Dünya

Çatışmaların 28. günü | Gazze'de ambulans konvoyu vuruldu; Hizbullah lideri Nasrallah, 7 Ekim'den sonraki ilk konuşmasında "Lübnan için tüm senaryolar açık" dedi

03 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze Şehri'ni kuşatmayı tamamladıklarını ve Hamas'ın karakollarına, merkezlerine ve diğer altyapılarına saldırmakta olduklarını belirtti. 

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'ne yapılan saldırıda bir okulun vurulduğunu ve en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini; ayrıca dört sığınağın zarar gördüğünü belirtti. 

Akşama doğru Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket halindeki ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var" dedi. 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, 7 Ekim'den bu ya Gazze'yi binlerce kez topçu ateşi ve havadan atılan füzelerle vururken, saldırılarını yoğun şekilde sürdürüyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari perşembe akşamı, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin de masada olmadığını söyledi.

İsrail güçlerinin Gazze içinde "var gücüyle savaştığını" ifade eden Hagari,  Hamas'ı "yok etmeye odaklandıklarını" ve rehineleri eve getirmeye çalıştıklarını belirtti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün İsrail'de olacak. 

Gazze'ye yapılan saldırılarda öldürülenlerin sayısı 9 bini aşarken, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği 7 Ekim saldırısında bin 400 kişi öldürülmüştü. 

İşte savaşın 28. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24'ün bu blogu sona erdi. Gelişmeleri canlı olarak buradan takip edebilirsiniz. 

03.00 | Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nden "hastaları ve çocukları kurtarın" çağrısı: Yakıt bitebilir

İsrail'in karadan ve havadan yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze'de bulunan Kemal Advan Hastanesi'ndeki hasta ve yaralıların kurtarılması için uluslararası topluma çağrı yapıldı. Hastanenin Müdürü Ahmed el-Kahlut, düzenlediği basın toplantısında, yakıt sıkıntısı nedeniyle başta oksijen tüpüne bağlılar olmak üzere onlarca hasta ve yaralının hayatını kaybedeceğini belirtti. Kahlut, en üst düzeyde yakıt tasarruf sağlamak için 24 saat içinde hastanenin ana jeneratörünü kapatıp sadece yedek jeneratörü çalıştıracaklarını kaydetti.

02.33 | Filistin Kızılayı: 47 yardım tırı daha Gazze'ye giriş yaptı

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Mısır Kızılayının, içerisinde gıda, tıbbi malzeme ve çadır bulunan 47 yardım tırını Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ulaştırdığı duyuruldu.

Gazze'ye şu ana kadar 421 yardım tırının geldiği belirtilen açıklamada, yakıt girişine ise halen izin verilmediği ifade edildi.

02.30 | İspanyol sanatçılardan 'Gazze soykırımına karşı manifesto'

İspanya'da 200'den fazla sanatçının imzasıyla yayımlanan manifestoda, "İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik soykırım yaptığı belirtildi. 

"Gazze soykırımına karşı İspanyol kültürünün manifestosu" adıyla yapılan manifestoya, aralarında Marisa Paredes, Emma Suarez, Juan Diego Botto, İsmael Serrano, Carmen Paris, Beatriz Rico, Ana Fernandez, Rozalen ve Ramoncin gibi tanınmış isimlerin bulunduğu 200'den fazla sanatçı imza attı.

SON DURUM - Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin girişinde, içinde yaralıların bulunduğu ambulans konvoyu vuruldu: 13 kişi öldü, 26 yaralı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket halindeki ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var" dedi. Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansların hedef alındığı saldırıda 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var." dedi.

İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi'nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı'na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırı düzenlediği Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansın Hamas mensupları tarafından kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Okul bombalanması

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu'nu bombaladı.

