Dünya

Çatışmaların 29. günü | BM'den "Gazze'de güvenli bir yer yok" uyarısı; ABD, "Ateşkes sadece İsrail kendini güvende hissettiğinde olur" dedi

04 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Birleşmiş Milletler'den bir yetkili, savaştan saklanmaya çalışan Gazzelileri korumak için yapabileceklerinin giderek azaldığını söyledi. 

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Thomas White, "Açık olalım, şu an Gazze'de güvenli hiçbir yer yok" dedi. 
 
 
White'ın açıklamasından bir süre önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bütün rehineler serbest bırakılmadığı sürede Gazze'de geçici ateşkes olmayacağını söyledi. 
 
İsrail'in cuma günü Gazze'de bir ambulans konvoyunu vurduğu saldırının yankıları sürüyor. Sosyal medyada katliamın gerçekleştiği noktadan görüntüler paylaşılıyor. 
 
İsrail, yaptığı açıklamada "Hamas üyeleri tarafından kullanılan bir ambulansı vurduklarını" söyledi. 

Gazze'ye yapılan saldırılarda öldürülenlerin sayısı 9 bini aşarken, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği 7 Ekim saldırısında bin 400 kişi öldürülmüştü. 

İşte savaşın 29. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24 blogu kapandı. Yeni blog sayfasını takip etmek için tıklayın

01.48 | İsrail'in Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk 21 kişi hayatını kaybetti

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, Gazze'nin merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nı vurdu.

Saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 21 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Endonezya Hastanesi çevresine de en az 15 hava saldırısı düzenledi. Tel Ez-Zater bölgesinde su depolarının vurulması sonucu çevredeki evleri su bastı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Megazi Mülteci Kampı'nı hedef alan "katliam" sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu ve hastanelerin acil servislerinin ağır yaralılarla dolduğunu duyurdu.

01.27 | İsrailliler, Hamas'ın elindeki esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de toplanan çok sayıda İsrailli, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde bulunan İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi. Göstericiler, ellerinde yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

01.10 | ABD'nin başkenti Washington DC’de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Freedom Plaza’da toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi düzenledi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, ellerinde pankart ve Filistin bayrakları taşıdı.

01.00 | Eski İsrail Başbakanı Bennett: "Dünya kamuoyu artık bizimle değil"

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dünya kamuoyunun artık kendilerinden yana olmadığını belirtti.

Bennett, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda,  "Artık dünya kamuoyu bizimle değil" dedi. Bennett, TikTok platformunda, Filistin yanlısı içeriklerin İsrail yanlısı içeriklerden 15 kat fazla olduğunu vurguladı.

23.45 | İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 30 tır daha ulaştı

Mısır'daki Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi'ne ulaşan yardım tırlarının sayısı 451 oldu.

22.42 | ABD'li Senatör Sanders, Gazze'deki siviller için çağrıda bulundu

ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ederek Gazze'de binlerce sivili öldürmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Masum insanların ayrım gözetmeksizin katledilmesini durdurun" çağrısında bulundu.

21.11 | Hamas, İsrail askerleriyle karada çatıştığı görüntüleri yayınladı

Hamas, Gazze Şeridi'nin Eş-Şati Mülteci Kampı ve Şeyh Rıdvan sokaklarında İsrail askerleriyle karadan çatıştığı görüntüleri yayınladı.

 

20.59 | Tel Aviv'de Hamas'ın elindeki esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenlendi

Gazze Şeridi’nde esir tutulan İsraillilerin aileleri Tel Aviv’de gösteri düzenledi. Aileler, yakınları Gazze’de bulunduğu halde şehrin yoğun bombardımana maruz kalmasından dolayı hükümete tepkili. Göstericiler, ellerinde yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

20.56 | Hamas, son 48 saatte İsrail ordusuna ait 24 askeri aracın imha edildiğini duyurdu

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, son 48 saatte İsrail ordusuna ait 24 askeri aracın kısmen ya da tamamen imha edildiğini bildirdi.

20.16 | Mısır, Gazze'den günde 40-50 yaralının ülkeye giriş yaptığını duyurdu

Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulgaffar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden günde 40 ila 50 yaralının Refah Sınır Kapısı üzerinden ülkeye giriş yaptığını ve yakındaki hastanelere nakledildiğini belirtti.

