Dünya

İsrail, Endonezya Hastanesinin çevresine saldırılar düzenliyor; 100 binden fazla Filistinli güneye kaçtı

11 Kasım 2023 08:21

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, son 2 günde Gazze'de 100 binden fazla Filistinlinin kuzeyden güneye doğru kaçtığını açıkladı.

Dün ise Şifa Hastanesi, Endonezya Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Çocuk Hastanesi, El-Avde Çocuk Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'ne ya da çevrelerine İsrail ordusu tarafından şiddetli saldırılar düzenlendi. Yaklaşık 50 bin kişinin barındığı Şifa Hastanesi, Gazze'nin en büyük hastanesi. 

Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bin 506'sı çocuk olmak üzere 11 bin 78'e yükseldi. Gazze'de 27 bin 490 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

TIKLAYIN | İsrail, 24 saatte Gazze'de 6 hastaneyi hedef aldı; çoğu kadın ve çocuk onlarca insan öldürüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de her 10 dakikada bir çocuğun öldüğünü söyledi. BM güvenlik konseyine yaptığı açıklamada "Hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil" diyen DSÖ Başkanı, 36 hastanenin yarısının çalışmadığı Gazze'nin sağlık sisteminin "diz çökmüş" durumda olduğunu sözlerine ekledi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail hükümeti, 7 Ekim'deki Hamas saldırısında ölen İsraillilerin sayısını bin 200 olarak yeniledi; ilk rakam olan bin 400'ün Hamas militanlarını da içerdiğini aktardı.  

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda sivillerin öldüğünü belirterek, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, işgal altındaki Batı Şeria'yı da kapsayacak tam bir siyasi çözüm bulunması koşuluyla Filistin Yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin yönetiminde rol oynayabileceğini söyledi.

TIKLAYIN | Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas: Kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde Gazze yönetiminde rol oynayabilirim

Filistin Yönetimi'nin, bağımsız bir Filistin devletini içeren daha geniş bir siyasi çözümün parçası olabileceğini belirten Abbas, "Gazze, Filistin Devleti'nin ayrılmaz bir parçasıdır ve hem Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'yı hem de Gazze'yi kapsayan kapsamlı bir siyasi çözüm çerçevesinde tüm sorumluluklarımızı üstleneceğiz" dedi.

Ayrıca bugün saat 16.00'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bir konuşma yapması bekleniyor. Bu, savaşın başlangıcından beri Nasrallah'ın yapacağı ikinci konuşma olacak. 

İşte savaşın 36. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

00.44 | Netanyahu, Hamas’ın ardından Filistin yönetiminin de Gazze’yi yönetmesi fikrine karşı olduğunu söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de yürüttükleri saldırıların sonunda Hamas'ın ardından Filistin Yönetimi'nin de Gazze'yi yönetmesine karşı olduğunu söyledi.

23.34 | Gazze'deki Şifa Hastanesi doktorlarından Ebu Neda: 600 yaralı ve hasta ölümle karşı karşıya

23.25 | Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde elektrik kesintisinden hastalar ölüyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde bu sabahtan beri elektrik, su ve yiyecek olmadığını belirterek, yoğun bakımdaki bir hasta ve kuvözdeki 2 bebeğin elektrik olmadığı için hayatını kaybettiğini duyurdu.

23.18 | İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait "hedeflere" saldırı düzenlediğini duyurdu

Ordudan yapılan açıklamada, Hizbullah'a ait "hedeflerin" vurulduğu, detayların daha sonra paylaşılacağı belirtildi.

22.48 | İsrail Ordu Sözcüsü, Şifa Hastanesi'nin kuşatılmadığını iddia etti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail güçlerinin içinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle hizmet dışı kaldığı belirtilen Şifa Hastanesi'nin kuşatılmadığını ileri sürdü.

22.45 | Gazze'deki hükümet: Şifa ve diğer hastanelerde bulunanlar ölümle karşı karşıya

Gazze'deki hükümet, uluslararası kurumların müdahale etmemesi nedeniyle başta Şifa Hastanesi olmak üzere diğer hastanelerdeki Filistinlilerin ölümle karşı karşıya kaldığını belirtti.