01.53 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in vurduğu ambulansı "Hamas'ın kullandığı" iddiasını yalanladı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırı düzenlediği Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansın Hamas mensupları tarafından kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, "İşgalci İsrail'in hedef aldığı ambulansın Filistinli direniş savaşçıları tarafından kullanıldığı iddialarını reddediyoruz." dedi.

İsrail'in katliamı kabul ettiğini belirten Kudra, "İsrail, her zamanki gibi sorumluluktan kaçmaya ve suçu Filistinli bir grubun üzerine yıkmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması

00.38 | ABD'li Temsilciler Meclisi Üyesinden, Filistinlilerin ABD'ye girişini yasaklayan tasarı

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ryan Zinke, Filistinlilerin ABD'ye vize almasını engelleyecek ve ülkede bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmesinin önünü açabilecek yasa tasarısı hazırladı. Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda ABD İç Güvenlik Bakanlığının, Filistin pasaportuna sahip olanlara sığınma hakkı vermesi de engellenecek.

Cumhuriyetçi Zinke, güvenlik gerekçesini öne sürerek, Filistin pasaportu taşıyanların ABD'ye girişini engelleyecek ve ülkede vize ile bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmelerine yol açabilecek yasa tasarısını Temsilciler Meclisine sundu. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde İçişleri Bakanlığı Sekreteri olarak görev yapan Zinke, "Aşırıcılıktan Koruma Yasası" adlı tasarı içn, "Koşullar, göç sistemimize yönelik tehditler ve dünyanın her yerindeki iltica, sığınma ve vize süreçlerini kötüye kullanan teröristlerin geçmişi göz önüne alındığında, bu tasarıdaki gereklilikler Amerikalıları güvende tutmak için zorunludur" dedi.

00.33 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşeceği açıklandı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, öncelikle 5 Arap ülkesinin dışişleri bakanlarının Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile görüşeceği bildirildi.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın ve sebep olduğu insani felaketin durmasına yönelik çabalar kapsamında cumartesi bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilecek." ifadesine yer verildi.

00.23 | Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 3 hastaneye yönelik saldırısına tepki göstererek, İsrail'in ABD desteğiyle uluslararası yasalara meydan okuduğunu belirtti.

Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in Gazze'de "hastanelere sistematik bir şekilde saldırmasını" kınadı. İsrail güçlerinin Gazze'deki Şifa Hastanesi, Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ne yönelik saldırılarına ilişkin Heniyye, "Bu katliamlar, işgalci İsrail'in ve kara kuvvetlerinin bir çıkmazda olduğunu göstermektedir. Vahşet, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail'i ziyaretiyle aynı zamana denk gelmesi, ABD'nin İsrail işgaline yeşil ışık yakması ve açıkça desteğinin bir sonucu olmasının yanı sıra tüm insani değerlere ve uluslararası yasalara meydan okumaktır" dedi.

Mısır'ı "Gazze'deki kardeşlerine karşı sorumluluğunu yerine getirmek için Refah Sınır Kapısı'nı tamamen açmaya" çağıran Heniyye, Arap ve İslam dünyasına da "öfkesini dile getirmeye devam etme" çağrısında bulundu.

00.20 | Filistin Sağlık Bakanlığı: Kemal Advan Hastanesi'nde yaralıları ve çocukları kurtarın 

Filistin Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyi Beyt Lahya'da bulunan Kemal Advan Hastanesi'nin ana jeneratörünün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat içinde kapanabileceğini duyurarak insani felaket uyarısı yaptı.

Hastanesinin müdürü Dr.Ahmed el-Kahlut, yaptığı açıklamada, "Kemal Advan Hastanesi'ndeki ana jeneratörün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat sonra kapanması sonucu bir insani felaket konusunda uyarı yapıyoruz. Yedek jeneratörler sadece üç hassas bölüme birkaç saat boyunca elektrik sağlayabilir" dedi.

