Politika

NATO zirvesine 10 kala, ufukta henüz çözüm görünmüyor

Barçın Yinanç ve M. Kaan Kurtuluş 'Dış Politika İle İçli Dışlı'da gündemdeki gelişmeleri yorumladı

16 Haziran 2022 12:44

T24 dış politika yorumcusu Barçın Yinanç, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine itirazlarına ilişkin Ankara’nın bu iki ülke ile bağlayıcı bir metin üzerinde anlaşmak istediğini söyledi. Ankara’nın NATO’dan ilk aşamada olumlu mesajlar alamadığını hatırlatan Yinanç,  İspanya'nın başkenti Madrid'te 28-30 Haziran'da gerçekleştirilecek NATO zirvesinde tartışma konularından biri olacağını ifade etti. 

28 Haziran’da yapılacak olan toplantıda, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin belirleyici kararlar alınması beklendiğini ancak Türkiye’nin itirazını “NATO zirvesinin son tarih değil” ifadeleriyle sürdürdüğünü söyleyen Yinanç, “NATO zirvesinin son tarih olmadığını söyledi. Çünkü belki Ankara bu pazarlık kartını uzun bir süre elinde tutmak istiyor. Özellikle seçimlere giderken Erdoğan bu kartı elinde tutmak isteyebilir. 

NATO zirvesinde bir uzlaşma sağlansa bile İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği diğer ülkelerin parlamentosunda onaylanmak zorunda belki de Türkiye bu süreçte de sıkıştırılmak istemediğini söyleyerek taleplerinin karşılanmasını istiyor olabilir” diye konuştu. 

“NATO zirvesi sıcak geçecek” diyen Yinanç, “Türkiye'nin tavrını değiştirebilecek bir yer varsa o da Washington'dur” diye konuştu.

NATO zirvesine 10 kala, ufukta henüz çözüm görünmüyor

Adam kaçırma, suikastler; Türkiye-İran-İsrail üçgeninde ne oluyor?

Ankara - Atina hattında tansiyon düşüşe geçti mi?

T24 dış politika yorumcusu Barçın Yinanç ve T24 dış politika editörü M. Kaan Kurtuluş 'Dış Politika İle İçli Dışlı'da gündemdeki gelişmeleri yorumladı.