22.39 | İsrail ordusu, Suriye'den atılan iki top mermisinin açık alana düştüğünü açıkladı

İsrail ordusu, Suriye topraklarından atılan iki top mermisinin açık bir alana düştüğünü duyurdu.

22.21 | Gazze'de ateşkes isteyen İsrailliler, Tel Aviv'de yine gösteri düzenledi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sonlandırmasını ve ateşkes ilan edilmesini isteyen İsrailli Yahudiler, Tel Aviv’de gösteri düzenledi.

Tel Aviv’de önceki haftalarda olduğu gibi Savunma Bakanlığı binası yakınında toplanan bir grup İsrailli, Gazze'de ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı.

 

21.17 | Hizbullah, Lübnan sınırında İsrail'e ait askeri hedefleri vurdu

20.59 | Gazze'deki çatışmalarda 5 İsrail askeri daha öldürüldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda biri binbaşı olmak üzere, 5 askerinin daha öldürüldüğünü bildirdi.

20.27 | BM Acil Yardım Koordinatörü Griffiths: "Sivillerin vurulmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz"

19.30 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İletişim ve internet kesintisi nedeniyle bugün can kayıpları sayılamadı

19.13 | Şifa Hastanesi Doktoru Malhis'ten dünyaya çağrı: "Bizi kurtarın yoksa öleceğiz"

Filistin Gazze Şifa Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Fadia Malhis, İsrail ordusunun hastaneden kaçmak isteyenlere ateş açtığını belirterek, "Bizi kurtarsınlar, bu savaşı durdursunlar yoksa öleceğiz" ifadesiyle dünyaya çağrıda bulundu.

19.12 | İİT ve Arap Birliği Ortak Zirvesi Bildirisi: "Filistin halkı güvenlik ve barışa kavuşmadan İsrail'in ve diğer hiçbir bölge ülkesinin güvenlik ve barışa kavuşamayacağını teyit eder"

18.40 | Filistin televizyonu: İsrail, Gazze'deki Endonezya Hastanesinin çevresine peş peşe şiddetli saldırılar düzenliyor

17.32 | Sınır Tanımayan Doktorlar: İsrail, hastaneden kaçmaya çalışanların üzerine ateş açıyor 

Sınır Tanımayan Doktorlar, insanların el-Şifa Hastanesi'nden çıkmaya çalışırken vuruldukları yönündeki raporları doğruladı.

X'ten yapılan açıklamada, "Personelimiz, el-Şifa Hastanesi'nden kaçmaya çalışırken insanların vurulduğuna tanık oluyor" denildi. 

17.25 |  Filistin Kızılayı: İsrail tankları Kudüs Hastanesine 20 metre uzaklıkta ve hastaneye doğrudan ateş açılması yerinden edilmiş 14 bin kişi arasında paniğe yol açtı

17.17 | Fransa'da muhalefet, Macron'u Gazze'de ateşkes çağrısını geç yaptığı için eleştirdi

17.08 | Londra'da on binlerce kişi 5. kez Filistin'e destek için sokaklara indi

16.30 | Borrell: İsrail hükümetini, Yahudi karşıtı olarak damgalanmadan eleştirmek mümkün olmalı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Yahudi karşıtı gibi algılanmadan İsrail hükümetinin eleştirilmesinin mümkün olması gerektiğini savundu.

15.20 | İslam İşbirliği Teşkilatı ile Arap Birliği'nin Gazze konulu zirveleri, ortaklaşa yapılıyor: Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede

Suudi Arabistan, Gazze'deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılacak Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvelerini birleştirme kararı almıştı. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bugün iki zirve ortaklaşa gerçekleştiriliyor. 

Zirveye katılanlar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad yıllar sonra aynı karede yer aldı.

Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede

Zirvenin açılış fotoğrafında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ortada; sağ tarafında sırasıyla Ürdün, Mısır ve Suriye; sol tarafında ise sırasıyla Filistin, Türkiye, İran ve Katar liderleri bulunuyor.