00.10 | Save The Children: (İsrail'in ambulansları vurması) Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesi girişindeki ambulanslara yönelik saldırısıyla ilgili, "Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Save The Children'ın sosyal medya platformu X hesabından paylaşılan açıklamasında Lee, "Birçok kritik hastanın sığındığı Gazze'deki Şifa Hastanesi girişinde ambulansların vurulduğuna yönelik haberler nedeniyle dehşete kapıldık. Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz. Hemen şimdi ateşkese ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

00.01 | Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 2 bin 326 kadın ve 3 bin 760 çocuğun öldürüldüğünü, bunun da tüm can kayıplarının yüzde 67'sine tekabül ettiğini bildirdi.

23.49 | İsrail ordusu, ablukanın sıkılaştığı Gazze Şeridi'nde sığınma merkezine dönüşen Şifa Hastanesi'nden ayrılan ambulansın "Hamas teröristlerini taşıdığını" iddia etti

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde "karadaki askerlere saldırı hazırlığındaki Hamas teröristlerini taşıyan ambulansın" hedef alındığı iddia edildi.

AA muhabirinin sorusu üzerine, İsrail Ordu Sözcülüğü, Gazze Şeridi'nin en büyük tıbbi kompleksi olan son bir aydır adeta sığınma merkezine dönüşen Şifa Hastanesi'nde ambulansın hedef alındığını itiraf etti. İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansları hedef aldığı saldırısında 13 kişi ölmüş, 26 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusunun yoğun bombardımanına maruz kalan, dünyanın en yoğun nüfusa sahip bölgelerinden Gazze Şeridi'nde, Birleşmiş Milletlerin açıkladığı verilere göre yaklaşık 500 bin kişi BM merkezlerine sığındı. Gazze'ye yönelik saldırılarda yaralananlar ve onların yakınları dahil on binlerce yerinden edilmiş Filistinli, Şifa Hastanesi'ne sığınmış durumda.

TIKLAYIN - İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'ne yapılan ambulans saldırısını üstlendi

22.18 | İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı bir okulu bombaladığı, saldırıda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu'nu bombaladı.

Saldırıda ölenlerin ve yaralananların olduğu bilgisi verildi.

20.31 | ABD'den 'Nasrallah' açıklaması: Lübnan'ın yaşayacağı muhtemel yıkım hayal bile edilemez; 2006'dakinden daha kanlı bir savaşa dönüşme potansiyeli var

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın bugünkü konuşmasına atıfta bulunularak, Gazze'deki çatışmaların genişlemesinin istenmediği belirtildi.

Açıklamada, "Bugün Hizbullah liderinin konuşmasından haberdarız. Ağız dalaşına girmeyeceğiz. ABD, Hamas'ın İsrail'e getirdiği çatışmanın tırmanmasını veya genişlemesini istemiyor. Biz ve ortaklarımız net olduk: Hizbullah ve diğer aktörler - devlet olsun veya olmasın - süregelen çatışmadan faydalanmaya çalışmamalıdır. Bunun İsrail ile Lübnan arasında 2006'dakinden daha kanlı bir savaşa dönüşme potansiyeli var. ABD bu çatışmanın Lübnan'a yayılmasını istemiyor. Lübnan ve halkının yaşayacağı muhtemel yıkım hayal bile edilemez ve (bu savaş) önlenebilir."

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah: Hamas'ın 7 Ekim saldırısından habersizdik; yapılan Siyonist yapı için deprem yarattı; ABD filoları için hazırız

20.30 | İsrail'den vatandaşlarına uyarı: Sembolleri gizleyin

İsrail, vatandaşlarına yurt dışı seyahatlerini yeniden değerlendirmeleri, seyahat ederken de İsrail ve Yahudi sembollerini açıkça göstermekten kaçınmaları çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanlığı Ulusal Güvenlik Merkezi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin ortak yazılı açıklamada, "seyahat uyarısı olmayan ülkelerde bile seçilen destinasyonda İsrail'e yönelik protestoların ve şiddet gösterilerinin var olup olmadığının doğrulanması" için çağrı yapılarak, "bu olayların, seyahat uyarısı olmayan ülkeler dahil dünyanın birçok ülkesinde gerçekleştiği" vurgulandı.

“Gösteri ve protestolardan uzak durulması, tetikte olunması ve etrafta olup bitenlere dikkat edilmesi" tavsiye edilen açıklamada, İsraillilerden, "İsrail ve Yahudi sembollerini açıkça göstermekten kaçınmaları" istendi. "Arap ülkeleri, Orta Doğu, Kuzey Kafkasya ve İran'a komşu ülkeler başta olmak üzere seyahat uyarısı olan ülkelere seyahatin ertelenmesi" tavsiye edildi

19.20 | Sınır Tanımayan Gazeteciler: İsrail'in (Gazze'de) basına yönelik devam eden saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Medyayı hedef almak savaş suçudur.

19.02 | İsrail, Gazze'deki Fransız Enstitüsü ve AFP binasını vurdu, Fransa 'acil açıklama' talep etti

İsrail'in Fransız Enstitüsü ve AFP binasını vurduğu bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanlığı İsrail'den 'acil açıklama' talep ederken, AFP ise saldırıyı kınadı. Fransa Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yetkililerden enstitüye yönelik saldırıyı motive eden 'somut' nedenleri 'gecikmeksizin' sunmalarını istedi.

AFP ise sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ofisinin İsrail ordusu tarafından bombalandığını ve perşembe günü düzenlenen saldırıda ciddi hasar gördüğünü duyurdu. Gazze'de görev yapan sekiz AFP personeli, 13 Ekim'de Gazze'nin güneyine tahliye edildiği için saldırıda ölen veya yaralanan olmadı.

18.44 | Blinken'dan Tel Aviv'de basın toplantısı: İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz; çatışmada ikinci, üçüncü cephe açılmamalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de Hamas'la ilgili statükonun devam edemeyeceğini savunarak "İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz." dedi. Blinken, Tel Aviv'de yaptığı görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi.

Hizbullah ve Lübnan konusundaki bir soruya yanıt olarak Blinken, "Bu çatışmada ikinci veya üçüncü bir cephenin açılmaması konusunda başından beri çok netiz." diye konuştu. Blinken, Gazze'de çok taraflı bir güç oluşturulması konusunda bir konuşma olup olmadığına ilişkin soruya ise "Gazze'de 7 Ekim öncesi statükoya dönülmemeli ve dönülemez. Bu kabul edilemez." yanıtını verdi.

Hamas'ın, Gazze'nin yönetiminde olmasının "kabul edilemez" olduğunu söyleyen Blinken, "İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz." dedi.

Blinken, "İsrail'in böyle bir niyeti de olmadığını" belirterek "Bu konuda birçok olasılık var ama bu konuda detay vermek için henüz çok erken." ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Blinken, Tel Aviv'de: İsrail'in de Gazze'nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz; çatışmada ikinci, üçüncü cephe açılmamalı

18.01 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ambulans konvoyunu vurdu

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin ağır yaralıları taşıyan bir ambulans konvoyunu hedef aldığını, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu duyurdu. İsrail savaş ucaklarının Endonezya hastanesini vurduğu iddia edildi. 

El Cezire'de yer alan habere göre, Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, Şifa Hastanesi'ndeki yaralıların Mısır'a tahliyesi için Uluslararası Kızılhaç'ın da İsrail'den güvence alamadığını açıkladı.

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, İsrail ordusunun, Şifa Hastanesi yerleşkesinin giriş kısmını bombalaması sonucu can kayıpları yaşandı. İsrail'in Şifa Hastanesi giriş kısmına yönelik saldırısı, Mısır'da tedavi görmek üzere yaralıları taşıyan ambulans konvoyunun yola çıkacağı sırada gerçekleşti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, çok sayıda yaralının Mısır'da tedavi olmak üzere güneydeki Refah Sınır Kapısı'na doğru ambulanslarla yola çıkacağını duyurmuştu.

TIKLAYIN - Gazze Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesi'nin girişinde, içinde yaralıların bulunduğu ambulans konvoyu vuruldu; çok sayıda can kaybı var

18.10 | BM yardım şefi Gazze'ye yakıt girişine izin verilmesine ilişkin görüşmelerde 'bazı ilerlemeler' kaydedildiğini söyledi. 

BM Yardım Şefi Martin Griffiths, Gazze'ye yakıt girişine izin verilmesine yönelik görüşmelerde "bazı ilerlemeler" kaydedildiğini söyledi.

Griffiths, New York'taki BM'de üye devletler için düzenlenen brifingde yaptığı konuşmada; BM, İsrail, Mısır ve ABD arasında devam eden müzakerelere atıfta bulunarak, "Bu sabah geldiğimde, bu müzakereler yoluyla daha fazla yakıt girişine izin verilmesi konusunda bazı ilerlemeler olduğunu duydum" dedi.

18.08 | Netanyahu, insani yardım için duraklama baskısına rağmen geçici ateşkesi reddetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne temel yardımların girmesine izin verecek insani bir duraklama için artan Batı baskısına rağmen geçici bir ateşkesi reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Netanyahu, İsrail'in "tüm gücüyle" devam ettiğini ve "rehinelerin iadesini içermeyen geçici bir ateşkesi reddettiğini" söyledi.

18.00 | Hizbullah lideri Nasrallah, 7 Ekim'den bu yana ilk konuşmasını yaptı. 

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah: Hamas'ın 7 Ekim saldırısından habersizdik; yapılan Siyonist yapı için deprem yarattı; ABD filoları için hazırız

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk konuşmasında, 7 Ekim'de Hamas'ın Filistin'e yaptığı saldırıdan önceden haberdar olmadıklarını söyledi. 

Lokasyonu paylaşılmayan Nasrallah'ın konuşması Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kurulan büyük ekranlarda yayımlandı. Hizbullah lideri, "Bu savaş tamamen Filistin'in, Filistinliler için, hiçbir bölgesel sorunla alakası yok" dedi.  Gazze'de yaşananlardan ABD'nin sorumlu olduğunu savunan Nasrallah, Gazze'deki savaşın "önceki savaşlar" gibi olmadığını, belirleyici ve tarihi bir savaş olduğunu söyledi. 

Arap ve İslam ülkelerine seslenen Hizbullah lideri, "Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak ve yaralıları çıkaramayacak noktaya mı ulaştı?" diyerek duruma tepki gösterdi. 

ABD'nin bölgede savaş gemileri konuşlandırmasına da değinen Nasrallah, "Hizbullah'ın gözünün korkmadığını" söyledi. Nasrallah, ABD'ye seslenerek "Bizi tehdit ettiğiniz filolarınız için hazırız" dedi ve ABD'yi herhangi bir bölgesel savaş durumunda "en büyük kaybeden olacakları" konusunda uyardı. 

Hizbullah lideri Nasrallah, konuşmasını "Savaşımız henüz nakavtla zafer kazanma aşamasına gelmedi ve hala zamana ihtiyacımız var, ancak kazanıyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı. 

BİLGİLENDİRME | Ateşkes, insani mola ve çatışmaların durdurulması arasındaki fark ne?

TIKLAYIN | İsrail-Hamas savaşı: Ateşkes, insani mola ve çatışmaların durdurulması arasındaki fark ne?

Ateşkes

Ateşkes, terimsel anlam olarak savaşan taraflar arasındaki her türlü saldırının geçici olarak durdurulması anlamına geliyor. 

İsrail-Hamas savaşında ilan edilecek bir ateşkeste her iki tarafın da çatışmaları durdurmak için resmi ve siyasi bir anlaşmaya varmaları gerekir. 

