Dünya

CANLI BLOG | İsrail-Hamas savaşında 1 ay geride kaldı: İsrail Savunma Bakanı, ordusunun Gazze merkezine girdiğini söyledi

07 Kasım 2023 23:00

T24 Dış Haberler

7 Ekim'de Hamas'ın "Aksa Tufanı" adını verdiği saldırılara cevap olarak başlayan İsrail saldırıları, bir savaşa dönüştü. Bugün tam 1 ayını dolduran savaşta 10 binden fazla Gazzeli İsrail saldırılarında öldürüldü. Ölenlerin toplam sayısı 4 bin 104'ü çocuk olmak üzere 10 bin 22'ye ulaştı. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "İsrail ordusu, Gazze'nin merkezine girdi. Savaştan sonra Gazze'yi İsrail de Hamas da yönetmeyecek" dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında insani duraklama ve daha fazla kısıtlama sağlama çabalarının hala "devam eden bir çalışma" olduğunu kabul ederek Orta Doğu turunu sonlandırdı.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) güney Lübnan'da Hizbullah'a ait mevzilere hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. IDF, Pazartesi günü erken saatlerde Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine doğru yaklaşık 30 fırlatma tespit ettiğini ve "fırlatmaların kaynağına yönelik topçu ateşiyle karşılık verdiğini" söyledi.

Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'de ateşkes fikrini bir kez daha reddetti, ancak bir dizi "taktiksel küçük duraklamanın" mümkün olabileceğini öne sürdü.

Netanyahu ayrıca İsrail'in savaş sona erdikten sonra 'belirsiz bir süre' Gazze'de 'güvenlik sorumluluğuna' sahip olabileceğini söyledi. Netanyahu, ABC News'e "Bence İsrail belirsiz bir süre için genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacak çünkü buna sahip olmadığımızda neler olduğunu gördük. Bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda, hayal bile edemeyeceğimiz ölçekte bir Hamas terörü patlak veriyor" dedi. 

TIKLAYIN | Netanyahu'dan "Gazze'de savaş sonrası ne olacak?" sorusuna yanıt: İsrail belirsiz bir süre için genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacak

İşte savaşın 32. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

03.00 | T24'ün bu blogu sona erdi. Gelişmeleri canlı olarak buradan takip edebilirsiniz.

01.47 | Hamas’ın saldırısında yakınlarını kaybeden İsraillilerden Netanyahu’ya istifa çağrısı

Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde 7 Ekim'in birinci ayındaki anma töreni için yüzlerce kişilik grup toplandı. Törende Hamas’ın düzenlediği saldırının tarihi 7 Ekim için "7.10" ve Yahudiliğin sembolü "Davut Yıldızı" biçiminde dizilmiş mumlar yakıldı.

Anma törenine katılanların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için "Onları evine getirin" pankartlarının yanı sıra hükümet karşıtı dövizler taşıdığı dikkati çekti.

Anma törenine katılanlar, Netanyahu'ya taşıdıkları pankartla "Evine git" diye seslendi. Hükümetteki iktidar koalisyonundaki 64 milletvekiline atıfla "64'ü verip Gazze'deki esirleri geri alalım" yazılı dövizler taşındı.

 

01.14 | Kızılhaç: ICRC'nin insani yardım konvoyuna Gazze'de ateş açılmasından endişe duyuyoruz

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoyuna ateş açılmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.

00.47 | İsrail ordusu Kızılhaçın konvoyuna saldıranın kendileri olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı

00.16 | Yemen'deki Husiler, İsrail'e saldırı amacıyla gönderilen 10 İHA'nın görüntülerini yayımladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'deki bazı bölgeleri hedef aldıklarını ileri sürdükleri 10 insansız hava aracının (İHA) görüntülerini paylaştı. Husilere ait El-Mesira televizyonunda, İHA'ların gönderilmesine ilişkin kısa bir video yayımlandı. Videoda, gece gönderilen 10 İHA görüldü.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 6 Kasım 2023'te İsrail'deki farklı hedeflere doğru bir grup İHA gönderdiklerini bildirdi. Sözcü Seri, dün de İsrail'e ait hassas hedeflerin çok sayıda İHA ile hedef alındığını belirtmişti.