TIKLAYIN | İslam İşbirliği Teşkilatı ile Arap Birliği'nin Gazze konulu zirveleri, ortaklaşa yapılıyor: Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede

14.00 | Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin Yakın ve Orta Doğu Bölge Rirektörü Fabrizio Carboni, Şifa Hastanesi'ndeki durumun "böyle devam edemeyeceğini" söyledi 

Carboni, "Bu böyle devam edemez. Binlerce yaralı, yerinden edilmiş insan ve sağlık personeli risk altında. Savaş hukukuna göre korunmaları gerekiyor" paylaşımında bulundu. 

12.20 | Şifa Hastanesi'nde operasyonlar durduruldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nde operasyonların yakıtın bitmesi üzerine durdurulduğunu açıkladı. 

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşraf Kidra, Şifa Hastanesi'nde yakıtın bitmesi ve elektriklerin kesilmesi sonrası yoğun bakımdaki 39 bebekten birinin yaşamını yitirdiğini; diğerlerinin de durumunun ağır olduğunu duyurdu. 

Şifa Hastanesi dün İsrail füzeleriyle vurulmuştu. 

10.20 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'a gitti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TRK" ile saat 09.30'da Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Riyad'a gitti.

Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'ndan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı ve Ankara Valisi Vasip Şahin uğurladı

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'a gitti

09.30 | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, bugün destekçilerine seslenecek. Bu, Nasrallah'ın savaşın başlamasından bu yana yaptığı ikinci konuşma olacak. 

Hizbullah lideri, ilk konuşmasını 7 Ekim'den 1 aydan uzun süre sonra, 3 Kasım'da gerçekleştirmiş ve Hamas'ın 7 Ekim saldırısından önceden haberdar olmadıklarını söylemişti. Nasrallah ayrıca bölgede yaşananlardan ABD'yi sorumlu tutmuştu. 

Hizbullah liderinin konuşması Türkiye saati ile 16.00'da başlayacak. 

Nasrallah'ın ilk konuşmasından detayları okumak için tıklayın

09.15 | Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde ölen 100 kişi burada kazılacak toplu mezara gömülecek.

Gazze'de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin sığındığı en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi'ne yönelik saldırıları nedeniyle burada ölüp de defnedilemeyen Filistinlilerin bugün bölgede kazılacak toplu mezara gömüleceği belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Katar merkezli Al Jazeera Televizyonuna yaptığı açıklamada, "Şifa Hastanesi'nin çevresi 3 gündür aralıksız bombalanıyor. İsrail güçlerinin karadan hastaneye girmesi için neredeyse her dakika şiddetli bombardıman oluyor" dedi.

Berş, İsrail'in saldırılarının Şifa Hastanesi'ne ambulans giriş ve çıkışlarına engel olduğunu ve hastanede abluka altına alındıklarını kaydetti.

Berş, "Son nefeslerini hastanede verenleri defnedemiyoruz. Sabah olduğunda hastanede toplu bir mezar kazmayı ve 100 kişinin naaşını buraya defnetmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

08.30 | Filistin yanlısı protestocular New York Times ofislerinde sahte kanla protesto gerçekleştirdi. 

Filistin yanlısı protestocular New York Times ofis binasının girişini sahte kanla kapladı.

Polis, dışarıda İsrail bayrakları yakan ve "siz yalan söylerken çocuklar ölüyor" sloganları atan göstericilerin binaya girmesini engelledi. 

New York Times gazetesi binasında sahte kanla protesto
Polis New York Times binası önünde göstericilere müdahale etti

03.00 | İsrail, bir gün içinde Gazze'de 6 hastaneyi hedef aldı, çoğu kadın ve çocuk onlarca insan öldürüldü

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir gün içinde 6 hastaneyi birden hedef aldı. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki 35 hastaneden 18'i çalışamaz hale geldi

Son 24 saat içinde Şifa Hastanesi, Endonezya Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Çocuk Hastanesi, El-Avde Çocuk Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'ne ya da çevrelerine şiddetli saldırılar düzenlendi, çok sayıda yaralı ile hayatını kaybedenler oldu.

