Dünya

CANLI BLOG | Biden, Gazze'nin tekrar işgaline karşı; Kızılhaç, insani yardım konvoyunun hedef alındığını söyledi

08 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Beyaz Saray, savaştan sonra İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ni işgal etmesine karşı çıkacaklarını söyledi. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "Gazze'nin tekrar işgali doğru bir karar olmaz dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Gazze'nin "Hamas'ın yoluna devam etmeyecekler" tarafından yöneltilmesi gerektiğini söyledi. Savaştan sonra Gazze'de ne olacağıyla ilgili olarak da Netanyahu, "Sanırım İsrail belirsiz bir süre boyunca oranın güvenliğinden sorumlu olacak, çünkü olmadığımızda neler yaşanıyor gözüyorsunuz" dedi.

İsrail ordusu da salı akşamı, Gazze Şehri'nin merkezinde olduklarını duyurdu. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, yine salı günü bir insani konvoya ateş açıldığını iddia etti.

Savaşın bedeliyle ilgili olarak da Birleşmiş Milletler tonunu serleştirmeye devam ediyor. BM verilerine göre mevcut savaşta günde ortalama 160 çocuk öldürülüyor. 

İşte savaşın 33. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

03.17 | Gazze'ye insani yardım taşıyan 106 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Kızılayı'ndan gönderilen insani yardım yüklü 106 tırın yanı sıra Kuveyt'ten gelen beş ambulans Refah sınır kapısında teslim alındı. Tırlarda yiyecek, içme suyu, tıbbi gereçler, ilaçlar ve diğer insani yardım malzemesi bulunuyor.

Refah sınır kapısından 21 Ekim 2023'ten bugüne kadar günde ortalama 39 tır olmak üzere, toplamda Refah sınır kapısından Gazze’ye 756 tır giriş yaptı. İnsani yardımlara sınırlı geçişler olsa da, İsrail yönetimi Gazze'ye akaryakıt girişine izin vermiyor.

03.07 | Beyaz Saray Kongre Üyesi Tlaib'in Gazze'ye destek için kullandığı ifadelere tepki gösterildi

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib'in, Gazze'ye destek için kullandığı ifadelere "kesinlikle katılmadıklarını" belirtti. Jean-Pierre, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt olarak, Tlaib'in sosyal medya paylaşımında kullandığı "nehirden denize" ifadesiyle ilgili, "Bu ifadenin kullanılmasına kesinlikle katılmıyoruz. Bu, Beyaz Saray'daki birçok kişi tarafından söylendi." sözlerine yer verdi.

Sözcü Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden'ın Tlaib ile konu hakkında konuşup konuşmadığıyla ilgili elinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.

03.00 | DSÖ'nün tıbbı malzemeleri UNRWA aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün tıbbi yardım malzemelerini taşıyan yardım konvoyun, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) aracılığıyla Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne ulaştırıldığını bildirdi.

02.16 | Galler Parlamentosu Gazze'de ateşkes çağrısı yapan önergeyi kabul etti

Galler Bölgesel Parlamentosu (Senedd), Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan önergeyi 24'e karşı 19 oyla kabul etti. Senedd'de 8 Kasım'da yapılan oturumda Plaid Cymru partisinin ateşkes çağrısı yapan önergesi görüşüldü.

Plaid Cymru lideri Rhun ap Iorwerth, parlamentoda yaptığı konuşmasında, tüm üyeleri kalıcı barış için ses çıkarmaya çağırdı. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarını ve İsrail'in Filistinlileri toplu cezalandırma yöntemlerini "İnsanlık dışı ve adaletsiz" olarak yorumlayan ap Iorwerth, "Her ne kadar uzaktan bakıyor olsak da Galler'de durumdan doğrudan etkilenen ailelerin olduğunu unutmamak önemlidir. Acı İsrail veya Gazze ile sınırlı değil." dedi.

02.07 | Gazze'ye insani yardım taşıyan 187 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 187 yardım tırı daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 8 Kasım'da 81, 9 Kasım'da 106 olmak üzere toplam 187 tır insani yardımı ve Kuveyt'ten gönderilen 5 ambulansı teslim aldığı belirtildi. Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaşan yardım tırlarının sayısı 756 oldu.

