Dünya Basınında Bugün

AB, ateşkes konusunda İngiltere ve ABD ile çatışıyor; rehinelerin serbest bırakılması için görüşmeler sürüyor; ABD'den İsrail'e "şehir savaşı" tavsiyeleri | Dünya Basınında Bugün

24 Ekim 2023 09:00

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Filistin yanlısı gösterilerde atılan "cihat" sloganlarının İngiliz demokrasisi için bir tehdit olduğunu açıkladı. Gazze Şeridi şimdiye kadarki en ölümcül bombardıman gecelerinden birini yaşarken iki İsrailli rehine serbest bırakıldı; daha fazlasının serbest bırakılması için görüşmeler sürüyor. Fransa ve AB liderleri İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesi destekleyerek, kara birlikleri Gazze'yi işgal etmeye hazırlanırken İngiltere ve ABD ile bir çatışma ortamı yarattı. Üst düzey yönetim yetkilileri, Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'de ulaşılabilir askeri hedefleri olmadığından ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin işe yarayabilecek bir planla kara harekâtı başlatmaya henüz hazır olmadığından endişe duyduğunu söyledi. Hamas tarafından rehin alınan 222 kişiden ikisi, dün gece saatlerinde Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla serbest bırakıldı. Hamas, iki kadının insani nedenlerle serbest bırakıldığını duyurdu. Serbest bırakılan rehineler Tel Aviv'de sevdikleriyle buluştu. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv'e gitti. Macron'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi ve İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulunması bekleniyor. İsrail Savunma Kuvvetleri Salı günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde 400 Hamas hedefine saldırı düzenlediğini ve geçtiğimiz gün Filistinli militan grubun üç komutan yardımcısını öldürdüğünü duyurdu.

24 Ekim 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Sunak: 'Cihat' sloganları demokrasimiz için tehdittir

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bakanlar, polis ve savcılar mitinglerde aşırılık yanlısı dil kullanan protestocuların tutuklanmasını sağlamak için acil planlar üzerinde çalışırken, "cihat" sloganlarının İngiliz demokrasisi için bir tehdit olduğunu açıkladı.

Polisin halihazırda şiddeti ya da ırkçı nefreti körükleyenleri gözaltına alma yetkisine sahip olduğunda ısrar etti ve bu yetkinin İsrail'e karşı "cihat" çağrısında bulunan Filistin yanlısı protestocuları bastırmak için kullanılmasını önerdi.


The Guardian | Daha fazla rehinenin serbest bırakılması için görüşmeler sürerken Gazze'ye yönelik bombardıman devam ediyor

Abluka altındaki Gazze Şeridi, İsrail'in Filistinli militan grup Hamas'a karşı yürüttüğü savaşta şimdiye kadarki en ölümcül bombardıman gecelerinden birini yaşarken, iki rehine serbest bırakıldı ve onlarca rehinenin serbest bırakılması için görüşmelerin devam ettiği bildirildi.


The Daily Telegraph | AB ateşkes konusunda İngiltere ve ABD ile çatışıyor

Fransa ve AB liderleri İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesi destekleyerek, kara birlikleri Gazze'yi işgal etmeye hazırlanırken İngiltere ve ABD ile bir çatışma ortamı yarattı.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, Batı'nın Ukrayna konusundaki bölünmüşlüğünü yansıtan bir hareketle Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için "insani ateşkes" çağrısında bulundu.

AB'nin en üst düzey dışişleri diplomatı Josep Borrell, İsrail bombardımanının durdurulmasının Hamas tarafından esir tutulan yüzlerce rehinenin serbest bırakılmasını müzakere etmek için daha fazla zaman sağlayacağını savundu.


The New York Times | ABD'li General, İsrail'e şehir savaşı tavsiyesinde bulundu

Üst düzey yönetim yetkilileri, Biden yönetiminin İsrail'in Gazze'de ulaşılabilir askeri hedefleri olmadığından ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin işe yarayabilecek bir planla kara harekâtı başlatmaya henüz hazır olmadığından endişe duyduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, Hamas'ın yoğun nüfuslu bölgelerin altında karmaşık tünel ağları kurduğu Gazze'ye İsrail kuvvetlerinin nasıl bir kara harekatı düzenleyebileceğinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Biden yönetimi yetkilileri, ABD'nin İsrail'e ne yapması gerektiğini söylemediği ve kara harekatını desteklediği konusunda ısrar etti. Ancak Pentagon üç yıldızlı bir deniz piyadesi olan James Glynn'i diğer subaylarla birlikte İsraillilere şehir savaşının zorlukları konusunda yardımcı olması için gönderdi.


The Times of Israel | Serbest bırakılan yaşlı rehineler ailelerine kavuştu, sağlık durumları iyi

Hamas tarafından rehin alınan 222 kişiden ikisi, dün gece saatlerinde Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla serbest bırakıldı. Hamas, iki kadının insani nedenlerle serbest bırakıldığını duyurdu. Serbest bırakılan rehineler Tel Aviv'de sevdikleriyle buluştu. Sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 


Bloomberg | Rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri yoğunlaşırken Macron, Tel Aviv'e gitti 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv'e gitti. Macron'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi ve İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulunması bekleniyor. 


Al Arabiya | IDF, 3 Hamas komutanının öldürüldüğünü ve Gazze'de 400 askeri hedefin vurulduğunu açıkladı

İsrail Savunma Kuvvetleri Salı günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde 400 Hamas hedefine saldırı düzenlediğini ve geçtiğimiz gün Filistinli militan grubun üç komutan yardımcısını öldürdüğünü duyurdu.