20.11 | Ürdün Dışişleri Bakanı, Gazze'de olanların meşru müdafaa olarak tanımlanmasını reddettiğini açıkladı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Gazze'de olanların meşru müdafaa olarak tanımlanmasını reddettiklerini bildirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi, toplantı sonrası Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Arap ülkelerinin ateşkes istediğini belirten Safedi, "Gazze'de olanların meşru müdafaa olarak tanımlanmasını reddediyoruz. Bunlar gerekçelendirilemez ve İsrail'e güvenlik getirmeyecek. 3 binden fazlası çocuk 9 bin kişinin öldürülmesi nasıl meşru müdafaa olarak izah edilebilir?" dedi.

19.57 | ABD, İsrail'i "sivillere zararı en aza indirmek için uygulanabilir önlemler" almaya çağırdı

ABD yönetimi, İsrail'in "sivillere zararı en aza indirmek için uygulanabilir önlemler" almasını beklediğini açıkladı.

19.50 | Ürdün'de 5 Arap ülkesi ile Blinken'ın katıldığı Gazze konulu toplantı düzenlendi

18.39 | DSÖ, Gazze'de Kudüs, Endonezya ve Şifa hastaneleri yakınlarına düzenlenen saldırıları kınadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de 3 Kasım'da Kudüs, Endonezya ve Şifa hastaneleri yakınlarına düzenlenen saldırıları kınadı.

18.15 | BM Genel sekreteri Guterres, Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırı için "dehşete düştüğünü" söyledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze’de Şifa Hastanesi’ne yaptığı saldırıdan dolayı “dehşete düştüğünü” belirtti.

BM Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre Guterres, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne yapılan saldırıya tepki gösterdi. Guterres, “Gazze'de Şifa Hastanesi'nin önünde bir ambulans konvoyuna düzenlenen saldırı haberi beni dehşete düşürdü. Hastanenin dışındaki sokağa saçılmış cesetlerin görüntüleri yürek parçalayıcı. Bu artık durmalı” dedi.

BM Genel Sekreteri, insani ateşkes yapılması çağrısını yineledi.

17.56 | Filistin, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ni Ankara'ya çağırmasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin, halkımıza karşı işlenen suçları protesto etmek amacıyla Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı reddeden ve savaşın derhal durdurulmasını talep eden tutumunun bir ifadesi olarak, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırma kararını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

17.46 | Gazze'deki hükümet, İsrail'in saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 46 gazetecinin öldüğünü açıkladı

17.42 | Lübnan Hizbullahı, 5 İsrail hedefini vurduğunu açıkladı

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan beri Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail arasında başlayan çatışmalar şiddetleniyor

İsrail ile çatışan Hizbullah, İsrail’e ait beş askeri noktaya saldırı düzenlendiğini duyurdu. İsrail ordusuna yönelik saldırıyla ilgili yazılı açıklama yapan Hizbullah, İsrail’in sınırdaki Cel El Alem, El Cardah, Hadeb El Bustan, El Malikiyye ve Metula askeri noktalarının 'füze ve diğer uygun silahlarla' vurulduğunu belirtti.

İsrail ordusu da bugün erken saatlerde bir açıklama yaparak Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırılarına karşılık Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğunu bildirmişti.

16.41 | Gazze'de yakıtı tükenen bir hastane daha elektriksiz kaldı

İsrail ablukası ve yoğun saldırısı altındaki Gazze'de bir hastanenin daha yakıt yetersizliği nedeniyle elektrik jeneratörleri tamamen durdurdu.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi, şiddetli yakıt sıkıntısı nedeniyle jeneratörlerin çalışmasını tamamen durdurdu." ifadelerine yer verildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki hastane jeneratörlerine acil yakıt sağlanması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Gazze'deki yakıt krizi nedeniyle bir süre önce Endonezya hastanesinde de elektrikler kesilmişti.

Elektrik olmaması nedeniyle binlerce hasta ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye de uluslararası topluma, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını uyarısında bulunarak, bu duruma acil müdahale edilmesi çağrısı yapmıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in sağlık sistemine yönelik saldırılarını sürdürdüğüne işaret ederek, bugüne kadar 150 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 27 ambulansın da hizmet dışı kaldığını duyurmuştu.

