Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 için yine 'son kez' destek istedi: Bazıları bu ifadeyi yanlış anlıyor...

04 Ocak 2023 12:30

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinde "son kez destek istediği" ifadesini yenilerken, "Bu son defa ifademizi birileri yanlış anlıyor. Ben bu seçimle ilgili söylüyorum. Bu seçime yönelik bütün gayretimizi ortaya koyacağız. Start değil bu, finish... Bunu başaracağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "başörtüsü anayasası" için de bir kez daha referandum sinyali verdi ve "Bu teklif 400'ün altında ve 360'ın üzerinde bir oy sayısıyla Meclis'ten çıkarsa, anayasa gereği halk oylamasına götürmemiz gerekiyor. Böyle bir tablo oluşması halinde milletimizin hakemliğine gitmekten çekinmeyiz" dedi. 

Erdoğan, işverene yapılan asgari ücret destek miktarını 250 liradan 400 liraya yükselttiklerini de duyurdu. Dün emekli ve memur maaşlarına yapılan artış oranını yüzde 25 olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ise belirlenen zam oranını yüzde 30'a yükseltme kararı aldıklarını söyledi. En düşük emekli maaşının da 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltildiğini belirten Erdoğan, "Bunların yılın ilk 6 ayına ait zamlar olduğunu, yılın ikinci yılında toplu sözleşme ve enflasyon farkı göz önünde bulundurularak yeni artışlar yapılacağını da tekrar hatırlatmak istiyorum" dedi. 

Erdoğan, grup toplantısı sonrası kamuoyunda konuşulan seçim tarihlerine ilişkin soruya "Kamuoyunda ne konuşuluyorsa hepsi bizim gündemimize gelir" yanıtını verdi.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan, memura dün yüzde 25 olarak açıklanan zam oranını 30'a yükseltti

"Varsın bizim emeğimizi iki satır sosyal medya mesajı ile çalmaya kalksın..." 

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Milletimizin huzuruna çıktığımız her hükûmet ve parti programımız bir eser ve hizmet şöleni şeklinde geçmektedir. Milletimize bir ahdimiz var. Biz eser ve hizmet siyaseti ile milletimizin gönlüne girdik. Milletimizin gönlündeki yerimizi güçlendirerek korumakta kararlıyız. Bunun için gece gündüz çalışıyor, mücadele veriyoruz. 

Varsın birileri ucube bir masa etrafında köşe kapmaca oynasın, birbirlerinin ardından film çevirsin, gözünü oysun... Varsın bizim emeğimizi, alın terimizi iki çift lafla, iki satır sosyal medya mesajı ile çalmaya kalksın... Biz işimize bakacağız, ülkemizi kalkındırmak için yatırımla, istihdamla, üretimle, ihracatla Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz. Biz, demokrasimizi güçlendireceğiz. Ülkemizi bölgesinde yüceltmeyi sürdüreceğiz. AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın farkı budur. 

Milletimiz sandığın başına gittiğinde; yalanlara, kavgalara bakmayacak. Sandığa vardığında milletimizin bakacağı tek şey, kendisi ve evlatları için kimin ne yaptığınız, kimin hangi ümidi verdiğidir. Eser ve hizmet konusunda bizimle yarışacak kimseyi tanımıyoruz. 

Bizim en büyük gücümüz inancımızdır. Türkiye yüzyılının inşasını milletimizle gerçekleştireceğiz. Kalkınan, büyüyen, gelişen ülkemizin imkanlarını; yatırımla, teşvikle, ücret artışıyla, yardımla milletimizin her kesiminin istifadesine sunacağız. Yeni yönetim sistemimizin sağladığı hızlı karar alma ve etkin uygulama kabiliyetini, programlarımızı daha çabuk hayat geçirmek için kullanıyoruz. 

"Son defa ifademizi birileri yanlış anlıyor..." 

Yaptıklarımızla yetinmeyecek, daha ötesindeki eser ve hizmetleri arayacağız. 20 yılda yaptıklarımızı sadece bir besmele, bir girizgah kabul ediyoruz. Gençlerimize Türkiye yüzyılı hedeflerine emin adımlarla yürüyebilecekleri bir ülke bırakmanın peşindeyiz. Bunun için kendi adımıza, gençlerimiz başta olmak üzere tüm milletimizden 2023'te son defa ve çok daha güçlü bir destek istiyoruz. Bu 'son defa' ifademizi birileri yanlış anlıyor. Ben bu seçimle ilgili söylüyorum. Bu seçime yönelik bütün gayretimizi ortaya koyacağız. Start değil bu, finish... Ve bunu bu şekilde başaracağız. 

