Yaşam

Çanakkale ormanlarında şimdi de silah sesleri yükseliyor: Acilen kara avcılığı yasaklanmalı

30 Ağustos 2023 21:23

Çanakkale’de yangının ardından kaçan yaban hayvanlarının sığındığı ormanda silah sesleri duyulmaya başlandı. Çanakkale Av Komisyonu'nun toplanması ve kara avcılığının bu yıl yasaklaması isteniyor.

Çanakkale'de 16 Temmuz ve 22 Ağustos tarihlerinde çıkan orman yangınları, 6 bin 500 hektarlık alanda etkili oldu. Yöredeki tarımsal faaliyetler, besi hayvancılığı, arıcılık gibi pek çok alanda olumsuz etkileri olan yangın diğer taraftan yaban hayatını da yok etti.

Gazete Duvar'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre, yangından çok sayıda sürüngen, memeli ve kanatlı hayvan olumsuz etkilenirken, kurtulan hayvanlar da avcıların hedefi oldu. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, “Çanakkale’de yangın sonrası ilk yapılacaklardan birisi ormanın gerçek sahiplerini rahat bırakmak adına bölgede avcılığı tamamen yasaklamak” diyerek sosyal medya hesabından duruma dikkat çekti.

TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise, “Bilimsel, çok disiplinli, disiplinlerarası, kamucu ve demokratik katılımcı bir anlayışla yapılması kaydıyla, kara avcılığı yasaklanmalıdır” derken, “Yangın sebebiyle darbe almış Çanakkale'de acilen kara avcılığının yasaklanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Türkeş, “Daha ağustosun sonundayız. Atmacalar, yazın, yani mayıstan başlayarak ekim ayına kadar göçmen kuşları, üveyikleri avlarlardı. Yangından sonra yöremizde üveyik kalmadı. 9 yıldır güvercin besliyorum, ilk kez böyle bir saldırıya tanık oldum. Bu durum, yangından sonra buradaki ekolojik ilişkilerin, ekolojik dengenin bozulduğunu gösteriyor” dedi.

"Yanan alanlarda avcılık insafsızlıktır"

Prof. Dr. Türkeş, Çanakkale’de bu yıl ve hatta gelecek birkaç yıl için kara avcılığının yasaklanması kararının alınması gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Yanan alanlarda yapılan avcılık, insafsızlık, insanlık değil bu. Tersine şu sıralar avlanma yapılmaması gerekiyor. Av Komisyonunun Çanakkale’de avlanmayı tümden yasak etmesi gerekiyor. Çünkü doğadaki ilişki bozuldu, av-avcı dengesi bozuldu, habitatlar daraldı. Bu yıl avlanma tamamen yasaklanmalı, hatta birkaç yıl gözlemlenmeli. Çanakkale'de 2023 yılının kalan aylarında ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca, bilimsel ölçütlere dayanarak gerekli ekolojik gözlem, izleme ve değerlendirme çalışmalarının da; bilimsel, çok disiplinli, disiplinlerarası, kamucu ve demokratik katılımcı bir anlayışla yapılması kaydıyla, kara avcılığı yasaklanmalıdır."

Kazdağları Kardeşliği: Acilen kara avcılığı yasaklanmalı

Çanakkale yangınlarında orman ekosisteminin büyük oranda zarar gördüğünü dile getiren ve birçok hayvanın yaşamını yitirdiğini ifade eden Kazdağları Kardeşliği Grubu’ndan Ferzan Aktaş ise yaban hayvanlarının yanmamış alanlara sığındığını söyledi.

Aktaş, “Biz, spor değil vahşet olarak gördüğümüz avcılığın koşulsuz şartsız tüm ülkemizde yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Yangın sebebiyle darbe almış Çanakkale'de acilen kara avcılığının yasaklanması gerekmekte. Bu karar Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.