Sağlık

Canan Karatay: Palm yağı ve trans yağlar kansere sebep oluyor

Karatay, "Şişmanlık bütün hastalıkların anasıdır" dedi

16 Mayıs 2019 08:19

 Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı ve trans yağların kansere neden olduğunu söyledi. İki tür yağın da çocuklarda karaciğer yağlanmasına ve şişmanlığa neden olduğunu söyleyen Karatay, "Şişmanlık da bütün hastalıkların anasıdır" dedi.  

Sözcü'den Hande Zeyrek'in sorularını yanıtlayan Canan Karatay'ın sağlık konusunda verdiği cevaplardan bazıları şöyle:

 -Palm yağ tartışmaları bir dönem alevlenmişken şu sıralar unutuldu mu? Bebek mamalarında bile olduğu biliniyor.

Doğru, bebek mamaları da dahil her şeyde var neredeyse. Trans yağ ile dolu olduğu için çok tehlikelidir. İşlenmiş birçok gıdada var. Kitaplarımda bebeğini bebe bisküvisiyle besleme diyorum… British Medical Journal'da bu hafta karar verildi artık bebek maması reklamı kabul etmeyecekler. Bebeklerin sağlıklı büyümesini istiyorsanız reklamlara aldanmayın. Onları evde hazırladığınız doğal besinlerle büyütün.

– Paketli gıdadan uzak durmak yeterli mi?

Paketli gıdalarda trans yağlarla beraber ‘Çin tuzu' da var. Bunlar bütün DNA'mızı bozuyor. Bütün hazır gıdalarda var. Çin'den geldiği için ‘Çin tuzu' deniyor. Ama tuz değil kimyasal.

- Neden izin veriliyor?

Gayet basit. Satılsın diye. Damakta bağımlılık da yapıyor. Bunu ancak anneler babalar bilinçlenince engelleyebilirsiniz. Hazır gıdaların birçoğunun içinde mısır şurubu şekeri ve palm yağı var. Çok tehlikeli. Bunlar çocukların karaciğerinin yağlanmasına ve ergenlikte şişman olmalarına neden oluyor. Şişmanlık da bütün hastalıkların anası. Aynı zamanda şekerli – gazlı içecekler de önemli. Meyve şekerinin hiçbir faydası yok karaciğeri yağlandırmaktan başka. Vücut, meyve suyunun içinde bulunan C vitaminini de meyve şekerinden dolayı kullanamıyor.
 
-‘Çaya tereyağı katıp için' dediniz, herkes şaşırdı. Neden çaya tereyağı konulur?

Bilmeyenlere tuhaf geliyor ama senelerdir yapılıyor. Yeni bir şey değil aslında. Tabii hazır gıdadan başka bir şey görmeyenler şaşırdı. Türkiye'de şeker yokken çay, tereyağı ile içilirdi. Giresun'da yaşayan bir tanıdığımız hâlâ çayı tereyağı ile içiyor. Tibet'te dağcılar günlük enerjilerini çaya tereyağı koyarak kazanırlar. Doğal tereyağı hakikaten çok önemlidir. Beyni geliştirir, öğrenmeyi hızlandırır. Alzheimer, Parkinson hastalıklarını önler.