Kudra, İsrail'in 105 sağlık kuruluşunu hedef aldığını, yakıt yetersizliği veya bombardımanlar nedeniyle de 16 hastane ile 32 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını ifade etmişti.

15.46 | Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara'ya çağrıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İsrail'in ateşkesi kabul etmeyerek sivil halka saldırmayı sürdürmesi, kesintisiz ve sürekli insani yardım girişine izin vermemesi nedeniyle Gazze'de bir trajedi yaşandığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, bu doğrultuda Torunlar’ın istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağırılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. 

15.18 | İsrail ordusu, 3 saatliğine Gazze'deki önemli otoyolun kullanılmasına izin vereceğini bildirdi

Karar doğrultusunda İsrail, Gazze'de güneyle kuzey arasında giden iki yoldan birinin kullanılabileceğini bildirdi. Yol TSİ 17.00'a kadar açık olacak. Yolu, Gazze'nin kuzeyindekilerin güneye geçebilmesi için vurmayacakları belirtildi.

14.35 | ABD Özel Temsilcisi: Gazze'ye giren yardımlara Hamas'ın el koyduğuna dair kanıt yok

ABD Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield, İsrail ordusunun bombardımanı altında insani felaketin her geçen gün derinleştiği Gazze Şeridi'ne gönderilen yardımlara "Hamas'ın el koyduğu ya da engellediği yönünde bir kanıt bulunmadığını" söyledi.

Ürdün'ün başkenti Amman'da gazetecilere konuşan Satterfield, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinden 800 bin ila 1 milyon sivilin bölgenin güneyine göç ettiğini ancak İsrail ordusunun yoğun bombardımanı altındaki kuzeyde hala 350 ila 400 bin insanın kaldığını belirtti.

Satterfield, "Hamas'ın Gazze Şeridi'ne giren yardımlara el koyduğu ya da yardımları engellediği yönünde bir kanıt yok." dedi.

14.23 | Filistin Kızılayı: İsrail, El Küdüs Hastanesi yakınlarındaki bir binayı vurdu

Filistin Kızılayı, saldırı sonucunda hastanede kalan yerinden olmuş ailelerden 21 kişinin yaralandığını ifade etti. 

13.15 | İsrail ordusu, El-Fahura Okulu'nu bombaladı, çok sayıda ölü ve yaralının olduğu tahmin ediliyor

İsrail ordusunun Cibaliya Mülteci Kampı'nda çatışmalardan kaçan Filistinlilerin sığındığı El Fahura Okulu'nu bombaladığı, saldırıda  çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "İşgal kuvvetlerinin Cibaliya Mülteci Kampı batısında binlerce yerinden edilmiş kişiyi barındıran El-Fahura Okulunu bombalaması sonucu çok sayıda Filistinli öldü ve yaralandı." ifadelerine yer verildi.

El-Fahura Okulunun hedef alınması, İsrail'in abluka altındaki Gazze'de sivil hedeflere ve altyapıya yönelik saldırılarını yoğunlaştırması sırasında gerçekleşti.

İsrail ordusu son saatlerde Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, hastane, ibadethane ve sivil yerleşim alanlarına saldırılarını sürdürdü.

13.09 | Filistin: Netanyahu, sivillerin korunması çağrılarına hastane ve okulları bombalayarak yanıt veriyor

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze Şeridi’nde sivillerin korunması ve bölgeye yakıt ulaştırılması için yapılan uluslararası çağrılara 'hastane ve okulları bombalayarak yanıt verdiğini' belirtti.

Bakanlık, İsrail ordusunun, 7 Ekim'den bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze'de binlerce yaralı ve sivilin sığındığı hastane ve okulları hedef almaya devam etmesine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, hastane ve okulların hedef alınmasının 'daha fazla toplu katliam, hastanelerin ve ambulans ekiplerinin çalışmalarının aksaması ve Gazzelilere sağlık hizmetlerinin engellenmesi' anlamına geldiği vurgulandı.

Uluslararası toplumun, Gazze'daki hastanelere yakıt ulaştırılması konusunda Netanyahu’yu ikna etmekte 'açık bir şekilde başarısız olduğu' belirtilen açıklamada, Netanyahu'nun insani gerekçelerle yapılan ateşkes çağrılarını da reddettiği vurgulandı.

Açıklamada, "Bu çağrıların aksine Netanyahu, uluslararası taleplere, hastaneleri, ambulans konvoylarını ve evleri bombalandığı ve yıkıldığı için yerinden edilmiş insanları barındıran okulları bombalayarak yanıt verdi." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası toplumun, her gün tekrarlanan bu suç sahneleri karşısında izleyici kalmasının sonuçları konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlık, çocuklara ve kadınlara yönelik devam eden korkunç katliamlar ve Gazze Şeridi'ndeki her şeyin vahşice yok edilmesi karşısında hala meşru müdafaa bahanesini kullanan bazı ülkelerin tutumlarını güçlü bir şekilde reddettiğini ifade ediyor."

13.01| İsrail ordusu, Lübnan sınırında "saldırı hazırlığındaki" 2 grubu vurduğunu bildirdi

İsrail ordusu, Lübnan topraklarından saldırı hazırlığında olduğunu iddia ettiği, 2 grubu vurduğunu duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan sınırından İsrail tarafına saldırı hazırlığında olan 2 grubun tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada söz konusu grupların ve Hizbullah’a ait bir noktanın vurulduğu kaydedildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri ölmüştü.

12.50 | Tunus Cumhurbaşkanı Said: Benim lügatımda (İsrail ile) normalleşme yok

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, parlamentoda görüşülen ve İsrail ile normalleşmeyi 'suç' sayan yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Said, "Benim lügatimde İsrail ile normalleşme yok. Bu, Filistin halkına karşı ihanet olur" dedi.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, İsrail ile normalleşmeye karşı olduğunu, ülkesinin bu konudaki tutumunun da sabit olduğunu söyledi.

Said, Tunus resmi televizyon kanalında halka sesleniş konuşması yaptı.

Tunus Halk Meclisi'nde dün (3 Kasım) görüşülen İsrail ile normalleşmeyi suç sayan yasaya ilişkin değerlendirmede bulunan Said, "Benim lügatimde (İsrail ile) normalleşme yok. Tunus’un normalleşmeye karşı tutumu sabittir. Parlamentoda görüşülen normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısı konusundaki tutumumuz değişmedi. Değiştiği takdirde bu, Filistin halkına karşı ihanet olur" ifadelerini kullandı.

12.47 | İsrail Hükümet Sözcüsü Levy: Nasrallah'ın konuşması uzun ve çok sıkıcı

Lübnan Hizbullahı'nın lideri Hasan Nasrallah'ın dün yaptığı konuşmayı değerlendiren İsrail Hükümet Sözcüsü, açıklamaların "uzun ve çok sıkıcı" olduğunu söyledi.

7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sonrası ilk kez konuşan Nasrallah, devam eden çatışmalar ve Hizbullah'ın bölgedeki tutumuna ilişkin mesajlar vermişti.

İsrail Hükümet Sözcüsü Elon Levy, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın  konuşmasını "çok sıkıcı ve uzun" olarak niteledi.

Alaylı bir şekilde "Ciddi bir soru. Nasrallah'ın konuşmalarını hazırlayan İsrail ordusunun Hizbullah'a düzenlediği son saldırılarda öldürüldü mü?" ifadelerini kullandı.

Nasrallah, 7 Ekim'den bu yana ilk kez dün video konferans aracılığıyla açıklamalarda bulunarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yanı sıra Hizbullah'ın bölgedeki faaliyetlerini değerlendirmişti.

"Lübnan cephesi olarak biz 8 Ekim'den bu yana savaştayız ve bununla yetinmeyeceğiz."diyen Nasrallah, "Lübnan cephesi tüm ihtimallere açık. Hepimizin her ihtimale ve seçeneğe hazırlıklı olması gerekiyor" şeklinde konuşmuştu.

Nasrallah, "Bölgedeki cephelerin genişlemesini engellemek isteyen herkes Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıyı durdurmalı" ifadeleriyle çatışmaların bölgeye yayılabileceği uyarısında bulunmuştu.

