Dünya

Çatışmaların 18. günü | IDF Sözcüsü, "Savaşın bir sonraki aşaması için hazır ve kararlıyız, talimat bekliyoruz" dedi; Gazze'de yakıt bitiyor, hastaneler faaliyetlerine devam edemeyecek

24 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini açıkladı. 

Hagari, İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını vurguladı. Ancak Hagari, "Bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" dedi ve haftalar sürecek bir çatışma beklediğini sözlerine ekledi. Hagari IDF'nin önünde "uzun savaş haftaları" olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Biden, Netanyahu'ya "Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan insan yardım akışının kesintisiz devam etmesi" çağrısında bulundu. 

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı ortak basın toplantısında "Kuzey sınırımızda ya da başka biriyle çatışma arayışında olmadığımızı açıkça belirtmek isterim. Biz Hamas'ın altyapısını yok etmeye ve vatandaşlarımızı evlerine geri getirmeye odaklanmış durumdayız. Ancak Hizbullah bizi savaşa sürüklerse bunun bedelini Lübnan'ın ödeyeceği açık olmalıdır" dedi. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Dün bir konvoy daha Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne gitti. Ancak Birleşmiş Milletler, şu ana kadar sınır kapısından geçen kamyonların temel ihtiyaçların karşılanması için gereken miktarın çok altında olduğunu söyledi. 

Hamas Pazartesi günü, 7 Ekim'deki saldırı sırasında rehin alınan 222 rehineden ikisini serbest bıraktı. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı ayrıca 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında 2 bin 55'i çocuk olmak üzere en az 5 bin 791 Filistinlinin öldüğünü açıkladı.

İşte savaşın 18. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

03.00 | Gazze için insani yardım taşıyan 8 TIR daha Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 TIR insani yardım aldığını ve 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye gelen konvoy sayısının 4'e çıktığını duyurdu.

Açıklamada, TIR'lardan 5'inin su, 2'sinin gıda, 1'inin de ilaç taşıdığı belirtildi.

İlk yardım konvoyu 20, ikincisi ise 14 tırdan oluşuyordu ve bugünkü konvoy ile birlikte Gazze'ye giren yardım tırı sayısı 62'ye yükselmiş oldu.

01.58 | Filistin Devlet Başkanı Abbas: Bugüne bizi sürükleyen güvenlikçi ve askeri çözümlerin artmasını kesinlikle kabul etmiyoruz

23.53 | Hizbullah, İsrail ile çatışan 5 mensubunun daha öldüğünü duyurdu 

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "görev sırasında" 5 mensubunun hayatını kaybettiğini bildiren Hizbullah, bu ölümlere neden olan çatışmalara ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

22.50 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Son bir saat içinde en az 50 kişi öldürüldü 

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ashraf al-Qedra, son bir saat içinde Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde en az 50 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

22.00 | İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, sivilleri hedef almadıklarını savundu
 
Cohen, AA muhabirinin "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de sivilleri korumak için çatışmaya 'insani ara' verilmesi gerektiğini söyledi. Siz bu teklif hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtladı.

21.50 | BM Yüksek Komiseri Türk: "Avustralya'daki 'Meclis'te Yerli Sesi' referandumuna ilişkin olarak: "Kaçan bir fırsat"

Yeni Zelanda haber sitesi Scoop News'e göre, BM Yüksek Komiseri Türk, Avustralya'da halkın büyük çoğunluğunun "hayır" oyu verdiği yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan "Meclis'te Yerli Sesi" referandumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

20.18 | BM Filistinli Mülteciler Ajansı: Yakıt sağlanmadığı takdirde Çarşamba günü yardım duracak 

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA), yakıtın Gazze Şeridi'ne girmemesi halinde Çarşamba gecesi operasyonlarını durdurmak zorunda kalacağını bildirdi. 

Gazze'ye giren yardımlar arasında tıbbi yardımlar ve gıda yer alıyor. Yakıt yardımı Hamas'ın el koyma ihtimaline karşı bölgeye gönderilmiyor. 
 
20.12 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide çeşitli salgın hastalık vakaları tespit edildi
 
20.03 | İsrail, Lübnan’ın güneyindeki bazı bölgeleri vurdu
Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında sınırda yaşanan çatışmalara ilişkin gelişmelere yer verildi.

Haberde, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Mercayun ilçesinde bazı evlerin zarar gördüğü ifade edildi.

Ayrıca İsrail’e ait topçu birliklerinin Rmeyş beldesinin çevresini vurduğu kaydedildi.

19.51 | İsrail saldırılarından kaçarak UNRWA okuluna sığınan Gazzeli aileler, zor şartlar altında yaşama tutunuyor

19.03 | İsrail'den Gazzelilere yeni broşür: Hamas'ın elindeki esirleri söyleyenlere güvenlik sağlayacağız 

İsrail, Gazze halkına "Hamas'ın elindeki esirleri bildirmeleri halinde güvenlik sağlayacaklarını ve ödül vereceklerini belirten" broşürleri havadan attı. 

Khan Younis'teki Nasser Hastanesine sığınan insanlar broşürleri topladılar ve yırttılar. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya atıfta bulunan Gazzeli bir adam "Umurumuz değil. Ne istersen yap. Gazze'deki herkes adına size söylüyoruz; doğudan batıya direniyoruz" dedi. 

19.00 | BM Orta Doğu Özel Koordinatörü Wennesland'dan uluslararası topluma "akan kanı" durdurma çağrısı

18.55 | İsrail, BM'yi Gazze ile ilgili görüşleri nedeniyle eleştirdi 

Eli Cohen, BM başkanı Guterres'i İsrail'in Gazze'deki savaş politikalarına yönelik eleştirileri nedeniyle kınadı. 

BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres'in konuşmasını "şok edici" olarak nitelendirdi. 

18.25 | BM Genel sekreteri Guterres: Filistin halkı, 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı" dedi.

AA'nın aktardığına göre Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

Orta Doğu'da durumun "her saat" daha da kötüye gittiğine dikkati çeken Guterres, "Gazze'deki savaş giderek şiddetleniyor ve bölgeye yayılma riski artıyor" uyarısında bulundu.

18.09 | Filistinliler, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ziyaretini protesto etti

Macron'un Filistin topraklarına gelmesini reddeden göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Gazze savaşında İsrail'den yana tavır almasını kınayan dövizler taşıdı.

17.49 | Filistin Dışişleri Bakanı: "BMGK'nin Gazze'deki katliamı durdurmadaki başarısızlığının devamı kabul edilemez"

17.06 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: 40 tıp merkezi faaliyetlerini askıya aldı 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 40 tıp merkezinin faaliyetlerini askıya aldığını söyledi.

Kuzey Gazze'nin en büyüğü olan özel Endonezya Hastanesi, yoğun bakım ünitesi gibi son hayati bölümler dışında tüm bölümlerini kapattığını açıkladı. 

Gazze'nin kuzeyinde hala hastalara hizmet veren tek hastane olan Beyt Hanun Hastanesi de yoğun İsrail bombardımanı nedeniyle operasyonları durdurdu.

Hastanenin müdürü Atef al-Kahlout, "Hastane yakıt alamazsa, bu kuzey Gazze'deki hastalara karşı bir ölüm cezası olacak" dedi.

16.40 | Britanya milletvekilinden Bakan'a: "Gazze'deki vahşeti kınamanız için daha kaç Filistinlinin katledilmesi gerekiyor?"

Britanya'da ana muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Imran Hussein, parlamentoda, Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly'e, "Bu hükümetin Gazze'deki bu vahşeti ve katliamı kınaması için daha kaç masum Filistinlinin katledilmesi gerekiyor?" sorusunu yöneltti.

16.10 | Al Jazeera: İsrail polisi Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattı

İslami Vakıflar Dairesi'ne göre, İsrail polisi aylar sonra ilk kez Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı kapattı ve Müslüman ibadetçilerin yerleşkeye girmesini engelledi. 

Filistinli Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail polisi sabah saatlerinde Yahudi ibadetçilerin yerleşkeye girmesine izin verdi ve kutsal mekanda sadece Müslümanların ibadet edebileceğini belirten kuralı ihlal ederek ayin yapmalarına izin verdi.

15.35 | Dünya Sağlık Örgütü'nün Gazze'deki sağlık tesislerinin neredeyse üçte ikisinin faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki sağlık tesislerinin neredeyse üçte ikisinin, İsrail'in hava saldırılarındaki büyük ve ölümcül artış nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Gazze genelinde 35 hastaneden 12'si de dahil olmak üzere 72 sağlık tesisinden 46'sının faaliyetlerinin durduğu belirtildi.

Filistinli sağlık yetkilileri, İsrail ablukası nedeniyle jeneratörleri çalıştıracak elektrik ve yakıt bulunamamasının yanı sıra hava saldırılarından kaynaklanan hasarın, aşırı kalabalık birçok hastaneyi kapanmaya zorladığını söylüyor.

15.30 | SON DURUM 

- İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini açıkladı. Hagari, İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını vurguladı. Ancak Hagari, "Bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" dedi ve haftalar sürecek bir çatışma beklediğini sözlerine ekledi.

TIKLAYIN | İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari: Ordu, savaşın bir sonraki aşaması için hazır ve kararlı; siyasi talimat bekliyor

- Gazze'deki hastanelerin genel müdürü Muhammed Zakut, sağlık tesislerinin genel durumu hakkında bilgi verdi. 25 ambulans hava saldırıları nedeniyle hizmet dışı kaldı. Gazze'deki 24 hastaneden 8'i hava saldırıları ya da yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hizmet veremiyor. Kurtarma ekipleri İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazı altında kalanlara ulaşamıyor. Gazze'deki ana hastanelerden biri olan Hamad Hastanesi, İsrail'in hava saldırılarına hedef olmasının ardından hizmet dışı kaldı.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ortak basın toplantısında konuştu. Macron, Hizbullah ve İran'ı sorumlu davranmaya çağırarak IŞİD'e karşı savaşan koalisyonun Hamas'a karşı da savaşmasını önerdiğini söyledi. Netanyahu ise Hamas'ı, "uygarlığı Orta Çağ'a geri götürmeye çalışan bir şer ekseninin parçası" olarak tanımlayarak savaşı Hamas'ın kazanması halinde herkesin tehlikede olacağını savundu.

TIKLAYIN | Macron ve Netanyahu'dan ortak açıklama: IŞİD'e karşı savaşan koalisyon Hamas'a karşı da savaşsın

- 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 5 bin 791'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, sadece son 24 saat içinde 704 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

- BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, son güncellemesinde Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,4 milyonunun yerinden edildiğini ve temiz içme suyu sıkıntısının yanı sıra aşırı kalabalığın "büyük bir endişe" haline geldiğini söyledi.

14.40 | İsrail Genelkurmay Başkanı: Gazze'ye yönelik hava saldırıları azalmayacak

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldılarını azaltmayacağını söyledi. 

Halevi yaptığı açıklamada "Hamas'ı tamamen tasfiye etmek istiyoruz" derken "Güneydeki kara operasyonları için iyi hazırlandık" ifadelerini kullandı. 

13.50 | Gazze'de tablo ağırlaşmaya devam ediyor. 

7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 5 bin 791'e ulaştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, sadece son 24 saat içinde 704 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

13.45 | İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari'den Gazzelilere çağrı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, X platformundan paylaştığı bir mesajda İsrail'in Gazze'de yaşayanları Hamas'ın elindeki rehinelerin yerleri hakkında bilgi vermeleri için ikna etmeye çalıştığını duyurdu. 

Hagari, verilen mesajın "Kendiniz ve çocuğunuz için daha iyi bir gelecek istiyorsanız, harekete geçin ve bölgenizdeki kaçırılanlarla ilgili olarak bize mümkün olan en kısa sürede sağlam ve yararlı bilgiler verin. İsrail ordusu, size güvenlik ve evinizin yanı sıra para ödülü sağlamak için azami çaba göstereceğini garanti eder. Size tam bir gizlilik garantisi veriyoruz" olduğunu söyledi. 

13.30 | Macron ve Netanyahu'dan ortak açıklama 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ortak basın toplantısında konuştu. Macron, Hizbullah ve İran'ı sorumlu davranmaya çağırarak IŞİD'e karşı savaşan koalisyonun Hamas'a karşı da savaşmasını önerdiğini söyledi. Netanyahu ise Hamas'ı, "uygarlığı Orta Çağ'a geri götürmeye çalışan bir şer ekseninin parçası" olarak tanımlayarak savaşı Hamas'ın kazanması halinde herkesin tehlikede olacağını savundu. 

TIKLAYIN | Macron ve Netanyahu'dan ortak açıklama: IŞİD'e karşı savaşan koalisyon Hamas'a karşı da savaşsın

12.50 | Vefa Hastanesi Genel Müdürü: Hastanenin girişi ve çevresi hava saldırısıyla hedef alındı 

Gazze'deki Vefa Hastanesi'nin genel müdürü Foad Najem, hastane girişi ve çevresinin İsrail hava saldırısıyla hedef alındığını açıkladı. 

Vefa Hastanesi'nin yakınlarındaki saldırıdan fotoğraf

Al Jazeera'ye konuşan Najem, saldırı öncesinde herhangi bir uyarı yapılmadığını ve hastaların çoğunun komada olması nedeniyle binayı tahliye edemediklerini duyurdu. 

Najem, "Hastanenin korkulduğu gibi yakıtının ve tıbbi malzemelerinin tükenmesi halinde uluslararası toplumu [ve onun eylemsizliğini] kınıyoruz" dedi. 

12.00 | Gazze'deki hastanelerin genel müdürü Muhammed Zakut, sağlık tesislerinin genel durumu hakkında bilgi verdi. 

Zakut'un aktardığına göre; 25 ambulans hava saldırıları nedeniyle hizmet dışı kaldı. Gazze'deki 24 hastaneden 8'i hava saldırıları ya da yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hizmet veremiyor. 

Kurtarma ekipleri İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazı altında kalanlara ulaşamıyor.

Gazze'deki ana hastanelerden biri olan Hamad Hastanesi, İsrail'in hava saldırılarına hedef olmasının ardından hizmet dışı kaldı.

11.20 | İsrail'de okulların yeniden açılması Aralık ayına ertelendi.

İsrail medyasının Üniversite Başkanları Komitesi'ne dayandırdığı habere göre, İsrail'de akademik eğitim yılının başlaması Aralık ayına ertelendi.

Kararın Gazze'de devam eden savaş ve yedek askerler arasında çok sayıda öğrencinin bulunması nedeniyle alındığı bildirildi.

10.55 | İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari: Ordu, savaşın bir sonraki aşaması için hazır ve kararlı; siyasi talimat bekliyor

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini açıkladı.

Reuters'in haberine göre Hagari, İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını vurguladı. Ancak Hagari, "Bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" dedi ve haftalar sürecek bir çatışma beklediğini sözlerine ekledi.

TIKLAYIN | İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari: Ordu, savaşın bir sonraki aşaması için hazır ve kararlı; siyasi talimat bekliyor

10.30 | Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Kudüs'te ortak bir basın brifingi düzenledi. 

Macron mevkidaşına Fransa'nın İsrail ile "omuz omuza" durduğunu ve "terörizme karşı savaşta yalnız bırakılmayacağını" söyledi.

"Sizinle terörist saldırılara maruz kalmış bir ülke adına konuşuyorum" diyen Macron, "Terörist gruplara karşı savaşmak bizim görevimizdir" dedi.

Macron, "Bugün, yarın ve ertesi gün barış ve istikrar için burada olacağız" dedi.

Fransız lider ilk hedefin "ayrım gözetmeksizin" tüm rehinelerin serbest bırakılması olması gerektiğini söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise "Kuzey sınırımızda ya da başka biriyle çatışma arayışında olmadığımızı açıkça belirtmek isterim. Biz Hamas'ın altyapısını yok etmeye ve vatandaşlarımızı evlerine geri getirmeye odaklanmış durumdayız. Ancak Hizbullah bizi savaşa sürüklerse bunun bedelini Lübnan'ın ödeyeceği açık olmalıdır" dedi. 

TIKLAYIN | Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İsrailli mevkidaşı Herzog'dan ortak açıklama: Hizbullah bizi savaşa sürüklerse bunun bedelini Lübnan öder

10.15 | Katar Emiri: Artık yeter! İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmamalı

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, Körfez Arap ülkesinin danışma organı Şura Konseyi'nin açılışında yaptığı yıllık konuşmada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların bölgeyi ve dünyayı tehdit eden tehlikeli bir tırmanma olduğunu söyledi.

İsrail'e kayıtsız şartsız öldürme konusunda yeşil ışık yakılmaması gerektiğini söyledi. Katar Emiri, "Artık yeter! İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmamalı" dedi. 

09.45 | İsrail-Hamas savaşı dünya basınında: AB, ateşkes konusunda İngiltere ve ABD ile çatışıyor

İsrail-Hamas savaşı, İsrail'in ölümcül bombardımanlarıyla sürerken Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeler yoğunlaşıyor. Britanya merkezli The Daily Telegraph, AB'nin ateşkes konusunda Britanya ve ABD ile çatıştığını yazdı. ABD merkezli New York Times ise ABD ile İsrail'in geniş savaş iş birliğini ilk sayfasına taşıyarak üç yıldızlı ABD generalinin İsrail'e şehir savaşı için tavsiyelerde bulunduğunu yazdı. İsrail-Hamas savaşı dünya basınında bugün de geniş yer buldu.

TIKLAYIN | AB, ateşkes konusunda İngiltere ve ABD ile çatışıyor; rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeler sürüyor; ABD'den İsrail'e "şehir savaşı" tavsiyeleri | Dünya Basınında Bugün

09.35 | Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,4 milyonu yerinden edildi.

BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA, son güncellemesinde Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık 1,4 milyonunun yerinden edildiğini ve temiz içme suyu sıkıntısının yanı sıra aşırı kalabalığın "büyük bir endişe" haline geldiğini söyledi.

 

08.00 | Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv'de. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor. Macron ayrıca yakınlarını kaybeden İsrail-Fransız vatandaşları ve rehinelerin aileleriyle de bir araya gelecek.

7 Ekim'den bu yana İsrail'i ziyaret eden dünya liderleri

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ile dayanışma göstermek üzere Tel Aviv'e gelen son lider oldu. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin de bu hafta İsrail'i ziyaret etmesi planlanıyor. 

7 Ekim'den bu yana İsrail'i ziyaret eden diğer dünya liderlerinin listesi:

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni
Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak
Almanya Başbakanı Olaf Scholz
ABD Başkanı Joe Biden

07.25 | Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane yakıtın bitmesi nedeniyle karanlığa gömüldü.

Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Endonezya Hastanesi'nin yakıtı bittiği için elektriği kesildi.

05.35 | Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye: Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyei "toplu katliamı destekleyen" Batı dünyasının, insanlık sicilinden kaydının düştüğünü söyledi. Quds Press haber sitesine göre, basın açıklaması yapan Haniye "Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü." dedi. Haniye, "Batı'nın insanlık sicilinden kaydı düşmüştür" diyerek gerekçesinin, İsrail'in Gazze'deki toplu katliamını desteklemesi olduğuna dikkat çekti.

Arap ülkeleri ve İslam dünyası liderlerine "Allah için öfkelenmeniz için daha ne kadar katliama ve kana ihtiyacınız olacak?" şeklinde seslenen Heniyye, liderlere Gazze'deki çocuk, kadın ve yaşlıların kanlarının bu denli akması karşısında tarihi bir tavır almaları gerektiğini vurguladı. Haniye, "Batı Şeria için de şehitler faturasının uzak olmadığı" uyarısında bulundu.

05.05 | “Gazze'deki hastanelerde tüm jeneratörlerin durmasına 48 saatten az bir zaman kaldı”

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı" dedi.

Kentteki sağlık sisteminin tarihinin en kötü aşamasında olduğunu belirten Kudra, Gazze'ye yardım ulaştırma mekanizmasının oldukça yavaş işlediğini ve bunun durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Öte yandan, bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yakıt tükendiği için Endonezya hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını söyledi.

01.48 | İsrail: Hamas'ın serbest bıraktığı esirlerin eşleri halen Gazze'de tutuluyor 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada; Hamas tarafından serbest bırakılan esirlerin kocaları olan 85 yaşındaki Amiram Cooper ve 83 yaşındaki Oded Lifshitz'in hala Gazze Şeridi'nde tutulduğunu belirtti. 

01.44 | İsrail: Kara harekatı ertelenmeyecek 

İsrail Enerji Bakanı Katz, Almanya basınına verdiği demeçte, beklenen kara harekatının artık ertelenmeyeceğini söyledi.

Katz, bir başka demecinde İsrailli esirleri geri almak için her yolu denediklerini ancak bunun kara harekatı için bir engel teşkil etmediğini açıklamıştı. 

01.08 | Hamas iki rehinenin serbest bırakılış anlarını yayınladı

Hamas, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.

Basına dağıtılan görüntülerde serbest bırakılan iki kadının sedye ile ambulansa alındığı görülüyor. Rehinelerin Hamas’tan teslim alınarak İsrailli yetkililere teslim edilmesinde Uluslararası Kızılhaç çalışanları rol oynadı. İsrail, Uluslararası Kızılhaç ve Mısır’a teşekkür etti.

Tel Aviv açıklamasında “tüm rehinelerin İsrail’e geri dönmesi için” çalışıldığı açıklanıyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın yayınladığı videoda, iki rehinenin nasıl sağlık görevlilerine teslim edildiği de görülüyor.

Videoda iki kadına yiyeceğin yanında sıcak içecek verildiği de görülüyor. Videonun sonunda, 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, kamuflajlı ve yüzü kapalı bir kişi ile el ele tutuşuyor ve sağlık görevlilerine teslim edilmeden önce de geri dönerek aynı savaşçının elini sıkıyor.

00.58 | Filistin Sağlık Bakanlığı: al-Shati mülteci kampına yapılan saldırıda birçok kişi hayatını kaybetti 

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki el-Shati mülteci kampına yapılan İsrail hava saldırılarında birçok Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ashraf al-Qudra"İsrail işgal güçleri son bir saat içinde el-Shati mülteci kampında birkaç aileyi katletti, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere düzinelerce kişiyi öldürdü ve yaraladı" dedi.

00.00 | AP: ABD, kentsel savaş uzmanı da dahil olmak üzere İsrail'e askeri danışmanlar gönderdi

ABD'li bir yetkili Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte, Pentagon'un Gazze'deki savaş planlamasına yardımcı olmak için İsrail'e kentsel savaş konusunda bilgili bir general de dahil olmak üzere askeri danışmanlar gönderdiğini söyledi.

(*) Gelişmeler, TSİ aktarılmıştır.