynak, Hamas üyeleriyle birlikte saldırının haberini televizyondan izlerken "şükür namazı" kıldığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasından sonra Haniye'nin "nazikçe Türkiye'den gönderildiğini" ifade etti.

Kaynaklar, Türkiye'nin sivil ölümlerinden sonra yine de Hamas'ı koruyor gibi gözükmek istemediği için Ankara'nın Haniye ile birlikte diğer Hamas üyelerinin de ülkeden ayrılmasını istediğini belirtildi.

TIKLAYIN | Filistinli kaynaklar: 7 Ekim saldırıları sırasında Hamas lideri Haniye, İstanbul'daydı; Ankara, İsrailli sivil ölümlerinden sonra "nazikçe" ülkeden gitmesini istedi

14.58 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bir günde 436 kişinin öldürüldüğünü açıkladı; ölü sayısı 5 bini geçti

Bakanlık, 7 Ekim'den bu yana 2 bin 55 çocuk, bin 199 kadın, 217 yaşlı, toplamdan 5 bin 87 kişinin İsrail saldırıları tarafından öldürüldüğünü belirtti. 

13.36 | İsrail, dün gece Batı Şeria'da 37 Hamas üyesinin tutuklandığını açıkladı

İsrail, 7 Ekim saldırılarından bu yana Batı Şeria'da yaklaşık 800 aranan Filistinlinin tutuklandığını, yaklaşık 500'ünün Hamas'la bağlantılı olduğunu belirtti. 

13.00 | Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Netanyahu görüşmesinden fotoğraf yayımlandı. 

12.30 | Reuters, bir başka yardım kamyonu konvoyunun Refah Sınır Kapısı'ndan geçmekte olduğunu duyurdu. 

Bir yardım görevlisi ve iki güvenlik kaynağının Reuters'a verdiği bilgiye göre, bugün üçüncü bir yardım konvoyu daha Gazze Şeridi'ne gitmek üzere Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı. 

Cumartesi ve Pazar günleri iki ayrı konvoyda toplamda 34 kamyon geçiş yapmıştı. 

Yardım görevlisi ve güvenlik kaynakları, bugün konvoyda da kamyon sayısının o günlerdekine benzer olduğunu söyledi.

Birlemiş Milletler yetkilileri Gazze'deki temel ihtiyaçların karşılanması için günde yaklaşık 100 kamyona ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

11.45 | Yunanistan Başbakanı Miçotakis, İsrail'de.

Yunanistan Başbaşkanı Kiryakos Miçotakis, İsrail'e vardı. Miçotakis'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor. 

10.50 | İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas tarafından rehin tutulduğu teyit edilen kişi sayısının 222'ye yükseldiğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, IDF'nin Hamas militanlarını hedef almak ve rehineleri aramak için bölgede "sınırlı" baskınlar düzenlediğini söyledi.

Hagari ayrıca hava saldırılarının Hamas'ın daha geniş çaplı bir İsrail saldırısına karşı koymak için toplandığı bölgelere odaklandığını iddia etti.

10.30 | Filistin Kızılay Derneği, Kudüs Hastanesi çevresindeki İsrail saldırısını gösteren görüntüleri yayımladı. 

Filistin Kızılay Derneği (PRCS), Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden bir heyetin ziyareti sırasında Gazze'deki Kudüs Hastanesi civarında İsrail hava saldırıları olduğunu bildirdiği görüntüleri yayımladı.

Filistin medyası daha önce İsrail jetlerinin Pazar günü Şifa Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'nin çevresini hedef aldığını bildirmişti.

Kızılay Derneği'nin X kanalında yayımladığı görüntülerde en az iki patlama sesi duyuluyor ve insanlar koşarak diğerlerine sığınmaları için bağırıyor.

 

10.05 | İsrail'in gece saldırılarında en az 60 Filistinli öldü; ölü sayısı en az 4 bin 650

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 60 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

Gazze'deki yetkililere göre 7 Ekim'den bu yana kuşatma altındaki bölgede 4 bin 650'den fazla kişi öldürüldü.

09.30 | NYT: ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtını ertelemesini tavsiye etti

İsrail-Hamas savaşı, 17. gününe girerken İsrail ordusunun Gazze'ye başlatması beklenen kara harekâtıyla ilgili belirsizlikler sürüyor. ABD'nin, Hamas'ın elindeki 212 rehinenin serbest bırakılması ve Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için zaman kazanmak amacıyla İsrail'den kara harekâtını ertelemesini tavsiye ettiği ileri sürüldü. The New York Times (NYT) haberinde, ABD'nin, İran destekli grupların olası saldırılarına hazırlanmak için de zaman istediği kaydedildi.

TIKLAYIN | NYT: ABD, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtını ertelemesini tavsiye etti

09.10 | Eski İsrail Başbakanı Barak'tan Netanyahu'ya: İstifa et

Eski Başbakan Ehud Barak, Hamas'ın bin 400'den fazla sivili öldürdüğü saldırıyı "İsrail'e kurulmasından bu yana vurulmuş en büyük darbe" olarak niteledi. 

Barak, pazar günü The Observer'a yaptığı açıklamalarda, "Böyle yıkıcı bir olay onun döneminde yaşanmışken insanların Netanyahu'nun onlara liderlik edebileceğine güvendiğine inanmıyorum" dedi. 

Geçmişte Genelkurmay Başkanı olarak da görev yapan Barak, Netanyahu'nun istifa etmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. 

07.45 | Gazze'de hastanede tıbbi malzemeler tükeniyor

BBC'ye konuşan Şifa Hastanesi'nden doktor, "Sistemin yıkımı devam ediyor. Sürekli yaralılar geliyor" dedi. 

Elektriğin çok büyük bir endişe olduğunu belirten doktor, "Elektrik olmadan bu hastane koca bir toplu mezar" ifadelerini kullandı.

Doktor, hastanede bandajın bile tükendiğini söyledi.

05.55 | Gazze hastaneleri yakınlarında patlamalar duyuldu

Reuters'ın aktardığına göre sabahın erken saatlerinde Gazze'deki hastanelerin yakınlarında patlamalar duyuldu. Reuters'ın bildirdiğine göre bölgedeki en büyük tıbbi kompleks Gazze Şifa Hastanesi. Onu El Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi takip ediyor.

04.37 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 4 bin 651 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Hamas'ın kontrolünde olan bakanlık, ölenler arasında bin 873 çocuk, bin 101 kadın ve bin 677 adam olduğunu ifade etti.

04.26 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savaş Kabinesi üyeleri ve üst düzey güvenlik yetkilileriyle birlikte Tel Aviv'in Kirya semtinde durum değerlendirme toplantısına katıldı.

04.21 | Son durum: İsrail saldırılarında son 24 saatte 400'den fazla insan öldü

Filistin medyası, 7 Ekim'den bu yana "en ağır bombardıman" olarak nitelendirdiği İsrail'in son 24 saatteki hava saldırılarında, Gazze'de en az 400 kişinin öldüğü bildirildi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, iki milyondan fazla insanın yaşadığı yerleşim bölgelerinde en az 25 İsrail hava saldırısı düzenlendi.

WAFA, saldırıların çoğunun herhangi bir uyarı yapılmadan sivillerin evlerini hedef aldığını söyledi.


04.00 | Refah ve Han Yunus saldırılarında ölü sayısı 18 oldu

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, Gazze'nin güneydeki Refah ve Han Yunus bölgelerindeki hava saldırılarında ölü sayısının 18'e yükseldiğini duyurdu. Ölenlerin arasında çocuklar da var.

03.47 | Gazze'deki Şifa ve Kudüs hastanelerinin çevresi vuruldu

İsrail ordusunun, Gazze'deki iki hastanenin çevresini bir kez daha vurduğu belirtildi.

Filistin haber ajansı WAFA, Gazze Şeridi'nde çok sayıda yaralı ve sağlık personelinin bulunduğu El Şifa Tıp Hastanesi yakınlarına çok sayıda füzenin isabet ettiğini söyledi.

Tel Al-Hawa semtindeki Kudüs Hastanesi çevresine de hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

İsrail ordusunun  Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini söyleyen Filistin Kızılayı'nın sözcüsü Nebal Farsakh, "Uluslararası toplumu İsrail'in Kudüs hastanesini bombalamasını durdurmaya çağırıyorum" demişti.

Gazze Şeridi'e en fazla sayıda yaralı ve sağlık personelinin bulunduğu El Şifa Hastanesi'nin acil servisi ölü ve yaralılarla doldu

03.20 | İsrail'in güney Gazze'ye düzenlediği son hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu en az 14 kişi hayatını kaybetti.

El Cezire'ye koşan bir sağlıkçı, son baskının Refah'ta bir evi hedef aldığını söyledi.

