Yaşam

"Burası bildiğiniz okullardan değil"; Eskişehir'deki AB destekli Yeryüzü Ekoloji Okulu nedir?

"Bir çocuk bizim burada domates bitkisini görünce şaşkınlıkla ‘Domates manavda yetişmiyor muydu?’ diye sordu. İşte bu okul, hayatında hiç domates bitkisi görmemiş çocuklar için kuruldu, diyebiliriz; 2015-2019 arasında 'Sakin Okul' kapsamında yürüttüğümüz atölyelerden birinde 8. sınıf öğrencileri, sadece küçük çocukların oynayabildiği plastik salıncak ve kaydıraktan oluşan çocuk parklarından duydukları memnuniyetsizlik nedeniyle kendi tematik parklarını tasarlamışlardı. Bu parklardan biri de buranın temelini oluşturan Ekoloji Parkı’ydı.”

23 Ocak 2025 12:09

Yaşam

“Burada resim yapıyorum, oyun oynuyorum, hayvanları besliyorum. Bence bütün çocuklar buraya gelmeli; çok güzel bir yer” diyor 10 yaşındaki Rüzgâr.

Rüzgâr, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Eskişehir’deki Sakin Okul Derneği’nin Yeryüzü Ekoloji Okulu’nu sık sık ziyaret ediyor ve burada hep çok eğlendiğini söylüyor. 

Eskişehir'deki Yeryüzü Ekoloji Okulu

Burayı ilk kez ziyaret eden 9 yaşındaki Deniz ise, “Arkeolojik kazının nasıl yapıldığını öğrendim ve kaplumbağa Basri’yi besledim. Burası hiç normal bir okul gibi değil!” diye konuşuyor.  

Alternatif eğitim anlayışı

Sakin Okul Derneği, 2015’te doğaya ve eğitime gönül vermiş bir grup öğretmenin eşitlikçi, birlikte öğrenmeye dayalı ve alternatif eğitim arayışının sonucunda kuruldu ve çocukların fikirlerine değer veren, hayal kurmalarını teşvik eden ve onlara söz hakkı tanıyan bir eğitim anlayışını benimsedi.

Sakin Okul, daha sonra AB’den destek aldı: Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin (STGM) 'BİRLİKTE' Programı kapsamında derneğin kapasitesini geliştirdi, Sivil Düşün desteğiyle çeşitli çalıştaylar düzenledi ve kitaplar yayımladı. Dernek halen Sivil Düşün’den yararlanıyor ve Erasmus+ kapsamında Avrupa Dayanışma Programı’nda (ESC) yer alıyor.

AB’nin Sivil Düşün programının desteğiyle çeşitli kitaplar yayımlandı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, “Çevre bilinci, kentsel alan yönetimi ve yenilikçi öğrenmeyi bir araya getiren bu girişim, çocuklar ve doğa arasında daha derin bir bağ kurulmasını teşvik ediyor. Ayrıca hepimizi sürdürülebilir bir geleceğin şekillendirilmesinde aktif katılımcılar olmak için yüreklendiriyor. Bilgi ve sorumluk geliştiren, toplumların ve gezegenimiz üzerinde kalıcı bir etki yaratan projeleri desteklemekten gurur duyuyoruz” diyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski

"Domates manavda yetişmiyor muydu?"

Sakin Okul bir süre Tepebaşı Belediyesi’nin tahsis ettiği belde evlerinde atölyelerini düzenledi. Beş yıldır da uygulama alanı olarak yine arazisi Tepebaşı Belediyesi tarafından tahsis edilen Yeryüzü Ekoloji Okulu’nu kullanıyor.

Gönüllü Sorumlusu Berkant Topaloğlu, bu okulun kuruluş amacını şöyle anlatıyor: “Bir çocuk bizim burada domates bitkisini görünce şaşkınlıkla ‘Domates manavda yetişmiyor muydu?’ diye sordu. İşte bu okul, hayatında hiç domates bitkisi görmemiş çocuklar için kuruldu, diyebiliriz.”

