Çevre

Caretta carettaların yuvaladığı ve kum zambaklarının yetiştiği bölgeye balıkçı barınağı yapılmak isteniyor: Hukuk savaşı başlatıldı

05 Eylül 2022 15:36

Antalya’nın Gazipaşa ve Alanya ilçeleri arasında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’ların yuvalama bölgesi ve kum zambaklarının yetiştiği bölgeye yapılmak istenen Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi mahkemelik oldu.

Sözcü’den Hayati Arıgan imzalı habere göre, Alanya'nın Yeşilöz sahil bandı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre koruma kararı alınmıştı. Gazipaşa Uğrak Yeşilöz Balıkçı Barınağı yapılması kararı üzerine bölge halkı ve çevreciler tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje için ‘ÇED raporu gerekli değildir” kararı vermesi üzerine, çevreciler İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

ÇED raporu alınması gerektiğini belirten çevrecilerin kararı üzerine idare mahkemesi, Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi için keşif kararı verdi. Mahkemenin atadığı bilirkişi heyetinde yer alan Jeoloji Mühendisi (Hidrojeoloji) Prof. Dr. Gültekin Tarcan, Biyolog (Fauna) Prof. Dr. Kamil Koç, Su Ürünleri Mühendisi Prof. Dr. Ali Yıldırım Korkut, İnşaat Mühendisi (Hidrolik-Kıyı yapıları) Doç. Dr. Mustafa Doğan, Deniz İşletmeciliği (Deniz Ulaştırma) Doç. Dr. Ali Cemal Töz, Hidrobiyolog Doç. Dr. Ertan Dağlı, Biyolog (Flora) Dr. Ademi Fahri Pirhan, Şehir Bölge Plancısı Dr. Sema Doğan, Çevre Mühendisi Dr. Mehmet Remzi Seyfioğlu önceki gün proje alanında keşif yaptı.

Keşif alanında açıklama yapan avukat Halime Şenli, “Alanya Balıkçılar Kooperatifi ve Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi'ne Yeşilöz Balıkçı Barınağı yapılacağına dair hiçbir bilgi verilmediği ortaya çıktı. Yeni bir balıkçı barınağı istemediklerini söyleyen iki kooperatif de açtığımız davaya müdahil oldu. Burası hem nesli tükenmekte olan caretta carettaların yumurtlama alanı hem de bu bölgede koruma altındaki kum zambakları yetişiyor. Ayrıca bu bölge için cumhurbaşkanlığının koruma kararı var” dedi.