23.56 | Gazze’de yaralanan 19 Filistinli daha Mısır’a getirildi

Mısır Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde yaralanan 19 Filistinlinin daha tedavi edilmek üzere Mısır’a getirildiğini duyurdu.

23.45 | İsrail ordusu, "Hizbullah'a ait hedeflerin" hava saldırısıyla vurulduğunu duyurdu

23.37 | İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'nde 40 bin konut tamamen yıkıldı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 32 gündür düzenlediği yoğun saldırılarda 30 bin tondan fazla patlayıcı kullandığı, bombalamalar nedeniyle 40 bin konutun tamamen yıkıldığı, 222 bin konutun da zarar gördüğü bildirildi.

22.46 | Netanyahu: “Kaçırılanların tamamı serbest bırakılana kadar ateşkes olmayacak”

22.01 | Gazze’den 12 kanser hastası çocuk Mısır’a getirildi

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Abdulgaffar, kanser hastası Filistinli çocukların tedavi edilmek için Gazze'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı üzerinden ülkeye getirilmesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin talimatları kapsamında Gazze Şeridi’ndeki halka her türlü sağlık desteğinin verildiğini kaydeden Abdulgaffar, “Çocuk onkolojisi alanında uzmanlaşmış Mısır hastanelerinde tedavi edilmek üzere 12 Filistinli çocuk Refah Sınır Kapısı üzerinden karşılandı” ifadelerini kullandı.

21.41 | ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'yi tekrar işgal etmesini desteklemediklerini, bunu da İsrail'e açık bir şekilde bildirdiklerini duyurdu

21.32 | BM: İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 147 Filistinliyi öldürdü

Birleşmiş Milletler (BM), 7 Ekim'den bu yana İsrail güçlerinin, Batı Şeria'da, aralarında 44 çocuğun bulunduğu 147 Filistinliyi öldürdüğünü bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Gazze'deki durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Dujarric, Mısır hükümetinin, Gazze'ye insani yardımla ilgili bir BM teknik heyetinin destek sağlamasını kabul ettiğini belirterek, İsrail tarafındaki yardım giriş noktalarının hala kapalı olduğunu kaydetti.

20.53 | BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'de insani ateşkes çağrısını yineledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze'de sivillerin öldürülmesinden derin endişe duyduğu belirtilerek, acilen insani ateşkes çağrısında bulunduğu kaydedildi.

20.48 | İsrail Savunma Bakanı Gallant: İsrail ordusu, Gazze'nin merkezine girdi 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "İsrail ordusu, Gazze'nin merkezine girdi. Savaştan sonra Gazze'yi İsrail de Hamas da yönetmeyecek" dedi. 

TIKLAYIN - İsrail Savunma Bakanı: İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezinde

20.47 | DSÖ'den İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze için "ateşkes" çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze için ateşkes çağrısında bulundu.

20.25 | AB Komisyonu üyesinden Gazze için "kıyamet" uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini belirterek, "Bu olmazsa şu anda Gazze’de gördüğümüz felaket kıyamete dönüşebilir." uyarısında bulundu.

18.10 | Lübnan-İsrail sınırında karşılıklı saldırılar gerçekleştirildi

Hizbullah, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri ve civarına en az 8 roket fırlatırken, roketlerin bazısı İsrail hava savunma sistemi tarafından havada vuruldu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırısına ağır topçu atışlarıyla karşılık vermeye başladı.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırında bulunan Mercayun ilçesinin Ahmediye beldesinde bir saldırı medyana geldi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından atılan 20 roket nedeniyle İsrail'in kuzeyinde sirenlerin çaldığı belirtildi.

18.01 | İsrail Gazze'de yine sivil yerleşim alanlarını bombaladı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, İsrail savaş uçaklarının Deyr el-Beleh bölgesinde sivil yerleşim alanlarını bombaladığını belirtti.

Saldırılar sonucu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını aktaran Maruf, "Hava saldırıları, yerleşim bölgesinde geniş çaplı yıkıma yol açtı" dedi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da İsrail ordusunun Deyr el-Beleh'teki mahalleye yönelik hava saldırılarında çok sayıda can kaybı olduğunu söyledi.

Kudra, sağlık ekiplerinin bölgedeki enkazdan yaralıları kurtarmak için çalışmalarına devam ettiğini aktardı.

16.40 | Sağlık Bakanlığına göre Gazze'de ölenlerin sayısı bir günde 300'e yükseldi.

Savaşın başlamasından bu yana Gazze'de ölenlerin sayısı 10 bin 328'e yükseldi. Ölenlerin 4 bin 237'si çocuk. 

15.00 |  Gazze İçişleri Bakanlığı, Gazze Şehri ve Kuzey Gazze vilayetlerindeki tüm fırınların sistematik hedef alma, yakıt ve un eksikliği nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz ayın sonlarında Oxfam, bölgeye gıda, su, elektrik ve yakıt sevkiyatını kesen İsrail'i açlığı "bir savaş silahı olarak" kullanmakla suçladı.

21 Ekim'den bu yana Gazze'nin güneyindeki Refah sınır kapısından toplam 569 kamyon Gazze'ye giriş yaptı, ancak Filistinli yetkililer hiçbirinin kuzeye ulaşmadığını söylüyor.

14.30 | Refah'tan yardım kamyonları geçti.

Filistin Kızılayı (PRCS), Pazartesi günü Refah Sınır Kapısı'ndan daha fazla yardım kamyonu geçtiğini doğruladı.

X'te yayınlanan bir gönderide ayrıca şöyle denildi:

"PRCS ekipleri Pazartesi günü Refah sınır kapısı üzerinden Mısır Kızılay'ından 93 kamyon teslim aldı. Bu kamyonlar gıda, su, yardım malzemeleri, tıbbi ekipman ve ilaçlar gibi temel malzemeleri taşımaktadır. 21 Ekim'den bu yana toplam 569 kamyon teslim alındı. İsrail hala yakıt girişine izin vermiyor."

7 Ekim'den önce Gazze'ye günde 750 ila 850 kamyon giriyordu.

12.25 | İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçiş için yeniden bir koridor açtığını açıkladı.

IDF, Arapça olarak Gazzelilere seslendi ve şu açıklamayı yaptı: 

"Gazze sakinleri, bu saatte Vadi Gazze'nin güneyine doğru yola çıkan çok sayıda kişiye katılın. Hamas'ın sizin adınıza devam eden insani yardım çabalarını baltalamaya ve sizi canlı kalkan olarak kullanmaya devam etmesine rağmen, IDF'nin bugün bir kez daha sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasında Salah al-Din Yolu'ndan geçişe izin vereceğini bildirmek isterim. Güvenliğiniz için bu fırsatı değerlendirerek Vadi Gazze'nin ötesine, güneye doğru ilerleyin. Kısa bir süre önce çekilen ekteki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi, birçoğunuz bu saatte bunu yapıyorsunuz. Kendinizi ve sevdiklerinizi önemsiyorsanız, talimatlarımıza uygun olarak güneye doğru ilerleyin. Hamas liderlerinin kendilerini savunmayı çoktan hallettiklerinden emin olabilirsiniz"

Şu anda Gazze'de saat 11.30'a yaklaşıyor, yani bölge sakinlerinin taşınmak için yaklaşık iki buçuk saati kaldı.

12.00 | İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı: On binlerce kişi bireysel silahlanma için başvuruyor

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, birçok kişinin kişisel silah taşımak için başvuruda bulunması nedeniyle ülkenin silahlandığını söyledi.

Ben-Gvir, X platformunda yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"On binlerce şartlı izin ve kişisel silahlar için gerçek ruhsatlar uygun vatandaşlara verildi. Ülke genelinde yüzlerce yeni bekleme sınıfı açtık. Testlerde onlarca basitleştirme ve değişiklik yaptık"

Geçtiğimiz ay, işgal altındaki Filistin topraklarında ve Yahudi-Arap karışık İsrail kasabalarında "gönüllü ekiplere" ilk turda 4 bin İsrail yapımı saldırı tüfeği dağıtılacağını ve bunu en az 6 bin silahın daha izleyeceğini söyledi.

10.15 | İsrail Savunma Kuvvetleri Gazze Şeridi içinde "Hamas'ın askeri kalesini" ele geçirdiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada "IDF birlikleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas terör örgütüne ait bir askeri kaleyi ele geçirdi" denildi. Ayrıca içeride tanksavar füzeleri, rampalar, diğer silahlar ve "çeşitli istihbarat malzemeleri" bulunduğu belirtildi.

"Ayrıca, IDF birlikleri El Kudüs Hastanesi'nin bitişiğindeki bir binada barikat kuran ve buradan güçlere saldırı düzenlemeyi planlayan bir dizi Hamas teröristinin yerini tespit etti" denilen açıklamada, daha sonra yakınlarda bir hava saldırısı gerçekleştirildiği ve bunun "sivil bir bölgede Hamas'a ait bir silah deposunun varlığını gösteren önemli ikincil patlamalara" yol açtığı belirtildi.

09.00 | Blinken, Gazze konulu G7 toplantısı için Japonya'da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes çağrıları artarken Gazze konusunda ortak bir çizgi arayışında bulunacak olan G7 dışişleri bakanlarının iki günlük toplantısı için Japonya'ya geldi.

Orta Doğu turunu yeni tamamlayan Blinken, Tokyo'ya varışında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.

07.30 | Washington'da protestocular İsrail'e silah taşıdığı iddia edilen ABD askeri gemisini engelledi

Yüzlerce Filistin yanlısı gösterici, ABD'den İsrail'e silah taşıyacağına inandıkları bir askeri ikmal gemisini engellemek için Washington'daki Tacoma Limanı'nda toplandı.

Protestoları organize eden Arap Kaynak ve Örgütlenme Merkezi'ne (AROC) bilgi veren gizli bir kaynak, geminin silah ve askeri teçhizatla yüklenerek Gazze'de askeri saldırılarını sürdüren İsrail'e gönderileceğini söyledi.

01.17 | İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 118 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 118 yardım tırının daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 5 Kasım'da 25 ve 6 Kasım'da 93 olmak üzere toplam 118 tır insani yardımı teslim aldığı belirtildi.

00.54 | İsrail'in Gazze'de yürüttüğü kara operasyonu için ek operasyonel planlara onay verildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, Gazze'de yürütülen kara operasyonu için ek operasyonel planları onayladığı belirtildi.

Galant'ın, gerçekleştirdiği bir toplantıda, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile Gazze kentinde İsrail ordusunun gerçekleştireceği yeni operasyonel faaliyet planlarını onayladığı kaydedildi.

00.17 | ILO: Gazze'de istihdamın yüzde 60'dan fazlası yok oldu

00.15 | İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesine ait binanın çatısındaki güneş panellerini vurdu 

00.12 | Fransa Gazze'ye 54 ton yardım gönderdi

Fransa Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda, Gazze'ye insani yardım taşıyan 3 uçağın Mısır'a ulaştığı belirtildi.

Paylaşımda, 54 ton yardımın Gazze'ye gönderilmek üzere Mısır Kızılhaç'ına teslim edildiği vurgulandı.