Gönüllü Sorumlusu Berkant Topaloğlu

Yeryüzü Ekoloji Okulu’nu çocuklar tasarladı

Doğa temelli atölyelere katılan her çocuk dünyayı farklı bir şekilde görmeyi öğreniyor. Bu okulda çocuklar kendi oyunlarını yaratabiliyor, kendilerini özgür hissediyor ve çok eğleniyorlar. Nedenini Sakin Okul kurucularından emekli öğretmen Hüseyin Eryılmaz şöyle anlatıyor:

“Çünkü fikir zaten çocuklardan geldi. 2015-2019 arasında Sakin Okul kapsamında yürüttüğümüz atölyelerden birinde 8. sınıf öğrencileri, sadece küçük çocukların oynayabildiği plastik salıncak ve kaydıraktan oluşan çocuk parklarından duydukları memnuniyetsizlik nedeniyle kendi tematik parklarını tasarlamışlardı. Bu parklardan biri de buranın temelini oluşturan Ekoloji Parkı’ydı.”

Sakin Okul kurucusu Hüseyin Eryılmaz

O atölyenin katılımcılarından, şimdi Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe okuyan Defne Sungar, parkın tasarlanış sürecini şöyle anlatıyor:

“Atölyelerin büyük bölümünü oyun oynayarak geçiriyorduk, çünkü oyun kavramı bizim için çok önemliydi. Kısıtlı işlevleri olan parkları, herkesin oyun oynayabileceği bir alana dönüştürmeye çalışmıştık.” 

Yeryüzü Ekoloji Okulu fikri bir grup 8. sınıf öğrencisine ait

Sakin Okul yönetimi çocuklaRın bu önerisini beğendi ve birkaç yıl sonra Ekoloji Parkı projesini geliştirerek bir holdingin desteğiyle çocukların hayalini Yeryüzü Ekoloji Okulu adıyla gerçeğe dönüştürdü.  

O atölyedeki diğer bir öğrenci, şimdi Mimar Sinan Üniversitesi’nde sosyoloji okuyan Selin Sungar, “Derneğin bizim Ekoloji Parkı projemizi geliştirdiğini ve bu projeyi hayata geçirmek için görüşmeler yapıldığını duyduğumda inanamamıştım. Bana imkânsız gibi gelmişti!” diyor.

Yeryüzü Ekoloji Okulu doğa ve mekân temelli eğitim faaliyetleri yürütüyor

Beş yılda 10 binin üzerinde çocuk faydalandı

Yeryüzü Ekoloji Okulu 5 yıldır Eskişehirlilere hizmet veriyor. Sakin Okul Kurucu Başkanı emekli öğretmen Ferhat Taşdelen bu beş yılda dokundukları çocuk sayısının 10 binin üzerinde olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor:

“Çocuklar burayı çok seviyor, biz de çocuklarla olmayı çok seviyoruz. Burası hayatımızın bir parçası; yorulsak da çok severek çalışıyoruz. Şu iki dönümlük alanda dokunmadığımız tek bir metrekare dahi yok. Ahşap yapılarının zımparasında cilasına, bahçedeki bitkilerin sulanmasından okulun idaresine kadar her şeyi birlikte yapıyoruz.”

Sakin Okul kurucusu, Sakin Okul Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Taşdelen

Yetişkinler için de oyun

Yeryüzü Ekoloji Okulu gençler ve yetişkinler için de etkinlikler düzenliyor. Gönüllü Koordinatörü Zülal Gündüz, “Oyun sadece çocuklar için değildir. Örneğin yeni gelen üniversite öğrencilerinin bir kent oyunu ile Eskişehir’in tarihini ve kültürünü tanımalarını sağlıyoruz” diyor.

Sakin Okul sinema geceleri, kum voleybolu turnuvaları, gökyüzü gözlemi gibi etkinlikler de düzenleniyor. Okulun tüm etkinlikleri ücretsiz.

Etkinliklere ve atölyelere katılmak, dernek için gönüllü olmak ya da ESC ile Avrupa’ya gitmek için Sakin Okul ile iletişim kurmak gerekiyor.

Detaylı bilgi için TIKLAYIN.

Eğitmenler için doğa ve orman uygulamaları eğitimi

Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu