Ekonomi

Büyüme rakamları açıklandı, Türkiye ekonomisi yüzde 2.6 küçüldü; ekonomistlerden ilk değerlendirme

TÜİK yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH verilerini açıkladı

31 Mayıs 2019 10:19

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Ekonomideki daralma, piyasa beklentileri çerçevesinde gerçekleşti. Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 daraldı. 

TIKLAYIN: Büyüme rakamları açıklandı; ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2.6 daraldı

Gazeteci Emin Çapa, büyüme rakamlarını "Resmi olarak resesyonda olduğumuz onaylandı" olarak değerlendirdi. Çapa, Ocak Mart döneminde devlet harcamalarındaki artışı 'yerel seçim stratejisi' olduğunu söylerken, halkın harcamalarının yüzde 4.7 oranında azaldığını vurguladı. 

 

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomideki küçülmeyi yüzde 19,5'lik enflasyonla birlikte değerlendirerek, "Slumpflasyon devam ediyor" dedi.

 

Slumpflasyon nedir?

Slumpflasyon[i] (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur.

 

Prof. Yalçın Karatepe ise ilk çeyrekte devlet harcamalarındaki yüzde 7,2'lik artış ile hanehalkı harcamalarıdaki yüzde 4,7'lik düşüşü "Kamu harcayarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalışmış" sözleriyle açıkladı. 

Ekonomist Mustafa Sönmez ise büyüme rakamları verilerini 2018 verileriyle karşılaştırarak "Teknik olarak krizden çıkmak diyorlar, neresi çıkmak işsizlik derinleşti" ifadelerini kullandı.