Kültür-Sanat

Bu Da Benim Hayatım | Leman Dorsay: Belki bu kitabı okuyacak olanlardan özellikle kadınlar, kendi hayatlarını şöyle bir gözden geçirir


“Atilla’dan mektuplar gelmeye başladı. Bana üzüldüğüne dair ve de pişmanlığını açıkça belirten mektuplar… Oralı olmadım. Boşuna cevap beklemiştir herhalde… Artık o defteri kapamış, onu hayatımdan silmiştim…”

11 Temmuz 2022 15:00

T24 Kültür Sanat

Fotoğraf sanatçısı Leman Dorsay’ın kendi hayatını anlattığı ‘Bu da Benim Hayatım’ kitabı Puslu Yayıncılık’tan çıktı. 15 bölümden oluşan kitap, anlatısına Leman Dorsay’ın kendi ailesinden başlıyor ve eşi; Türkiye medyası ve sinemasının en kıdemli yazarlarından Atilla Dorsay’a uzanıyor.

Leman Dorsay, ‘Bu Da Benim Hayatım’ı kitabın arka kapağında şu ifadelerle anlatıyor:

“Hayat hızla akıp gidiyor. Hele çocuklar ve torunlar olunca daha çok farkına varıyorsunuz, geçen zamanın... Karınca kararınca hayatımın içinden hatırladığım, beni etkileyen olayların dökümünü yapmaya çalıştım. Kim bilir, daha niceleri vardır…

Belki de daha sonraları aklıma gelecek, ‘Ah, ben bunları niye yazmadım,’ diyeceğim.

Hayatta benimkinden de renkli ne hayat hikâyeleri vardır. Benimki bu kadar...

Artı ve eksileriyle benim yaşadıklarım, gördüklerim, düşündüklerim bunlar. Belki bu kitabı okuyacak olanlardan özellikle kadınlar, kendi hayatlarını şöyle bir gözden geçirir.

Umarım herkes hayatında en az benim yaşadığım kadar mutlu yaşar… Evet, her şeye rağmen eğlenceli, mutlu ve sevgi dolu bir yaşamım oldu çünkü…”

“Benim Yunan vazomsun!”

Anneannem - Fatma Leman’, ‘Annem- Ceyda Karaca’, ‘Babam - Emin Fikret Karaca’, ‘Ağabeyim – İlhami Karaca’, ‘Çocukluk ve Gençliğimden Başka Anılar, ‘Güzel Sanatları Nasıl Kaçırdım?’, ‘Atilla ve Birlikteliğimiz’, ‘Çocuklarım ve Ben’, ‘Torunlarım ve Ben’, ‘Amerika Seyahatimiz’, Festivaller ve Seyahatler, ‘Atilla’nın Ailesi ve Sosyal Yaşamımız’, ‘Hayatımızda Oyunun ve Bricin Rolü, Dostlarımız’, ‘Türkiye’yi Tanımak’, Sağlık Sorunları ve Kalp Ameliyatlarımız’, ‘Yaşadıklarım… Eğlencelerim.. Hobilerim’, ‘Pandemi Döneminde Hayat ve ‘Bir Sonsöz Denemesi’ bölümlerinden oluşan kitapta Leman Dorsay, eşi Atilla Dorsay’ın kendisine taktığı isimlerden şöyle bahsediyor:

“Günler günleri kovalıyor.  Hayat kakara kikiriyle geçmeye devam ediyor. Turlar, gezmeler, yemekler vs… Bu arada Atilla bana isimler takıyor. Zaten bayılır isim takmaya… Aklımda kalan ve en çok dediği “Benim Yunan vazomsun!”… Güldüğünüzü hissedebiliyorum. Ama öyle. Belim o kadar inceydi ki… Eee, hem de arkeoloji okuduğuma göre, eskiyle de alakalıydım!.. Zaten bazen de “Antikaları ararken, sonunda beni buldu” derdi… Doğru mu acaba?”

“Leman, ben kendimi evliliğe hazır hissetmiyorum”

Leman Dorsay’ın eşi Atilla Dorsay ile evlilik kararını nasıl aldıklarını anlattığı bölümün kısa bir özeti şöyle:

“Günler ve aylar geçti. Bir yandan da evlilik hazırlığı yapıyoruz. Akatlar’da, hatırladığım kadarıyla 1972 Ocak’ında bir daireye bakmaya gittik. Hiç unutmam, Atilla’nın üstünde deri ceketi vardı. Kahverengi… Evi dolaştık, antre bölümünde tam çıkacağız, birden bana dönüp demez mi: “Leman, ben kendimi evliliğe hazır hissetmiyorum, kusura bakma” diye!... Başımdan aşağı kaynar sular döküldü sanki…

… Bu arada Atilla’dan mektuplar gelmeye başladı. Bana üzüldüğüne dair ve de pişmanlığını açıkça belirten mektuplar… Oralı olmadım. Boşuna cevap beklemiştir herhalde… Artık o defteri kapamış, onu hayatımdan silmiştim.

… İşte orada bana bensiz bir hayat düşünmediğini ve kesinlikle evlenmek istediğini söyledi. Durdum bir an için… Yüreğim hızla çarpıyordu; ama ‘Bu kez ipler kimin elinde olmalı?’ diye düşünmekten kendimi alamıyordum. Sonunda bir şart koştum: ‘Bir süre kararlaştıralım, mesela iki yılık bir evlilik diyelim; sonunda durumlara göre ya devam ederiz ya da ayrılırız’ dedim.

Nasıl ama?... Hiç beklemiyordu herhalde, böyle bir teklifi… Ben samimiydim ve gerçekten öyle düşünüyordum. İnanır mısınız, sanırım itiraf etmese de o gün benim kararlı ve dediğini yapan bir kadın olduğumu anladı. Ve sonrasında bana karşı hep dikkatli oldu. Gördüğünüz gibi, bu satırları yazarken 48 yılı birlikte devirmiş olduk.”

Künye

Kitap: Bu Da Benim Hayatım

Yazar: Leman Dorsay

Baskı: Mayıs 2022

Editör: Özlem Gündoğdu

Kapak ve Sayfa Tasarımı: Adem Senel

Yayınevi: Puslu Yayıncılık