Politika

Bütçe görüşmelerinde Saadet Partili Kaya ile AKP'li Yenişehirlioğlu arasında gerginlik | "Tüm AK Parti Grubu'nu itham etmek kabul edilemez"

16 Aralık 2023 22:30

Sağlık ve İçişleri bakanlıklarının 2024 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Bitmez'in bayılmasının ardından "AK Parti sıralarından" diye tutanaklara yansıyan "Allah'ın gazabı böyle olur" sözlerine tepki gösteren Bülent Kaya'ya, "Panik halinde herkesin yere düşen merhum Hasan Bitmez'e yardım ettiği esnada birbirini izleme ve ne söylüyor çabasına girmesini kabul etmek mümkün değil. Böyle tek bir AK Parti'li vekil de yoktur, çünkü hepimiz orayla alakalıydık. Tüm AK Parti Grubu'nu bu çerçevede itham etmek, kabul edilebilir bir durum değil. Bu sözleri esefle kınıyorum. Ayrıca masalara vurmak bir sokak adabı değil Meclis teamüllerine girmiş bir protesto biçimidir" dedi.

AA'nın aktardığına göre Saadet Partisi milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının 2024 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

Saadet Partisi Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, salı günü geçirdiği kalp krizi sonrası yaşamını yitiren Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'e rahmet ve başsağlığı diledi.

Hükümetin sağlık alanında yaptığı çalışmalar içinde en çok göz önünde olan yatırımın şehir hastaneleri olduğunu anlatan Torun, vatandaşın sağlık hizmetine ulaşmasında kolaylık sağlayacağı belirtilen şehir hastanelerinin, inşaatından faaliyetlerine kadar birçok problemi ortaya çıkardığını söyledi.

Torun, şehir hastanelerinin hazineyi adeta "sömürdüğünü" dile getirerek, "Sistem, bütçeye ciddi borç yükü getiriyor. İşletmecilere adeta bir servet transferi yapılmaktadır. 25 yıl hizmet karşılığı ödeme yapılacak bu hastanelerin ödemeleri döviz cinsinden yapılmaktadır. Ülkenin içinde bulunduğu kriz ortamı dikkate alındığında yalnızca 3 yıllık kira bedeli ile hastanenin yapım maliyeti karşılanmaktadır." dedi.

Yapılan sözleşmelerin kamu yararını ihlal ettiğinin açık olduğunu savunan Torun, "Neresinden tutarsak elimizde kalan finansal tahrip ile karşı karşıyayız. Bakanlık işletmecilerle anlaşarak bu hastaneleri bir an evvel devletleştirmeli" diye konuştu.

Kaya: Türkiye, OECD ülkelerine kıyasla sağlığa en az parayı ayıran ülke konumunda

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, şehir merkezlerinin dışına yapılan ve ulaşımı zor olan şehir hastanelerinin, sağlıkta özel sektörün hasta karşılama oranını artırdığını, bu durumun vatandaşa sağlık harcamalarında fiyat, muayene farkı olarak geri döndüğünü söyledi.

Vakıf üniversitesi hastanelerinde muayene, tetkik farklarından ciddi rakamların ortaya çıktığını aktaran Kaya, "Bu da beraberinde kamu hastanelerine olan talebi arttırmakta ancak bu hastaneler ne fiziki ne de personel olarak yeterli olmaktadır. Sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde verilebilmesi için bütçeden uluslararası standartlarda yüzde 10'un üzerinde olması gereken bir pay ayrılması şartken, Türkiye, OECD ülkelerine kıyasla sağlığa en az parayı ayıran ülke konumundadır." ifadelerini kullandı.

Özdağ: Bütçede hiçbir şeyi değiştirmeden buraya getirdiniz ve biz buna "demokrasi" diyoruz

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, AKP'li milletvekillerinin hem Sağlık Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı hakkında övgülerle bahsederken muhalefet partilerinin eleştirilerini sıraladığını anımsattı.

"Eleştiriler olacak ki siz özeleştiri yapma erdemine sahip olasınız, eleştiri olacak ki siz yapmış olduğunuz yanlışlıkları, hatalarınızı düzelteceksiniz" ifadesini kullanan Özdağ, 2024 yılı bütçesinin 34 günlük Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin ardından genel kurula geldiğini hatırlattı.

Özdağ, "Milletvekilleri Plan ve Bütçe Komisyonunda eleştirilerde ve tavsiyelerde bulundular, önergeler de sundular ama siz değil bir sayfayı, değil bir maddeyi, değil bir paragrafı, değil bir kelimeyi, değil bir noktayı, değil bir virgülü, hiçbir şeyini değiştirmeden buraya getirdiniz ve biz buna 'demokrasi' diyoruz. Şimdi de burada konuşuyoruz bunları. Yine, aynı şekilde, burada konuşmalarımıza, eleştirilerimize hep kulak tıkayacaksınız, hiç kulak vermeyeceksiniz ama konuşmak ve yazmak milletvekilinin bir noktada görevidir" şeklinde konuştu.

Yenişehirlioğlu: Masalara vurmak Meclis teamüllerine girmiş bir protesto biçimi

Saadet Partisi grubunun konuşması sonrasında söz alan AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Kaya'nın AKP Grubu'na yönelik sözlerine ilişkin şunları kaydetti:

"12 Aralık'ta Genel Kurul'da kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Saadet Partisi Milletvekili Hasan Bitmez'e bir kez daha rahmet diliyorum. Nezaketimizi ve bu konudaki bütün taziyelerimizi yerine getirdik fakat AK Parti'nin milletvekilleri farklı farklı mesleklere sahip olmakla birlikte hepsi seçilmiş milletvekilleri ve benim bildiğim kadarıyla hiçbiri hafiye değil. Yani hafiye mesleğini hiçbirimiz icra etmiyoruz. Sözün kimden sadır olduğu bilinseydi bu stenograf arkadaşlarımız tarafından kayda geçirilirdi. Panik halinde herkesin yere düşen merhum Hasan Bitmez'e yardım ettiği esnada birbirini izleme ve ne söylüyor çabasına girmesini kabul etmek mümkün değil. Böyle tek bir AK Parti'li vekil de yoktur, çünkü hepimiz orayla alakalıydık. Tüm AK Parti Grubu'nu bu çerçevede itham etmek, kabul edilebilir bir durum değil. Bu sözleri esefle kınıyorum. Ayrıca masalara vurmak bir sokak adabı değil Meclis teamüllerine girmiş bir protesto biçimidir."

TIKLAYIN - AKP'li Güneş: Sağlık hizmetlerinde bizim kadar hızlı ve ücretsiz hizmet veren kaç devlet var?