01.30 | Filistin Devlet Başkanı Abbas: "İşgal güçlerinin Gazze'yi bölme planları kabul edilemez"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'ni bölme planlarının kabul edilemez olduğunu ve Gazze'nin Filistin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Mahmud Abbas, Hollanda ve Avustralya başbakanları Mark Rutte ve Anthony Albanese ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Hollanda Başbakanı Rutte ile görüşmesinde "İşgal güçlerinin Gazze'yi bölme planları kabul edilemez" diyen Abbas, Gazze için siyasi ya da güvenlik çözümünün olmadığını, orasının Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. 

01.00 | Filistin, İsrail'in Gazze'ye "nükleer silah" tehdidine karşı tüm önlemlerin alınmasını istedi

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye İsrail'in Gazze'ye yönelik nükleer silah kullanılması yönündeki tehditlerini etkisiz hale getirecek tedbirler alınmasını istedi. 

"Gazze'ye nükleer bomba atılmasının olasılıklar arasında olduğunu" söyleyen İsrailli Bakan'ın tehdidinin, tüm ülkelere yönelik bir tehdit olduğunu ifade eden Maliki, UAEA'nın ve üye ülkelerin bu konuya acil önem göstermesi gerektiğini kaydetti.

Maliki, "İsrail'in tehditlerinin kınanmasını ve Filistin halkı ile çevre ülkelerin yaşam hakkına yönelik bu açık tehdidin etkisiz hale getirilmesi için tüm önlemlerin alınmasını" istedi.

00.19 | İsrail ordusu, düzenlenen roket saldırılarına karşılık Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, vurulan hedefler arasında Hizbullah'a ait askeri yapı ve noktalar olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Lübnan topraklarında sınırına yakın bölgede bir grubun da hedef alındığı ifade edildi.

01.10 | İsrail'in geniş kapsamlı bir esir takası anlaşmasını düşünmeye “istekli olduğu” iddia edildi

İsrail'in, Gazze'de Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere karşılık Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını içeren “büyük ve geniş bir anlaşmayı düşünmeye hazır olduğu” öne sürüldü.

İsrail’in Kanal 13 televizyonunun ismi verilmeyen üst düzey İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrailli esirlerin serbest bırakılması konusunda “birçok eksende birçok temasta bulunulduğu, ancak bunların İsrail’de bilinmediği” kaydedildi.

Haberde, “Ateşkese varılması için Katar ve ABD'nin bazı küçük anlaşmalara varma girişimlerinin arka planında İsrail, kaçırılanlardan birçoğunun serbest bırakılmasını da içeren geniş ve büyük bir anlaşma karşılığında güvenlik gerekçesiyle tutuklu bulunan Filistinli mahkumları serbest bırakmayı düşünmeye hazır ve istekli olduğu” aktarıldı.

15.45 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 10 bin 569'a yükseldi

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, 4 bin 324'ü çocuk olmak üzere 10 bin 569'a yükseldi.

13.40 | Sınır Tanımayan Doktorlar çalışanı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybetti

MSF'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, MSF'ye bağlı çalışan Muhammed el-Ahel ve çok sayıda yakınının, İsrail'in Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarında 6 Kasım'da hayatını kaybettiği bildirildi.

12.00 | G7: Gazze'de insani arayı destekliyoruz

Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinin oluşturduğu G7 ülkeleri, Gazze’de insani ara verilmesi ve insani koridor oluşturulmasını destediklerini söyledi.

ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada’nın oluşturduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları Tokyo’da bir araya geldi.

Yapılan ortak açıklamada aynı zamanda İsrail’in “uluslararası hukuk kapsamında” kendisini savunma hakkına sahip olduğu da ifade edildi.

"Gazze'de kötüleşen insani krize çözüm bulmak için acil eyleme geçilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

“Acil olarak ihtiyaç duyulan yardımın ulaştırılmasının ve rehinelerin serbest bırakılmasının kolaylaştırılması için insani arayı ve insani koridorları destekliyoruz."

Açıklamada ateşkes çağrısı yapılmadı. İnsani ara, genellikle daha uzun süren ve siyasal sürecin bir parçası olan ateşkeslere göre daha kısa bir zaman dilimini kapsıyor.

10.34 | İsrail ordusu Hamas'ın istihbarat ve silah biriminin başındaki Mohsen Ebu Zina'yı öldürdüğünü açıkladı

Ebu Zina'nın "stratejik mühimmat ve roket üretiminden sorumlu liderlerden biri" olduğu belirtildi.

İsrail ordusu bu sabah yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'nin derinliklerinde, teröristleri ortadan kaldırarak" ve Hamas'ın altyapısına saldırmak üzere "uçakları yönlendirerek" operasyonlarına devam ettiğini belirtti.

09.37 | ABD Temsilciler Meclisinden Filistinli üye Tlaib'in İsrail'e ilişkin eleştirilerini kınama kararı

ABD Temsilciler Meclisi, ilk Müslüman kadın üyelerinden Filistin asıllı Rashida Tlaib'in "İsrail eleştirilerinin kınanması" için sunulan karar tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Rich McCormick'in, Tlaib'in İsrail karşıtı söylemlerinin kınanması için sunduğu karar tasarısı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda oylandı.

Tasarı, 188 "hayır" ve 4 "çekimser" oya karşı 234 "evet" oyu ile kabul edildi.

Söz konusu tasarıda, Temsilciler Meclisinin, Filistin asıllı tek üyesi Tlaib, "7 Ekim'den bu yana yanlış söylemler yaymak ve İsrail devletinin yok edilmesi çağrısı yapmak" ile itham ediliyor.

08.59 | Anket: İsraillilerin üçte ikisinden fazlası Netanyahu'nun gitmesini istiyor

Yapılan bir ankete göre İsraillilerin sadece yüzde 18'i Başbakan Binyamin Netanyahu'nun görevini sürdürmesini istiyor. Ülkenin yüzde 3'te ikisinden fazlası ise Netanyahu'nun Başbakanlığı bırakması gerektiğine inanıyor. 

Tel Aviv Üniversitesi tarafından 609 katılımcı arasında yapılan araştırmaya göre İsraillilerin yüzde 47'si Netanyahu'nun İsrail-Hamas savaşından sonra, yüzde 29'unun ise hemen istifa etmesi gerektiğine inanıyor. 

Anket sonuçları, Netanyahu'nun savaşı meşrulaştırma girişimlerinin tabanda karşılık bulmadığına işaret ediyor. 

İsrail-Hamas savaşının başlamasından iki buçuk hafta sonra yapılan ankette halk, İsrail ordusu hakkında olumlu düşünceleri olduğunu söylese de hükümetle ilgili rahatsızlık dile getirdi. 

Mevcut hükümete oy veren seçmenin sadece yüzde 39'u alınan kararlardan memnun olduklarını söyledi. Muhalefet seçmeninde ise bu oranın yüzde 5 olduğu görüldü.

Anket sonuçları, İsrail halkının, ülkelerinin Gazze'deki hedeflerini de anlamadığını gösteriyor. Katılımcılar, yüzde 58'i hükümetlerinin Gazze'deki hedeflerinin "açık olmadığını" dile getirdi.

Anket sonuçları, halkın Netanyahu'nun Hamas'ı yok etme tezinin ise arkasında olduğunu düşünüyor. Yahudi vatandaşların yüzde 63'ü, şu anda ülkenin en önemli hedefinin Hamas'ı "yok etmek" olduğunu ifade etti.

Katılımcıların sadece yüzde 33'ü rehineleri kurtarmanın daha önemli olduğunu ifade etti.

08.54 | İsrail askerleri Batı Şeria'da baskınlarını sürdürdü, 2 gazeteciyi gözaltına aldı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok kentinde gece boyunca baskınlarını sürdürdü, aralarında 2 gazetecinin de olduğu çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi kampüsüne askeri araçlarla baskın düzenledi.

El Halil kentinde evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri, Muhammed el-Atraş ve Amir Ebu Arafe adlı 2 gazeteciyi gözaltına aldı. Ayrıca, El Halil kentinin Devra, Harsa, Halhul beldeleri ve El-Arub Mülteci Kampı'na da baskınlar düzenleyen İsrail güçleri birçok Filistinliyi gözaltına aldı.

07.00 | Beyaz Saray, Gazze'nin işgaline karşı 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Başkan Joe Biden'a göre savaştan sonra Gazze'nin İsrail güçleri tarafından işgal edilmemesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Biden da Netanyahu'dan bir insani ara talebinde bulunduklarını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas rehineleri serbest bırakana kadar insani ara olmayacağını vurgulamıştı.

04.15 | İsrail ordusu Kızılhaçın konvoyuna saldıranın kendileri olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı

İsrail ordusu, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) Gazze'deki insani yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kendilerinin düzenleyip düzenlemediği sorusunu, "olayın tam koordinatlarını ve zamanını" bilmedikleri gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

03.21 | Güney Afrika'dan UCM'ye, İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında tutuklama kararı çağrısı

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM), Filistin'de kadınların, yaşlıların ve çocukların öldürülmesinden sorumlu olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve üst düzey İsrailli yetkililer hakkında tutuklama kararı çıkarması çağrısında bulundu.

Bakan Pandor, Ulusal Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, "Çocukların, kadınların ve yaşlıların İsrail tarafından öldürülmesi, UCM'nin, uluslararası ceza hukukunun ihlallerinden sorumlu olan Netanyahu da dahil olmak üzere kilit karar vericiler için derhal tutuklama emri çıkarmasıyla sonuçlanması gereken bir eylemdir" dedi.

02.13 | Hamas'tan "İsrail'e ağır kayıplar yaşatıyoruz" açıklaması

Hamas'ın askeri kanadı, İsrail güçlerine ağır kayıplar yaşattıklarını söylediler ve askeri araçlara zarar verdiklerin, duyurdular.

01.47 | Hamas’ın saldırısında yakınlarını kaybeden İsraillilerden Netanyahu’ya istifa çağrısı

Batı Kudüs'teki İsrail Meclisi önünde 7 Ekim'in birinci ayındaki anma töreni için yüzlerce kişilik grup toplandı. Törende Hamas’ın düzenlediği saldırının tarihi 7 Ekim için "7.10" ve Yahudiliğin sembolü "Davut Yıldızı" biçiminde dizilmiş mumlar yakıldı.

Anma törenine katılanların Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için "Onları evine getirin" pankartlarının yanı sıra hükümet karşıtı dövizler taşıdığı dikkati çekti.

Anma törenine katılanlar, Netanyahu'ya taşıdıkları pankartla "Evine git" diye seslendi. Hükümetteki iktidar koalisyonundaki 64 milletvekiline atıfla "64'ü verip Gazze'deki esirleri geri alalım" yazılı dövizler taşındı.

 

01.14 | Kızılhaç: ICRC'nin insani yardım konvoyuna Gazze'de ateş açılmasından endişe duyuyoruz

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Gazze Şeridi'nde insani yardım taşıyan konvoyuna ateş açılmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.

00.47 | İsrail ordusu Kızılhaçın konvoyuna saldıranın kendileri olup olmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı

00.16 | Yemen'deki Husiler, İsrail'e saldırı amacıyla gönderilen 10 İHA'nın görüntülerini yayımladı

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'deki bazı bölgeleri hedef aldıklarını ileri sürdükleri 10 insansız hava aracının (İHA) görüntülerini paylaştı. Husilere ait El-Mesira televizyonunda, İHA'ların gönderilmesine ilişkin kısa bir video yayımlandı. Videoda, gece gönderilen 10 İHA görüldü.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, X sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, 6 Kasım 2023'te İsrail'deki farklı hedeflere doğru bir grup İHA gönderdiklerini bildirdi. Sözcü Seri, dün de İsrail'e ait hassas hedeflerin çok sayıda İHA ile hedef alındığını belirtmişti.