Sağlık

"Candida ciddi bir tehlike ancak 'tüccarlardan' kaçının"

Osman Müftüoğlu Candida mantarının yoğunluğunun önemli bir rahatsızlık olduğunu ancak bu durumun da ticarileştiğini belirtti

04 Temmuz 2019 12:04

'İntegratif (bütüncül) sağlık yaklaşımı'nı benimseyen Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısında 'Candida' mantarından kaynaklı rahatsızlıkların ciddi olabileceğine ancak ticari bir boyut kazandığına değindi.

"Ciddi bir Candida yoğunlaşması herkes için önemli, mühim bir sağlık tehdidi," diye yazan Müftüoğlu "Candida tüccarlığına soyunanlar da eksik değil," diyerek tükürük testi gibi 'uydurma' testleri pazarlayanları eleştirdi.

Her tür yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, alerjik reaksiyonlar gibi rahatsızlıkların direkt Candida ile ilişkilendirildiğini söyleyen Müftüoğlu, uygulanan intolerans testlerinin sonuçlarının çok tartışmalı olduğunu belirtti.

Candida yoğunluğundan kaçınmak için özellikle gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmasını, 
şeker içeren öğünlerden uzak durulmasını, süt ürünü ve glutenli tahılların tüketiminin sınırlandırılmasını öneren Müftüoğlu'nun yazsının ilgili kısmı şöyle:

"(...)Candida albicans bir mantar. Maya mantarı olarak da biliniyor. Normalde, bağırsaklarımızda, yani doğal mikrobik floramızda bizimle birlikte yaşayan bir mikroorganizma. Eğer şu veya bu nedenle kontrolsüz bir şekilde çoğalacak olursa sağlık yönünden can sıkıcı neticeleri var. O neticelerin neler olduğunu yandaki kutularda özetlemeye çalıştım.
Bunların bazıları gerçekten ciddi sorunlar. Özellikle iç organlarda Candida istilası neticesinde gelişen enfeksiyonlar bazen yaşamsal bir tehdide bile dönüşebiliyor. Kısacası ciddi bir Candida yoğunlaşması herkes için önemli, mühim bir sağlık tehdidi.
Ama bazıları tam manasıyla çakma iddialar, doğru ve kesin bir teşhis konulmadan yapılmış dayanaksız yanıtlar.

Tüccarlara dikkat!

Kısacası, Candida nedeniyle oluşan Kandidiyazis enfeksiyonu mühim mesele ama işin bir de “ticaret” boyutu var! Bu işi sulandıranlar, gereğinden fazla büyütüp her hastasına uydurma testlerle (tükürük testi gibi) Candida teşhisi koyanlar yani Candida tüccarlığına soyunanlar da eksik değil.
Bunlardan uzak durabilmek de önemli bir mesele. Her yorguna, ağrıdan, uykusuzluktan, alerjiden, romatizmadan yakınana “çakma testler” ile Candida sorunu var diye şaklabanlık yapan, işi “sağlık” meselesi olmaktan çıkarıp “ticaret” konusu haline getirenlere dikkat etmek de çok mühim bir konu."

Osman Müftüoğlu'nun "Candida fırtınası mı var?" başlıklı yazısının tamamı için tıklayın.