11.12 | Japonya, Gazze'ye yardımların girebilmesi için İsrail'e "saldırılara ara vermesi" çağrısı yaptı

Japonya Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, Bakan Kamikawa Yoko, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e düzenlediği ziyarette, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile bir araya geldi.

Bakan Kamikawa, 40 dakika süren görüşmede, Gazze Şeridi'ne insani yardımların girebilmesi için İsrail'den "saldırılarına ara vermesini" istedi.

Söz konusu krizde, tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etmesi gerektiğini belirten Kamikawa, rehinelerin derhal salıverilmesi çağrısı yaptı.

Kamikawa, Batı Şeria'daki Ramallah kentinde, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile görüşmesinde ise Japonya'nın, Gazze Şeridi'ne 65 milyon dolarlık insani yardım göndereceğini bildirdi.

Görüşmede Japon Bakan, ülkesinin, İsrail-Filistin krizinde, "iki devleti çözüm kararlılığının değişmediğini" vurguladı.

10.30 | İsrail ordusu, Gazze'deki Nasr Çocuk Hastanesi'nin girişini vurdu

Filistin merkezli El-Aksa televizyonunda yer alan haberde, savaş uçaklarının girişini bombaladığı Nasr Çocuk Hastanesinde ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

Savaş uçaklarının aynı zamanda yoğun nüfuslu Es-Sabra Mahallesinin merkezindeki bir camiyi ve Refah kentinin doğusunda birçok mahalleye su sağlayan bir su deposunu bombaladığı kaydedildi.

09.10 | İsrail güçleri, Batı Şeria'nın farklı kentlerine baskınlar düzenledi

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenlediği ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail güçlerinin gece saatlerinde düzenlediği baskınların adresi, Nablus, Cenin ve El-Halil kentleri oldu.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, El-Halil'in güneyindeki El-Fevvar Mülteci Kampı'na düzenlenen baskında en az 10 Filistinli gözaltına alındı.

07.55 | İsrail, Gazze'nin pek çok noktasına havadan ve karadan saldırı düzenledi

İsrail, gece boyunca karadan ve havadan Gazze'nin kuzeyi ile güneyindeki farklı kentlere saldırılarını sürdürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısındaki En-Nasr ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde sivillerin yaşadığı evleri bombaladı.

Gazze'nin batısı ile kuzeyindeki Eş-Şati ve Cebaliya mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun kentlerinde, güneyde ise Han Yunus ve Refah kentlerinde çok sayıda ev bombalandı. Saldırılarda çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.

Gazze'nin doğusundaki bölgeler de topçu ateşiyle vuruldu.

08.46 | Uydu görüntülerinde Gazze Şeridi'nde binden fazla krater görülüyor

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, uydu görüntüleri üzerinde yaptığı incelemede İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden yoğun hava saldırıları sonucunda Gazze Şeridi'nde binden fazla kraterin görünür halde olduğunu ifade etti. 

The Guardian'ın aktardığına göre yarım kilometre genişliğinde bir alanda bulunan bir grup apartman o kadar yoğun bombalandı ki dar bölgede yaklaşık 100 tane krater görüldü. Bu kraterlerden birinin 13.9 metre büyüklüğünde olduğu gözlemlendi.

Gazze Şeridi'nde bir hastane ve üç okulun kullanılmadığı, bunun sebebinin de yakınlara düşen bombalar olduğunun düşünüldüğü belirtildi. 30 Ekim'de çekilen uydu görüntülerinde birçok binanın enkaza dönüştüğü görülüyor.

07.00 | "Gazze'de güvenli bir yer yok" 

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Thomas White, "Açık olalım, şu an Gazze'de güvenli hiçbir yer yok" dedi. 

05.10 | İsrail'den "Hamas hastanenin altında" iddiası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanlarından Marh Regev, Hamas'ın El Şifa saldırısının altına bir komuta merkezi kurduğunu ifade etti.

Regev, bu tür yapıların sivil yapıları "meşru hedeflere çevirebileceğini" ifade etti.

04.37 | ABD'li yetkili: Ateşkes sadece İsrail kendini güvende hissettiğinde olur

BBC'nin aktardığına göre üst düzey bir ABD yetkilisi, ateşkesin sadece İsrail kendini güvende hissettiğinde ve bir daha 7 Ekim saldırısının tekrarlanmayacağından emin olduğunda gerçekleşebileceğini ifade etti.

Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nden olduğu belirtilen yetkili, "Umutluyuz ve rehineleri kurtarmak için her şeyi yapıyoruz, ama bunun olacağının veya ne zaman olacağının bir garantisi yok" dedi.

03.00 | Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nden "hastaları ve çocukları kurtarın" çağrısı: Yakıt bitebilir

İsrail'in karadan ve havadan yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze'de bulunan Kemal Advan Hastanesi'ndeki hasta ve yaralıların kurtarılması için uluslararası topluma çağrı yapıldı. Hastanenin Müdürü Ahmed el-Kahlut, düzenlediği basın toplantısında, yakıt sıkıntısı nedeniyle başta oksijen tüpüne bağlılar olmak üzere onlarca hasta ve yaralının hayatını kaybedeceğini belirtti. Kahlut, en üst düzeyde yakıt tasarruf sağlamak için 24 saat içinde hastanenin ana jeneratörünü kapatıp sadece yedek jeneratörü çalıştıracaklarını kaydetti.

02.33 | Filistin Kızılayı: 47 yardım tırı daha Gazze'ye giriş yaptı

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Mısır Kızılayının, içerisinde gıda, tıbbi malzeme ve çadır bulunan 47 yardım tırını Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ulaştırdığı duyuruldu.

Gazze'ye şu ana kadar 421 yardım tırının geldiği belirtilen açıklamada, yakıt girişine ise halen izin verilmediği ifade edildi.

02.30 | İspanyol sanatçılardan 'Gazze soykırımına karşı manifesto'

İspanya'da 200'den fazla sanatçının imzasıyla yayımlanan manifestoda, "İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik soykırım yaptığı belirtildi. 

"Gazze soykırımına karşı İspanyol kültürünün manifestosu" adıyla yapılan manifestoya, aralarında Marisa Paredes, Emma Suarez, Juan Diego Botto, İsmael Serrano, Carmen Paris, Beatriz Rico, Ana Fernandez, Rozalen ve Ramoncin gibi tanınmış isimlerin bulunduğu 200'den fazla sanatçı imza attı.

SON DURUM - Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin girişinde, içinde yaralıların bulunduğu ambulans konvoyu vuruldu: 13 kişi öldü, 26 yaralı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket halindeki ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var" dedi. Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansların hedef alındığı saldırıda 13 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in sağlık çalışanlarını hedef aldığını belirten Kudra, "İsrail, Refah Sınır Kapısı'na ulaşmak üzere güneye doğru hareket eden ambulans konvoyunu hedef aldı. Saldırıda ölü ve yaralılar var." dedi.

İsrail ordusunun sahil yolundaki Reşid Caddesi'nde de iki ayrı noktada ambulansları hedef aldığını söyleyen Kudra, söz konusu ambulansların da Refah Sınır Kapısı'na doğru yaralı taşıdığını kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırı düzenlediği Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansın Hamas mensupları tarafından kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Okul bombalanması

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Saftavi bölgesinde sığınmacıların kaldığı Usame bin Zeyd Okulu'nu bombaladı.

01.53 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in vurduğu ambulansı "Hamas'ın kullandığı" iddiasını yalanladı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırı düzenlediği Şifa Hastanesi'nin girişindeki ambulansın Hamas mensupları tarafından kullanıldığı yönündeki iddiaları yalanladı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, "İşgalci İsrail'in hedef aldığı ambulansın Filistinli direniş savaşçıları tarafından kullanıldığı iddialarını reddediyoruz." dedi.

İsrail'in katliamı kabul ettiğini belirten Kudra, "İsrail, her zamanki gibi sorumluluktan kaçmaya ve suçu Filistinli bir grubun üzerine yıkmaya çalışıyor." ifadesini kullandı.

TIKLAYIN - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması

00.38 | ABD'li Temsilciler Meclisi Üyesinden, Filistinlilerin ABD'ye girişini yasaklayan tasarı

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ryan Zinke, Filistinlilerin ABD'ye vize almasını engelleyecek ve ülkede bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmesinin önünü açabilecek yasa tasarısı hazırladı. Söz konusu tasarının yasalaşması durumunda ABD İç Güvenlik Bakanlığının, Filistin pasaportuna sahip olanlara sığınma hakkı vermesi de engellenecek.

Cumhuriyetçi Zinke, güvenlik gerekçesini öne sürerek, Filistin pasaportu taşıyanların ABD'ye girişini engelleyecek ve ülkede vize ile bulunan Filistinlilerin sınır dışı edilmelerine yol açabilecek yasa tasarısını Temsilciler Meclisine sundu. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde İçişleri Bakanlığı Sekreteri olarak görev yapan Zinke, "Aşırıcılıktan Koruma Yasası" adlı tasarı içn, "Koşullar, göç sistemimize yönelik tehditler ve dünyanın her yerindeki iltica, sığınma ve vize süreçlerini kötüye kullanan teröristlerin geçmişi göz önüne alındığında, bu tasarıdaki gereklilikler Amerikalıları güvende tutmak için zorunludur" dedi.

00.33 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşeceği açıklandı.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, öncelikle 5 Arap ülkesinin dışişleri bakanlarının Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile görüşeceği bildirildi.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın ve sebep olduğu insani felaketin durmasına yönelik çabalar kapsamında cumartesi bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilecek." ifadesine yer verildi.

00.23 | Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 3 hastaneye yönelik saldırısına tepki göstererek, İsrail'in ABD desteğiyle uluslararası yasalara meydan okuduğunu belirtti.

Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in Gazze'de "hastanelere sistematik bir şekilde saldırmasını" kınadı. İsrail güçlerinin Gazze'deki Şifa Hastanesi, Kudüs Hastanesi ve Endonezya Hastanesi'ne yönelik saldırılarına ilişkin Heniyye, "Bu katliamlar, işgalci İsrail'in ve kara kuvvetlerinin bir çıkmazda olduğunu göstermektedir. Vahşet, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail'i ziyaretiyle aynı zamana denk gelmesi, ABD'nin İsrail işgaline yeşil ışık yakması ve açıkça desteğinin bir sonucu olmasının yanı sıra tüm insani değerlere ve uluslararası yasalara meydan okumaktır" dedi.

Mısır'ı "Gazze'deki kardeşlerine karşı sorumluluğunu yerine getirmek için Refah Sınır Kapısı'nı tamamen açmaya" çağıran Heniyye, Arap ve İslam dünyasına da "öfkesini dile getirmeye devam etme" çağrısında bulundu.

00.20 | Filistin Sağlık Bakanlığı: Kemal Advan Hastanesi'nde yaralıları ve çocukları kurtarın 

Filistin Sağlık Bakanlığı, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyi Beyt Lahya'da bulunan Kemal Advan Hastanesi'nin ana jeneratörünün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat içinde kapanabileceğini duyurarak insani felaket uyarısı yaptı.

Hastanesinin müdürü Dr.Ahmed el-Kahlut, yaptığı açıklamada, "Kemal Advan Hastanesi'ndeki ana jeneratörün yakıt eksikliği nedeniyle birkaç saat sonra kapanması sonucu bir insani felaket konusunda uyarı yapıyoruz. Yedek jeneratörler sadece üç hassas bölüme birkaç saat boyunca elektrik sağlayabilir" dedi.

00.10 | Save The Children: (İsrail'in ambulansları vurması) Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz

İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesi girişindeki ambulanslara yönelik saldırısıyla ilgili, "Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Save The Children'ın sosyal medya platformu X hesabından paylaşılan açıklamasında Lee, "Birçok kritik hastanın sığındığı Gazze'deki Şifa Hastanesi girişinde ambulansların vurulduğuna yönelik haberler nedeniyle dehşete kapıldık. Ölenler arasında çocukların da olduğunu düşünüyoruz. Hemen şimdi ateşkese ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

00.01 | Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 2 bin 326 kadın ve 3 bin 760 çocuğun öldürüldüğünü, bunun da tüm can kayıplarının yüzde 67'sine tekabül ettiğini bildirdi.