Gazze İçişleri Bakanlığı da Gazze'nin güneydeki Refah ve Han Yunus bölgelerinde iki konutun İsrail tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

03.13  İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü bir hücreyi, gözetleme noktasını ve Aytarun köyü çevresini bombaladığı belirtildi

AA'nın İsrail Yedioth Aharonoth gazetesine dayandırdığı habere göre, İsrail savaş uçakları, Hizbullah'ın silahlarının da bulunduğu bir hücresini bombaladı.

Savaş uçakları ayrıca, Hizbullah'ın bir gözetleme noktasına da saldırı düzenledi.

Bir başka haberinde Aharonoth gazetesi, İsrail savaş uçaklarının, Lübnan'ın güneyindeki Aytarun köyü çevresine de hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

02.22 | Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, bir İsrail uçağı Refah ve Han Yunus'ta iki konutu hedef aldı, çok sayıda yaralı olduğu bildirildi

Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta İsrail saldırılarında öldürülen El Astal ailesi

02.00 | Endonezya hastanesinin müdürü: Hava saldırıları ciddi hasara yol açtı

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Beit Lahiya bölgesindeki mülteci kamplarına saldırılar, Endonezya Hastanesi yakınlarına isabet etti. El Cezire'ye konuşan hastane müdür, son saatlerde düzenlenen hava saldırılarının "ciddi hasar ve yaralanmalara" yol açtığını söyledi.

Endonezya Hastanesi, yakıt alamaması durumunda doktorların ameliyatları durdurmak zorunda kalabileceğini açıklamıştı.

01.35 | İran ve Mısır dışişleri bakanları Gazze'deki son durumu görüştü

İran ve Mısır dışişleri bakanları, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorunlu göç politikasına "kesin olarak" karşı olduklarını belirtti.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, telefonda görüştü.

01.15 | İsrail uçaklarının Gazze'nin farklı bölgelerine saldırılarında en az 30 kişi öldü

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

Saldırılarda yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda Filistinli olduğu, ancak elektrik ve gerekli ekipman olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

 

01.03 | ABD, Orta Doğu'daki askeri kaynaklarını arttıracak 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'i desteklemek ve bölgedeki ABD savunma varlığını artırmak için Orta Doğu'daki askeri kaynakları artırma planlarını açıkladı.

Austin, "Herhangi bir grup veya herhangi bir ülke bu çatışmayı genişletmek ve talihsiz durumdan yararlanmak istiyorsa; tavsiyemiz yapmamanız" dedi. 

01.01 | Hamas ve İran, İsrail'i durdurmanın yollarını arıyor

Hamas lideri İsmail Haniyeh ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdollahian, yaptıkları açıklamada İsrail ordusunun Gazze'deki "acımasız suçlarını" durdurmanın yollarını tartıştıklarını belirtti. 

00.59 | BM: 14 yardım tırı Gazze'ye ulaştı 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Gazze'ye ulaştığını bildirdi. 

TIKLAYIN - Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girdi

20 kamyon Gazze için yeterli olacak mı?

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımlar, dün savaşın 15. gününde Gazze'ye girdi. Bugün, İsrail-Hamas savaşının 17. günü. 

Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, ilk gün düzenlediği basın toplantısında, Refah Sınır Kapısı'ndan yardımları teslim alan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kentin çeşitli bölgelerinde yardımları hak sahiplerine ulaştırmasını beklediklerini söyledi.

Gazze'nin insani, tıbbi ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli çalışan güvenli bir koridorun açılmasının önemine vurgu yapan Maruf, koridorun aynı zamanda yaralıların uygun tıbbi bakımı alabilmeleri için çıkışlarına da olanak sağlaması gerektiğini ifade etti.

17. gün, insani yardım tırları Refah Sınır Kapısı'ndan ikinci kez Gazze'ye girdi

17 gündür İsrail tarafından bombardıman altında tutulan Gazze Şeridi için 20 yardım kamyonunun yeterli olmadığı değerlendirmeleri yapılıyor. 

Yardım kuruluşları, abluka altındaki bölgede "feci" bir tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı konusunda uyarıda bulundu. 

Hagari: Gazze'ye yakıt girmeyecek

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Mısır'dan Gazze'ye yardım taşıyan 20 kamyonun kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine gideceğini söylemişti. Ancak "Gazze'ye yakıt girmeyeceğinin" altını çizdi.

Refah sınır kapısının açılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere konuşan Hagari sadece gıda, su ve tıbbi yardımın Gazze'ye girişine izin verileceğini söyledi.