Politika

Türk-Rus görüşmeleri; Suriye operasyonu sarı ışıkta

Uzmanlar Dış Politikayla İçli Dışlı'da yorumladı

09 Haziran 2022 12:32

Rusya'nın Erdoğan'ın Suriye konusundaki tutumundan vazgeçmeyeceğinin farkında olduğunu dile getiren Rusya uzmanı Aydın Sezer, "Rusya, Türkiye'nin kaygılarını giderecek hamleler peşinde. YPG üzerinde etkili olabileceği girişimler olabilir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekat yapılacağına ilişkin açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ankara'yı ziyareti gündemde. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın “Ankara’nın Suriye’de zaten zorlu olan mevcut koşulları tehlikeli bir şekilde daha da kötüleştirecek bir hamle yapmayacağını umuyoruz” açıklamasının ardından yapılan ziyarette, masadaki en önemli konulardan biri de operasyonun kapsamı oldu.

Sezer, "Rusya burada Türkiye'yi olabildiğince oyalayıp tehdit algısını gidermeye çalışacak ama kanımca Türkiye'ye sınırlı bir operasyon için yani 5 kilometrelik bir hareket izni çıkabilir. Bunu bir olasılık olarak düşünüyorum ama bu konuda İran'ın pozisyonu da çok net" dedi. 

Suriye'ye nereye operasyon yapılacağı konusunda ABD ve Rusya arasında bir tavır değişikliği olduğunu ifade eden Sezer, "Rusya bugüne kadar yeşil ışık yakmadı. Bunu dün Lavrov da dile getirdi. İki ülke arasında hala bir güven sorunu olduğunu biliyoruz" dedi. 

Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan ve dünyayı etkileyen tahıl krizine ilişkin Türkiye'nin rolünü de değerlendiren Sezer, "Türkiye'nin kurmaya çalıştığı oyun henüz Ukrayna ve Rusya tarafından satın alınmış değil" dedi.

Türk-Rus görüşmeleri; Suriye operasyonu sarı ışıkta...

Lavrov-Çavuşoğlu görüşmelerinin perde arkası...

Suriye'ye olası harekatla ilgili neler görüşüldü?

Tahıl konvoyunda açılım yok, anlaşmazlık noktaları neler?

T24 dış politika analisti Barçın Yinanç ve Rusya uzmanı Aydın Sezer, Dış Politikayla İçli Dışlı'da M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı.