Politika

Çankaya Belediye Başkanlığı’na aday adayı olan Tezcan Karakuş Candan: Ankara’nın hikayesini açığa çıkarmalıyız, Çankaya bir model olabilir

T24

25 Aralık 2023 19:54

T24 Ankara/Ege Vural Hükümdar

CHP’den Çankaya Belediye Başkan adayı olmak için Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanlığı’ndan istifa eden Tezcan Karakuş Candan, Çankaya’nın yeniden bir Türkiye modeli olabileceğini belirterek, “Burada her binanın, her sokağın bir hikayesi var. Çankaya’nın, Ankara’nın hikayesini açığa çıkarmalıyız” dedi. Candan, Çankaya’da diğer partilerden de destek alabileceğini ve ismi üzerinde bir “Cumhuriyet ittifakı” kurulabileceğini ifade etti.

T24’ün Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Candan, CHP’den 25 ismin Çankaya Belediye Başkanlığı’na aday adayı olduğunu anımsatarak, çalışmalarını anlattı.

Çankaya Meclisleri

Halkın kent yönetimindeki rolünün öneminden bahseden Candan, “Her haneden emlak vergisi almasını bilen yerel yönetim, aynı şekilde her hanenin kentin yönetimiyle alakalı fikirlerini de almasını bilmeli. Bunun çaresi halk meclisleri, toplantıları, buluşmaları vesaire olabilir. Her ay bu yapılabilir. Katılımcı bir modeli yaşama geçirebiliriz” diye konuştu.

Belediye evleri

Cumhuriyetin ilk yıllarında kentteki barınma probleminin idarenin hamleleriyle aşıldığını anımsatan Candan, “Şimdi de belediyelerin barınma problemini çözmeye yönelik adımlar atması mümkün. Belediye arsa payına karşılık alacağı daireleri bu amaçla kullanabilir ve bu model geliştirilebilir” diye konuştu.

"İstihdam yaratabiliriz"

Bir başka projesinin de istihdam yaratmaya yönelik olduğunu belirten Candan, “Meslek edindirme kursları sadece belge veren yapılara dönüştü. Cumhuriyetin ilk yıllarında nasıl fabrikalar açılmışsa, belediyeler de bu modeli uygulayabilir. Meslek kurslarında buralarda çalışacak kişilere eğitim verilebilir. İstihdama katkı sunarsınız. Ya da bu kurslardan sonra üretimi destekleyecek yapılar oluşturulubilir. Üretilenleri satmayı sağlarsanız, bu da istihdama katkı sağlar” dedi.

“Sosyal hayatın yönlendirilmesinde belediyeler çok önemli”

Cumhuriyetin her şeyi öğretme misyonu olduğunu belirten Karakuş Candan, “Ben yüzmeyi de, golf oynamayı da Bayındır Barajı’nda öğrendim. Bunlar yapılabiliyordu. Mesela kimse bilmez ama Elmadağ Kayak Merkezi de Çankaya’ya bağlı. Yaz-kış gidilebilecek bir tesisi biz hayatımızın içinde hissedemiyoruz. İmrahor Vadisi var. Buradaki eski fabrikaları halka kazandırmak mümkün. Siz bunlarla ilgili proje üretmezseniz birileri bunu yapacaktır” diyerek sosyal hayatın şekillendirilmesi özelinde yerel yönetimlerin önemini vurguladı. Bu projelerle ilgili her türlü müzakerenin belediye eliyle yönetilmesi gerektiğini söyleyen Karakuş Candan, “Belediyeler idare eden değil, irade gösteren yerler olmalıdır” dedi.

“Her kesimle görüşürüz”

Aday adayı olduğu günden itibaren hakkında Çankaya’daki büyük rant nedeniyle aday gösterilmeyeceği, büyükşehirle sorun yaşayacağı gibi iddiaların ortaya atıldığını anımsatan Candan, “Ben hangi kurumda nasıl hareket edilmesi gerektiğini bilen biriyim. Elbette ranttan halkın tamamının yararlanmasını istiyorum. Uzlaşma konusunda ise yaptıklarımız bilinmiyor. Biz Mimarlar Odası olarak Ulucanlar Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesini sağladık. AKP’li isimlerle birçok konuyu müzakere ettik. Milli Eğitim müdürlükleriyle konuşarak okullarda mimari üzerine eğitimler verdik. Her kesimle görüşerek, halk için en faydalı olan projelerin hayata geçmesini sağladık. Diyalog bizim için önemli” diye konuştu.

Candan, halkla sürekli bir araya geldiğini, İyi Partililerin, AKP’li kadınların kendisine destek verdiğini belirterek, “Bizim Çankaya’da bir Cumhuriyet ittifakı kurmamız, bu şekilde seçilmemiz mümkün” dedi.

“Hikayeyi açığa çıkarmalıyız”

Ankara’nın ve Çankaya’nın kent kültürünü anımsatarak, binaların, sokakların hikayelerini aktaran Candan, halkın bunları bilmediğini, bu hikayeleri halka anlatarak yeni bir hikaye ve yönetim modeli oluşturabileceklerini vurguladı. Candan, “Hemen hemen her semtte bulunan sinema ve tiyatro salonlarının yeniden aktif hale gelmesi şart. 9 şiddetindeki depreme dayanıklı yapılmış, şahane binalar kentsel dönüşüme kurban veriliyor. Bunların hikayelerinin anlatılması gerekir. Çankaya, sadece Ankara’ya değil, Türkiye’ye ve dünyaya örnek olabilir” ifadelerini kullandı.