"Avara kasnak gibi dolaşanlar var bu ülkede, biz gerçekleri anlatıyoruz" 

Havayollarında, toplam havalimanı sayımızı 57'ye çıkardık. Avara kasnak gibi dolaşanlar var bu ülkede ama biz gerçekleri anlatıyoruz. Tren yollarında; Konya Karaman hızlı tren hattını, Gaziray'ı, Sabiha Gökçen metrosunu hizmete attık. Milli elektrikli tren setini üretti. 

Türksat 5 B uydusunu hizmete verdik. Aydın - Denizli otoyolunun önemli bir kısımını, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü, Zigana'yı hizmete açıyoruz. Uzunluğu 120 km olan Ankara-Kırıkkale Delice Otoyolu ile 122 km olan Antalya Alanya Otoyolunun inşasına başlıyoruz. 

"Önümüzdeki yıl ağırlığı raylı sistemlere veriyoruz"

Önümüzdeki yıl ağrılığı raylı sistemlere veriyoruz. Ankara-Sivas hızlı tren hattının eksiklerini tamamlıyor, Ankara, İzmir, Mersin, Gaziantep, Bandırma, Osmaneli, Halkalı, Ispartakule hızlı tren hatlarındaki çalışmaları süratlendiriyoruz. 

Gayrettepe Havalimanı, Halkalı Havalimanı, Bakırköy Kirazlı Metro Hatları ile Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı, Bursa Emek Şehir Hastanesi hafif raylı sistemi, Sirkeci Kazlıçeşme raylı sistemi, açılışa hazır hale getireceğimiz projeler arasında yer alıyor. 

Küresel düzeyde hızla artan enerji fiyatlarından vatandaşlarımızı korumak için elektrikte yüzde 50, doğalgaz yüzde 75 devlet desteği sağladık. Yani; elektrik faturalarının yarısını, doğalgaz faturalarının dörtte üçünü devletimiz üstlendi. 

Sosyal yardımlar kapsamında da 2,4 milyon haneye 2,9 milyar lira elektrik desteği, 311 bin haneye 114 milyon lira doğalgaz tüketim desteği verdik. Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdük. 

"Karadeniz gazının ilk fazını mart ayı sonunda devreye alıyoruz" 

Karadeniz gazını milli sisteme bağlamak için yürüttüğümüz çalışmalarda sona yaklaştık. Karadeniz'deki doğalgaz rezervimizi değeri 1 trilyon doları bulan 710 milyar metreküpe yükselttik. Petrol üretimimizi artırdık. Madencilik ihracatımız 6 milyar doların üzerine çıktı. Enerjide Karadeniz gazının ilk fazını mart ayı sonunda devreye alıyoruz. Nükleer güç santralimizin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. 

Teknoloji sicil kanunu çıkararak, yüksek teknoloji tasarım ve üretim yapan firmaların çalışmalarına hukuki zemin kazandıracağız. KOSGEB desteklerini her alanda yaygınlaştıracağız. Enerji, sağlık, toprak ve su verimliliği, savunma, havacılık, uzay teknoloji alanlarındaki çalışmaları daha etkin destekleyeceğiz. 

Geçen yıl 'ilk evim, ilk iş yerim, ilk arsam' kampanyası için harekete geçtik. Tarihe vefa, geçmişe saygı anlayışıyla 80 tarihi meydanımızı gün yüzüne çıkaracak faaliyetlere başladık. 

Millet bahçesi sayımızı 468'e çıkardık. Millet bahçelerimizin büyüklüğünü 81 milyon metrekareye çıkartacağız.

Ülkemizin çeşitli yerlerinde 2 milyon metrekare taşınmazı, yatırımlar için tahsis ettik. 

Belediye nüfusunun tamamını katı atık kapsamına alacağız. Elektrik üretimi için güneş ve rüzgar santrali kurulacak Hazine alanlarını kurumların ve yatırımcıların hizmetine sunacağız. 

TOKİ'nin yapımı süren 138 bin konut inşasını yeni ihalelerle artıracağız. 

"Orman köylerimizde yaşayanlar için yeni bir destek projesi hazırladık" 

Orman köylülerimizi destekleyerek yeni projeler devreye aldık. Orman köylülerimize bir de müjde vermek istiyorum. Orman köylerimizde yaşayan ve adeta ormanlarımızın gönüllü muhafızlığını yapan 7 milyon vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın gelirlerini artırarak hayat şartlarını iyileştirmek için yeni bir destek projesi hazırladık. 530 milyon lira olarak gerçekleşen ve yüzde 20'si hibe, kalanı faiz verilen Or-Köy ödemeleri için bu yıl 1,2 milyar lira tahsis ettik. 

Osman köylerimizde yaşayan ve çalışan yaklaşık 200 bin vatandaşımıza verilen birim fiyatlarını 2022'de yüzde 112 artırmıştık. Şimdi de birim fiyatları yılın ilk 6 ayı için yüzde 50 artırıyoruz. 10 milyar 500 milyon lira ödemeye yapabileceğiz böylece.

İklim değişikliği ve yanlış kullanım sebebiyle azalan yeraltı sularımızı besleyecek tesislerin inşasını sürdürdük. Kuraklığı izlemek, tedbirleri belirlemek için ülke çapında yeni bir proje başlayacağız. Su ürünleri üretimini teşvike devam edeceğiz. 

"Et fiyatlarını dengede tutacak projelere ağırlık vereceğiz" 

Tarım ürünlerinde fiyat dengesini sağlamak için daha etkin mekanizmalar kuracağız. Ülkemizin peynir envanterini çıkararak, bu değerimizin hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız. Hayvancılığı teşvik edeceğiz, arzı çoğaltacağız, et fiyatlarını dengede tutacak projelere ağırlık vereceğiz. 

"Asgari ücret desteğini 400 liraya yükseltme kararı aldık" 

Çalışanlarımızın asgari ücret rakamını bir önceki yılın başına göre iki kat artırarak 8 bin 500'e yükselttiğimizin müjdesini vermiştik. İstihdamda sıkıntı olmasın diye asgari ücret destek miktarını da 100 liradan 250 liraya çıkarmıştık. Şimdi de özellikle küçük işletmelerimizin bu yükün altından daha kolay kalkmalarını temin amacıyla asgari ücret desteğini 400 liraya yükseltme kararı aldığımızı, tüm çalışanlarımız ve işverenlerimizle paylaşmak istiyorum. 

2022 enflasyonunu yüzde 64,27 oranıyla kapattığımızın haberini aldıktan sonra, memur ve emeklilerimizin maaş artışını değerlendirdik. Geçen yıl memur maaşlarında yüzde 87'lik artışa gitmiş, temmuzda yüzde 42'ye varan bir zam yapmıştık. 

Memur ve emekli maaşında zam oranı güncellemesi

Bütçe imkanlarını zorlayarak memur ve emekli maaşlarında yüzde 25'lik bir artışa gitmeyi kararlaştırmıştık. Bunu da dün katıldığımız memur buluşmasında duyurmuştuk.

Memur buluşmasına giderken bakanlarımıza yüzde 25 oranını daha da yukarı çıkaracak formüller bulma talimatını vermiştik. Dün ve bugün yürütülen çalışmalar sonucunda, başka bazı alanlarda fedakarlık yaparak, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30'a kadar çıkartabileceğimiz imkanlar sağladık. En düşük emekli maaşını da 5 bin 500 liraya çıkartıyoruz. Bunların yılın ilk 6 ayına ait zamlar olduğunu, yılın ikinci yılında toplu sözleşme ve enflasyon farkı göz önünde bulundurularak yeni artışlar yapılacağını da tekrar hatırlatmak istiyorum. 

"Beklenmedik durum olursa temmuzda düzenleme yaparız" 

Asgari ücret artışında da ifade ettiğim gibi, yıl içinde beklenmedik durumlar ortaya çıkması halinde temmuz ayında bunun düzenlemesini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. 

CHP tarafından bir gece yarısı sosyal medya üzerinden gündeme taşınan başörtüsüne hukuki güvence getirilmesi konusunu, anayasa teklifiyle aile kurumu güçlendirecek ilave bir adımla kökünden çözme irademizin takipçisiyiz. Bu teklif, Meclis'te 400'ün üzerinde bir oyla kabul edilirse biz değişikliği onaylar, yürürlüğe sokarız. Bu teklif 400'ün altında ve 360'ın üzerinde bir oy sayısıyla Meclis'ten çıkarsa, anayasa gereği halk oylamasına götürmemiz gerekiyor. Böyle bir tablo oluşması halinde milletimizin hakemliğine gitmekten çekinmeyiz. Gelişmeleri takip edecek, üzerimize düşenleri yapacağız. 

Bizde yapay gündem olmaz, şov olmaz, göz boyama olmaz. Bizim yaptıklarımızdan haberi olmadığı gibi atma hazırlığında olduğumuz adımları sahiplenmeye kalkanlar kendilerini kandırırlar. 

"Bu CHP dün neyse bugün de o"

Bu CHP dün neyse bugün de o. Girdiği hiçbir seçimi kazanamayarak siyasette kifayetsizliğe takılanların meselesini de inşallah seçim sandığında biz çözüme kavuşturacağız. Attığımız her adım milyonlarca insanımıza doğrudan dokunarak hayatını olumlu yönde etkiliyor. Güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısı üzerinde ülkemizin çözülmemiş hiçbir meselesi, özellikle toplum kesimlerinin karşılanmamış hiçbir talebi, geride 'keşke' diyeceğimiz hiçbir konu bırakmama azmiyle yola devam ediyoruz."