Gündem

Bülent Arınç: Henri Barkey'in bizim toplantımıza gelmesi nasıl suç değilse, Osman Kavala ile görüşmesi de suç olarak gösterilmemeli

"Henri Barkey AK Parti'nin kuruluşunu önemsiyordu"

27 Şubat 2020 13:43

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, Osman Kavala'nın Gezi davasında hakkında beraat ve tahliye kararı verilen bir gün sonra ABD'li akademisyen Henri Barkey ile görüştüğü suçlamasıyla yeniden tutuklanmasına ilişkin, "Henri Barkey AK Parti'nin kuruluşunu önemsiyordu. Bizim toplantımıza gelmesi nasıl suç değilse, Osman Kavala ile görüşmesi de suç olarak gösterilmemesi lazım" yorumunu yaptı. 

TV5'te katıldığı bir programda Arınç, "Refah Partisi zamanında Henri Barkey bizim için muteber bir adamdı.  Refah Partisi zamanından Türkiye’de demokrasiyi, siyasi partilerin özgürlüklerini önemseyen bir akademisyendi. İyi de Türkçe konuşurdu." dedi. 

Arınç, "AK Parti’nin kuruluşunu önemsiyordu. Hakkımızdaki ön yargıların silinmesi gerektiğini söylüyordu. O tarihte sayın Cumhurbaşkanımız milletvekili bile değilken, hükûmet bile kurulmamışken önce Batı’da üst düzey ziyaretler yaptı. Bu bizim iftiharımızdır. Bizim toplantımıza gelmesi nasıl suç değilse, Osman Kavala ile görüşmesi de suç olarak gösterilmemesi lazım." ifadesini kullandı. 

Bülent Arınç, CIA eski danışmanı Henry Barkey ve SETA'ya ilişkin ifadeler kullanırken de T24'ün haberini hatırlattı. Arınç "Twitter’da gördüm. Barkey arkası dönük oturuyor. Sağ tarafımda Washington Büyükelçimiz Namık Tan var. Türkiye’den gelen birkaç arkadaş daha var. Henry Barkey’in olduğuna bende kanaat getirdim. T24 yapmış o haberi. Burada benim bir suçum yok. Suç kabul edilirse. Büyükelçi yanımda, SETA’da konuşma yapıyorum. SETA’nın temsilcisi de orada. Eğer  Barkey tehlikeli bir adamsa onların davet etmemesi gerekir" dedi. 

Ne olmuştu? 

Gezi davasında beraat etmesinden bir gün sonra 15 Temmuz soruşturması kapsamıyla yeniden tutuklanan Osman Kavala’nın, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen Henri Barkey görüşmesi HTS kayıtlarıyla çürütüldü. Kavala'nın 2010 ile 2017 arasında Barkey ile hiç telefon görüşmesi yapmadığı tespit edildi. Kavala’nın avukatı Tolga Aytüre, "Ortada iddia edildiği gibi Henri Barkey'ye 93 görüşme yok. Biz HTS kayıtlarını mahkemeye sunduk" dedi.

TIKLAYIN | Osman Kavala’nın avukatları: HTS kayıtlarında Henri Barkey ile görüşme yok

TIKLAYIN | Arınç'tan Babacan ve Davutoğlu açıklaması: Birlikte olduğumuz dönemlere ait suçlamalar yapılırsa onlar da meşru müdafaa haklarını kullanır