TIKLAYIN -  İsrail'in 24 saat içindeki 6 hastane saldırısından bilgiler

02.22 | Hamas: Şifa Hastanesi'nde sivillerin hedef alınmasından ABD yönetimi sorumludur

İsrail'in Şifa Hastanesi'ni dünden bu yana defalarca hedef almasının ardından Hamas'tan yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Şifa Hastanesi ve çevresinde sağlık personeline, hastalara, yaralılara ve yerinden edilmiş kişilere karşı işlenen bu menfur suçtan Amerikan yönetimini ve Başkan Biden'ı sorumlu tutuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Hamas'ın açıklamasında, "Birleşmiş Milletler (BM) ile Arap ve İslam ülkelerine, bu vahşi saldırıyı durdurmak için derhal müdahale etme ve uluslararası yasalara göre güvenli alanlar olarak kabul edilen hastaneler ile sivillerin korunması konusunda siyasi ve hukuki sorumluluk üstlenme" çağrısı yapıldı.

02.00 | İsrail Ordusu, Endonezya Hastanesi'nin çok yakınına saldırı düzenledi

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde bulunan Endonezya Hastanesi çok yakınına saldırı düzenledi.

01.42 | Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nde 3 saat içinde tüm hizmetler duracak

Filistin Kızılayı'ndan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Yakıtın bitmesi nedeniyle 3 saat içinde Kudüs Hastanesi'ndeki tüm hizmetlerin duracağı kaydedilen açıklamada, bu durumda 500 hasta ve yaralının sağlık hizmetlerinden mahrum kalacağı, yoğun bakımdaki hastalar ile kuvözdeki bebeklerin hayatını kaybedeceği ifade edildi.

Filistin Kızılayı daha önce yaptığı açıklamada, Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açıldığını bildirmişti.

00.30 | Macron, İsrail'i sivilleri bombalamayı durdurmaya çağırdı: Suçlu siz olursunuz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda sivillerin öldüğünü belirterek, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz." diye konuştu.

Macron, İngiliz yayın kuruluş BBC'ye verdiği özel mülakatta Gazze'de hayata geçirilecek bir ateşkesin İsrail'in faydasına olacağını söyledi.

Fransa'nın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını açıkça kınadığını hatırlatan Macron, ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerin çatışmalara insani ara verilmesini savunup ateşkes çağrılarına katılmaması konusunda, "(Ateşkes çağrısı) Yapacaklarını umuyorum." yanıtını verdi.

TIKLAYIN - Macron'un çağrısı

35. GÜNDEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

22.26 | Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi sonucu elektrik tamamen kesildi

Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunan yaralı ve hastaların yanı sıra yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin sığındığı Endonezya Hastanesi'nde elektrik tamamen kesildi. Jeneratörler, yakıtın bitmesi nedeniyle durdu ve hastane karanlığa gömüldü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında konuyla ilgili açıklama ve görüntüye yer verildi.

Açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nin elektriği, suyu ve iletişiminin tamamen kesildiği kaydedildi.

22.09 | Kızılhaç: Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkım dayanılmaz hale geliyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Gazze'deki hastaneleri etkileyen yıkımın dayanılmaz hale geldiğini ve bunun durdurulması gerektiğini kaydetti.

ICRC, İsrail'in saldırılarında hedef olan Gazze'deki hastanelerin durumuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gazze'deki tıbbi tesislere, hastalara ve sağlık çalışanlarına saygı gösterilmesi ve korunması yönünde çağrı yapılan açıklamada, "Gazze'de aşırı zorlanan, eksik malzemeyle çalışan ve giderek güvensiz hale gelen sağlık sistemi, binlerce yaralı, hasta ve yerinden edilmiş insanın hayatını tehlikeye atacak şekilde geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştı" denildi.

19.35 | Filistin Kızılayı: İsrail güçleri Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesine ateş açtı