Ateşkes, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini ve muhtemelen Hamas'ın elindeki tüm rehineleri serbest bırakma taahhüdünü içerecek.

Anlaşma sadece belirli bir bölgeyi değil, İsrail ve Filistin topraklarının tüm coğrafi alanını kapsayacak. 

Çatışmaların durdurulması

Genellikle ateşkes ile eş anlamlı olarak kullanılan "çatışmaların durdurulması" durumu, iki tarafın saldırılarının durması anlamı taşısa da ateşkes gibi siyasi ve resmi bir durumu ifade etmez. 

Sonuçları itibarıyla ateşkes ile benzer olsa da ateşkesten daha az yapılandırılmış bir süreçtir.

İki taraf arasında hedefler, zaman çizelgeleri ve izleme ile tamamlanmış siyasi bir anlaşma teşkil etmez.

İnsani yardım amaçlı duraklama

Bu bir ateşkes değil, insani yardımın çatışma bölgesine girmesine ve muhtemelen ihtiyacı olanların veya aşırı tehlikede olanların çatışma bölgelerinden güvenli bir şekilde ayrılmalarına izin vermek için çatışmaların geçici olarak durdurulması anlamına gelir.

İnsani yardım molaları tüm çatışma bölgesini kapsamak zorunda değil ve daha küçük bir alanla sınırlı olabilir. Genellikle kısadır, bazen sadece birkaç saat sürer.

İsrail-Hamas savaşında aralarında ABD ve Britanya'nın olduğu ülkeler bir ateşkestense insani yardım amaçlı duraklama öneriyor. İsrail, savaşın başlangıcından beri Gazzelilere şehrin kuzeyinden güneyine gitmelerini söylüyor. 

Ancak BBC, İsrail’in 'güvenli' olarak nitelendirdiği Gazze'nin güneyine saldırılar düzenlediğini kanıtladı.

 

14.32 | İsrail Cumhurbaşkanı'ndan Gazze'dekilere hava saldırısı uyarısı 

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, "uluslararası ve insani hukuka uyan bir ülke olarak" Gazze'dekilere hava saldırısı uyarısı içeren 1 milyon bülten attıklarını belirtti. Herzog ayrıca mesajlar gönderildiğini ve aramalar yapıldığını" ifade etti.

Herzog, "Bombalanan bölgeden çıkmalarını istiyoruz. Çıkarsanız biz insani hukuka uygun olarak girebilir ve halkımızı koruyabiliriz" dedi.  

14.31 | İskoçya Başbakanı'nın kayınvalide ve kayınpederi Gazze'den ayrılacaklar listesinde

İskoçya Başbakanı Humza Yousaf'ın kayınvalide ve kayınpederi, bugün Gazze'den çıkmasına izin verilecek isimler listesinde yer aldı. Çift, Gazze'de mahsur kalmıştı.

14.00 | İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 3 bin 826'sı çocuk olmak üzere en az 9 bin 227 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

13.40 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'de savaş kabinesi toplantısında.

İsrail'i savaş başladığından bu yana ikinci kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinden sonra savaş kabinesi toplantısına katıldı. 

12.50 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun özel ikili görüşmesinden fotoğraf yayımlandı. 

12.30 | İsrail ordusu, ülkenin Lübnan'la olan kuzey sınırı boyunca "çok yüksek alarmda" olduğunu ve sınırdaki "her olaya karşılık vereceğini" duyurdu. 

Bugün öğleden sonra Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın önemli bir konuşma yapması bekleniyor. 

11.20 | "Wagner, Hizbullah'a hava savunma sistemi sağlayacak" iddiası

İsrail-Hamas savaşı 28'inci gününde de saldırılar ve operasyonlarla devam ederken ABD'nin, Rusya'nın Wagner paralı asker grubunun Hizbullah'a bir hava savunma sistemi sağlamayı planladığına dair istihbarat aldığı öne sürüldü.

ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Kimliği açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya için önemli bir rol oynayan grubun Pantsir-S1 sistemini tedarik etmeyi planladığı belirtildi.

Kimliği açıklanmayan bir ABD'li yetkili Washington'un sistemin gönderildiğini teyit etmediğini söyledi.

Ancak WSJ, ABD'li yetkililerin Wagner ve Hizbullah arasındaki görüşmeleri izlediğini belirtti.

Pantsir sisteminin Hizbullah'a, Suriye üzerinden verileceği belirtildi.

TIKLAYIN | WSJ: ABD, Wagner'in Hizbullah'a hava savunma sistemi sağlayacağı istihbaratını aldı

10.20 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail'e geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın 7 Ekim'de saldırı düzenlemesi ve İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatmasının ardından İsrail'e ikinci ziyaretini gerçekleştiriyor.

Blinken'in ziyaretinin Gazze Şeridi'ndeki sivillerin zarar görmesini en aza indirecek tedbirlere odaklanacağı belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden da çatışmalara insani açıdan ara verilmesi çağrısında bulunurken, Blinken yola çıkmadan önce Filistinli sivillere verilen zararın azaltılmasını sağlamak üzere İsrail'den "somut tedbirler" isteyeceğini söyledi.

Blinken, Ürdün'de de temaslarda bulunacak.

İsrail ordusu Perşembe akşamı yaptığı açıklamada Gazze şehrini tamamen kuşattığını ve Hamas savaşçılarıyla yüz yüze çatışmalara girdiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ilk olarak İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşecek. Ardından ülkenin savaş kabinesi üyeleriyle bir ara gelecek. Daha sonra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzof ile bir araya gelmesi, son olarak da muhalefet lideri Yair Lapid ile görüşmesi bekleniyor. 

06.15 | İsrail, BM'yi Hamas propagandasını tekrar etmekle suçladı

BM özel raportörleri, İsrail'in Gazze Şeridi'ni "yerle bir" etmeyi planladığını söylemiş ve İsrail ile müttefiklerine ateşkesi kabul etme çağrısı yapmıştı. Raportörler, Hamas ve diğer militanlardan da rehineleri serbest bırakmalarını istedi. 

İsrail, BM uzmanlarının Hamas propagandasını tekrarladığını söyledi ve bunu "acınası" olarak niteledi. 

05.12 | Hizbullah lideri açıklamalarda bulunacak

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın cuma günü, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk kez konuşma yapması bekleniyor. 

04.21 | ABD Temsilciler Meclisi, İsrail için yardım talep edilen yasa tasarısını onayladı

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, tasarı 196 "hayır" oyuna karşı 226 "evet" oyuyla kabul edildi.

12 Demokrat üye Cumhuriyetçilerin tasarısını desteklerken, 2 Cumhuriyetçi üye "hayır" oyu verdi.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Senatör Chuck Schumer, yasa tasarısının "çok hatalı bir teklif" olduğunu kaydederek, Senato'nun yasa tasarısını "kaale" almayacağını duyurdu.

02.11 | İsrail'in Gazze'ye saldırısında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişi öldü

Filistin'in resmi televizyon kanalı Filistin TV'nin haberinde, İsrail'in Han Yunus'a düzenlediği saldırıda, televizyon kanalının muhabiri Muhammed Ebu Hatab ve aile üyelerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde de İsrail'in hava saldırıları sonucunda gazeteci Ebu Hatab'ın eşi, oğlu ve erkek kardeşinin de aralarında bulunduğu 11 kişinin öldüğü aktarıldı.

00.52 | İsrail ile çatışan Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu

Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ile çatışan Hizbullah, iki mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

00.14 | Pentagon, İsrail-Hamas savaşında ateşkesi desteklemediklerini açıkladı