Politika

CHP'li Yunus Emre: Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı olması Altılı Masa'daki liderler için de bir sigorta

“Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olmaya mecburdur"

25 Ağustos 2022 10:37

CHP İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Yunus Emre, Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması gerektiğini ifade ederek “Altılı Masa bakımından da genel başkanımızın cumhurbaşkanı olması, masadaki diğer partilerin önünü kapatmaz. Aksine onların liderlerinin de Türkiye’nin yönetimine en etkili şekilde katılmasının önünü açar. Onların bakımından da sigorta Kılıçdaroğlu’dur” dedi. 

"Bizim seçim sorunumuz yok, kritik soru şu; Türkiye seçimden sonra ne olacak?"

Seçimi kazanmaya kesin gözüyle baktıklarını, CHP’nin seçimden sonraki süreci çok önemsediğini belirten Emre, “Seçimleri zaten kazanacağız meselemiz seçimden sonra çeteleri, mafyaları ortadan kaldırmaktır. Bizim seçim sorunumuz yok. Bizim için kritik soru şu Türkiye seçimden sonra ne olacak? Türkiye kaygan bir zemine girmemeli. Türkiye’de seçimden sonra ‘iktidar geldik şu konularda başarısızlıklar oldu bir daha seçim oldu ve Erdoğan yine geldi’ diye bir lüksümüz yok” ifadelerini kullandı. 

"Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olmaya mecbur diyorum"

'Kılıçdaroğluculuk' eleştirilerine katılmadığını ifade eden Emre, Yaşar Kemal'in İnce Mehmed kitabında kullandığı 'mecbur adam' tanımına göndermede bulunarak "Kılıçdaroğlu da Türkiye'deki bu haksızlık hukuksuzluk rejimine karşı çıkmak, yıkmak güdüsüyle doğmuş. Ona mecbur. O nedenle mecbur diyorum. Bütün bu nedenlerle cumhurbaşkanı olmaya da mecbur diyorum"

Helalleşme’ meselesi bizim genel başkanımızın ustalık eseridir” diyen Emre, şöyle konuştu:

“Ben bir milletvekili olarak da siyaset bilimci olarak da en çok Kılıçdaroğlu'na güveniyorum. En güçlü halk desteğini o sağlayabilir. Bir defa bu yolda Altılı Masa’yı oluşturmuştur. Devleti tanıyan bilen bir insan. Daha 30’lu yaşlarında başbakanlık konutunda çalışan, devlet nedir, nasıl idare edilir, devlet birikimi nasıl harekete geçirilir, nasıl çalışır bilen bir insan. Kılıçdaroğlu emin olunuz bu çetelerin mafyaların üzerine gider ve devletteki bu pislikleri temizler”

"Türkiye’de çok ciddi değişim ve dönüşüm yaratmak istiyoruz"

“Kılıçdaroğlu diyor ki ‘ben tarihe sarayların peşinden koşan bir cumhurbaşkanı olarak geçmek istemiyorum. Türkiye’yi barıştırmış bir insan olarak geçmek istiyorum. Genel başkanımızın deyimi ile yaralı bir toplumuz. Biz yaralarımızı sarmadığımız için bu yaralar iyileştirilmediği için Türkiye bu açık yaralar nedeniyle sorunlar yaşamaya devam ediyor. Siyaset de çağdaş bir zemine geçemiyor. Hâlâ tarihten gelen birtakım husumetler Türkiye'nin siyasetini, söylem alanını da esir etmiş durumda. Biz Türkiye'nin bu yaralarını saralım diyoruz. ‘Helalleşme’ oy almak için değil, gerçekten Türkiye’de çok ciddi değişim ve dönüşüm yaratmak istiyoruz. Helalleşme de bunu işaret ediyor” dedi. 

"Bir bürokratik direniş var"

Yunus Emre şöyle konuştu:

Bürokrasinin içerisinde hak ve hukuk bilen insanlar var onlara da güveniyoruz. Bir bürokratik direniş var. Orada Susurluk'tan beri gelen örgütlü suçlarla iş birliği içinde olan bazı takımlar var. Bir de son dönemde Erdoğan'ın adamı olmak yakını olmak sıfatıyla bürokraside yer bulmuş insanlar var. Bu insanların Türkiye'ye hiçbir faydası yok. Tek yaptıkları ceplerini doldurmak. Türkiye'nin anayasa ve AİHM’de de sözü geçen, bütün hakların kullanıldığı bir ülke olması gerekiyor.”

Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme" çağrısını toplum nasıl algıladı?

Cumhuriyetin 2. yüzyılında CHP nasıl bir Türkiye vizyonuna sahip?

Altılı Masa'da adaylık gerilimi var mı?

Erdoğan'ın kurduğu sistem Türkiye’yi nereye getirdi?

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı.