Kültür-Sanat

“Bu ansiklopediyi gözler önüne sereceğim, ardından bir kibrit çakıp hepsini yakacağım"| Öğrencisi, Reşad Ekrem Koçu’yu anlattı

“Mehmed Koçu yasal varisiydi: Ne kadar doğru bilemem ama kitaplarını sattığı söylendi”

26 Eylül 2022 13:52

T24 Kültür Sanat

İstanbul Ansiklopedisi gibi bir kaynağı Türkiye’ye armağan eden tarihçi ve yazar Reşad Ekrem Koçu’yu, kendisi de bir yazar olan eski öğrencisi Erdem Yücel, İBB’nin üç ayda bir çıkan dergisi İST dergisi için kaleme aldı.

Yazıyı kaleme alırken “Hocayı yakından tanıyan ve hayatta kalan pek az kiiden biri olduumu bir kez daha düşündüm” diyen Yücel’in yazısı şöyle:

Vefa Lisesi 5-E sınıfı öğrencisiyken tarih dersimize Read Ekrem Koçu’nun gireceini öğrendiimizde enikonu heyecanlanmıtım. O yıllarda Tarihten Sesler, Resimli Tarih mecmuası, Tarih Dünyası, Tarih Hazinesi gibi tarih dergileri yayımlanıyordu. Tarihe meraklı olduumdan o dergileri alıyor ve Read Ekrem’in yazılarını okuyordum ve severek, ilgiyle yazılarını okuduum Koçu bizim dersimize girecekti. Rüya gibi bir eydi...

Reşad Ekrem Koçu

Nihayet tarih dersimizin saati geldi ve heyecanla beklediimiz hocamız Read Ekrem sınıfa girdi. Orta boyluydu; kabarık beyaz saçları ve pos bıyıklarıyla öfkeli bir görünümü vardı. Kalın gözlüklerinin ardından âdeta içimizi okurcasına bizleri süzdü. Bilgisinden son derece emin, yöneticileri umursamayan ve öğrencilerine bir eyler öğretmek, daha dorusu tarihi sevdirmek isteyen bir hocaydı. Daha ilk dersinde; “Tarih kitaplarınızı kapatın, not tutmayın, benim söylediklerimi dinleyin, o sizlere yeter” demiti. O zamana kadar gördüğümüz kuru tarih derslerinden farklı bir ekilde olayları anlatarak canlılık getirirdi. Çou öğrencinin sıkıldıı, sayılara dayanan monoton bilgilerin dıında ders anlatıyor, yeri geldiinde tarihî fıkralara yer veriyor ve bizlerin daha çok ilgilenmemizi salıyordu.

Ders yılının sonlarına doru hocanın okuldan ayrılacaı haberleri dolamaya balamıtı. Anlaılan okul müdürü ile sorunları vardı. Nedenini bilemeyiz. Bugün bildiimiz Read Ekrem ismi, yazdıı kitaplar, yazılar ve ansiklopedi ortada da onu okuldan uzaklatıran müdürün adını hatırlayan var mı? Read Ekrem bundan sonra Koçu Pertevniyal Lisesi’nde emekli oluncaya kadar derslerini sürdürdü. Bu arada basında isminden söz ettirirken kitaplarını, köşe yazılarını yazmaya devam etti.

“Moiralar, Read Ekrem ile benim ipliklerimizi birlikte bükmüş olmalılar”

nsanların kaderleri bazen beklenmedik anlarda beklenmeyen ekillerde kesiiyor. Böylesi durumlar kimi zaman her iki taraf için de olumlu sonuçlar dourabiliyor. Antik Yunan mitolojisinde Moiralardan söz edilir. Mitolojiye göre insanların yaamlarını düzenleyen üç Moira onlar doar domaz yaam ipliklerini örmeye balarlarmı. Moiralar, Read Ekrem ile benim ipliklerimizi birlikte bükmüş olmalılar ki; beklenmedik bir anda yıllar sonra karılatık.

Hocanın dergi ve gazetelerdeki yazılarını, kitaplarını okumayı sürdürüyordum ama bir daha karılaacaımız ve bana yeni ufuklar açacaı aklımdan geçmiyordu.

stanbul bata olmak üzere tarihe merakım nedeniyle Read Ekrem Koçu’nun 1959 yılından beri yayımladıı stanbul Ansiklopedisi’nin fasiküllerini alıyor, sonra onları ciltlettiriyordum. Cilt kapaklarından birini bayilerde bulamayınca ansiklopedinin Caalolu’ndaki ofisine gittiimde lisedeki tarih hocamla karılatım. Read Ekrem Koçu biraz daha yalanmıtı, kalın gözlüklerinin arkasından zeka dolu gözleriyle beni süzdü anımsadıım kadarıyla. Bakıları hiç deimemiti. Yıllar önce öğrencisi olduumu nedense söyleyemedim. O da beni tanımamıtı. Neden söylemedim bilmiyorum. Belki de hocamdan cilt kapaı satın olmak onu rencide eder diye düşünmüş olabilirim. Hocam cilt kapaını bana verirken nasıl oldu bilemiyorum; birden sohbete baladık. stanbul merakımın nedenini sordu. Ben de kendisine gerçek bir stanbullu olduumu, tarihle ilgilendiimi, stanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümü mezunu olup, sanat tarihi sertifikaları aldıımı, kendisinin bütün yazılarını, kitaplarını okuduumu ve bu arada Arkitekt isimli mimari dergisinde yazdıımı söyledim. Ne i yaptıımı sorunca; stanbul Vakıflar Bamüdürlüğü’nde eski Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü, Vakıfların Eski Eserler Müşaviri Tahsin Özün yanında ona yardımcı olarak çalıımı söyledim. Sohbetimiz uzadı ve kendisinden beklemediim bir teklif aldım:

"İstanbul Ansiklopedisi’nde yazmak istersen ansiklopedinin sayfaları sana açıktır."


İstanbul Ansiklopedisi - Birinci cilt, 4. Fasikül

Reşad Ekrem'in yaşamından kesitler

Read Ekrem’in yaamıyla ilgili geni bilgilere ansiklopedilerde yer verilmi, hakkında onlarca yazı yazılmıtır. Ölümünden sonra onunla ilgili yazılar yazmı, sempozyumlara tebliler sunmu, söyleiler yapmıtım.1 Onların dıında, kendisinin bana anlattıklarını sizlerle paylamak istiyorum. Read Ekrem, sohbetlerimizde yeri geldikçe ailesinden söz ederdi. Bu anlarda bazen gözlerinden bir iki damla ya akardı.

Read Ekrem Koçu, zamanının tanınmı gazeteci ve eitimcisi Ekrem Read Bey (1877-1933) ile Hacı Fatma Hanım’ın olu olarak stanbul’un Göztepe’sinde aaçlar içerisindeki bir köşkte 1905 yılında dünyaya gelmitir. Babası Ekrem Read Bey Maarif Nezareti’nin tercüme kalemindeki memuriyeti sırasında gazetecilii de sürdürmüştür. Devrin ünlü yayın organlarından TarıkMalumatCeride-i Havadis gazetelerinde yazmı, Ahmed Cevdet Bey ile kdam’ı çıkarmıtır. Konya Sanayi Mektebi Müdürlüğü’ndeki görevi sırasında Konya’nın köklü gazetelerinden Babalık’ta bayazarlık yapmıtır. Cumhuriyetin ilanından sonra Cumhuriyet gazetesinin memleket haberleri servisini 1933 yılındaki ölümüne kadar yönetmitir.

Read Ekrem Koçu sohbetlerimiz sırasında bazen babasıyla olan anılarını anlatırdı. Bu arada babasının uradıı bir iftiradan söz ederken hem hiddetlenir hem de duygulanırdı. Öğrencilerinden Ali isimli, ileri yataki birini okulun dökümhanesine usta olarak almıtı. Ne var ki, Ali yanında çalıan erkek çocuklardan birine tacizde bulunuyormu... Çocuun ikâyet etmesine ramen olayı polise yansıtmamı, yalnızca Ali’yi görevden almıtı. Bunun üzerine hem suçlu hem güçlü (!) olan Ali velinimeti Ekrem Read Bey’e iftiralar atmı, onun padiah taraftarı, cumhuriyete karı olduunu idari makamlara ikâyet etmiti. O günlerin siyasi ortamı içerisinde Ekrem Read Bey’e atılan iftira yeterince aratırılmamı ve okul müdürlüğünden ayrılmak zorunda kalmıtı.

Read Bey bundan sonra da çalımalarını Babalık gazetesinde yazar olarak sürdürmüştür. Dier taraftan Ali Usta kendisine bir dökümhane açtır. Read Ekrem, babasına yapılan bu haksızlıı anlatırken; lahi adalete bakın ki; bir gün dökümhanenin madeni potası patlamı ve Ali Usta ölmüştür” derdi. Hocamız üzüntüsünü dile getirirken sözlerini şöyle noktalamıtı: “Velinimetine yaptıı ahlaksızlıın cezasını pek tez görerek adalet-i ilahiye bütün azameti ve dehetiyle tecelli etmitir."

Ekrem Read Bey 12 Ocak 1933’te Göztepe’deki köşkünde kalp krizi sonucu olunun kucaında yaamını yitirmitir. Babasının ölümü onu son derece sarsmı, aradan geçen yıllar acısını hafifletmemitir.

Read Ekrem, ilkokulu Konya ntibah Mektebi’nde okumutur. I. Dünya Savaı’nın balamasıyla bazı okullar kapatılınca annesi onu ve iki kız kardeini (Emine Halet ve Ahsen Melek) alarak stanbul’a gitmek zorunda kalmıtır. Kayınpederinin Göztepe’deki köşküne yerlemiler; dier tarafta Ekrem Read Bey görevinden ötürü Konya’dan ayrılamamıtır.

Read Ekrem, Bursa Erkek Lisesi’nde yatılı olarak öğrenimini sürdürerek 1927 yılında mezun olmutur. Ailenin stanbul’a yerlemesi üzerine yüksek öğrenimini stanbul Darülfünunu’nun (stanbul Üniversitesi) tarih bölümünde yaparak 1931 yılında eitimini tamamlamıtır. O yıllarda Darülfünun’un Osmanlı Tarihi kürsüsünün baında son devrin ünlü tarihçilerinden Ahmet Refik (Altınay) (1880- 1937) bulunuyordu. Ahmet Refik onun tarihe olan sevgisini görmüş ve aynı zamanda baarılı bir öğrenci olmasından ötürü de kürsüsüne asistan olarak almıtı. Read Ekrem’in deyiiyle tarihçi olarak yetimesinde Ahmet Refik’in büyük payı ve destei olmutur. Bu arada Ahmet Refik’in stanbul üzerine yazdıı yazılar Read Ekrem’i etkilemitir.

Read Ekrem bu dönemde tarih üzerine yazmaya balamı, Osmanlı Muahedeleri ve Kapitülasyonları 1300-1920 ve Lozan Muahedesi isimli çalımasını 1934 yılında hazırlamıtır.

Cumhuriyetin kurulması ve devrimlerin yapılmasıyla birlikte ilkokuldan üniversiteye kadar olan eitim sistemi yeniden ele alınmıtı. Batı’nın eitim düzeyine ulaabilmek için 21 Nisan 1924 günü ve 493 sayılı kanunla stanbul Darülfünunu’nun tüzel kiilii kabul edilmi, 7 Ekim 1925’te bilimsel yönetim özerklii tanınmıtır. Ardından üniversite reformu gündeme gelmi, sviçreli Pedagog Albert Malehe 1932 yılında bir rapor hazırlayarak TBMM’ye sunmutur.

Hükümet bu raporu esas alarak 29 Mayıs 1932’de 2252 sayılı kanunla Darülfünun ve ona balı kadro ve örgütlerin lavedilmesine, yerine de üniversitenin kurulmasına karar vermitir. Böylece stanbul Üniversitesi 1 Austos 1933’te yeni bir kadro ile Türkiye’nin ilk üniversitesi olarak açılmıtır. stanbul Üniversitesi’nde ders veren müderrisler arasında ehil olan ve olmayanlardan bir ayrım yapılması zorunlu olmutur. Bunun için de müderrislerin sınavdan geçirilmeleri kararlatırılmıtır. Bu durumda bazı hocalar sınava girmeyi onurlarına yediremeyerek görevlerinden ayrılmıtır. Ahmet Refik de onlardan biridir. Hocasına son derece balı olan Read Ekrem de bunu onur meselesi yaparak asistanlık görevinden ayrılmıtır. Bundan sonra da Mektebi Harbiye Nazırı Emin Paa’nın Mektebi Harbiye’ye öğrenci yetitirmek için açı Kuleli Askeri Lisesi’ne tarih öğretmeni olmutur. Öğretmenliinin yanı sıra Son Posta, Cumhuriyet, Yeni Sabah, Milliyet, Hergün, Yeni Tanin ve Tercüman gazetelerinde tarihî konulara aırlık vererek köşe yazarlıı yapmıtır. Onların yanı sıra Amcabey20. AsırHaftaTefAkbabaTarih DünyasıTarih KonuuyorHayat Tarih MecmuasıHayatResimli Tarih MecmuasıBozgun, Yeilay, Büyük Dou, Hafta, Türk Folklor Aratırmaları, stanbul Enstitüsü Mecmuası ve Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Belleteni gibi dergilerde de yazarak geçimini az da olsa salamıtır. Gazetelerde seri olarak yazdıı yazıları da vardır. Bunların baında “Binbirdirek Batakhanesi”, “Siyah Lale”, “Budin Paasının Kızı”, “Osmanlı Tarihinde Güzel Kadınlar”, “Osmanlı Tarihinde Türediler”, “Türk Nüktedanları ve Zarafet Ustaları” ve “Kösem Sultan” gelir.


Read Ekrem Koçu seçtii konuları çok iyi aratırır, bunun için arivlere giderek günlerce çalıırdı. Sonra da onları günümüz Türkçesiyle çoumuzun zevkle okuyacaı yazılara dönüştürürdü. Romanlarında ve dier yazılarında tarihî gerçekleri deitirmemeye özen gösterirdi. Tarihî hikâyeleri ustaca ilemekte onun üzerine yoktur demek yerinde olacaktır.

İstanbul Ansiklopedisi

Read Ekrem Koçu gelmi geçmi en büyük ehir ansiklopedisi, ehrin alfabetik kütüğü olan stanbul Ansiklopedisi’ni yayımlamıtır. Ansiklopedi’yi batan sona yazmaya çalıırken bilimsel metotları önemsememi, kaynakları belirtmemi ve bazı maddelere aırı yer vermitir. Bir gün bunun nedenini sorduumda; “Ben bir ehrin kütüğünü yazıyorum, o yönden stanbul’da yaamı her çeit insana, ilginç olaylara yer veriyorum” demiti. Bu yönde kendisine yöneltilen tenkitleri de umursamamıtır.

Yaamının büyük bir bölümünde yeri olan ansiklopediyi ilk kez 1940’lı yıllarda yayımlamayı düşünmüş ve Cemal Çaltı isimli bir kereste tüccarının destei ile 1944 yılında bu arzusunu gerçekletirmitir. Ansiklopedi’nin ilk fasikülünü Kasım 1944’te büyük boyda, 34x25 ölçüsünde 32 sayfa olarak yayımlamı, ayrıca içerisine renkli röprodüksiyonlar eklemitir. O günlerde toplumda büyük ses getiren eserinin tanıtımında unları yazmıtır:

"Türk tarihinin hazinesi, Türk vatanının ziyneti, Türk milletinin göz bebei olan büyük ve güzel stanbul, bir ömrün mahsulü olan bu eserde layık olduu ihtiam ile mütalaa edilmektedir.”

Bu sözlerinin ardından bu büyük eserin 24 cilt olacaını belirtmitir. Ayrıca eserinin yayımlanmasında maddi payı olan Cemal Çaltı’yı da tanıtmaktan geri kalmamıtır:

"Alelade bir tüccar deildir. kinci Cihan Harbinin en buhranlı bir devrinde stanbul Ansiklopedisi’ni bir ilim ve vatan akı ve medeni cesaretle kapitalize etmi bir simadır."2

Tarihin belki de en büyük ansiklopedilerinden birinin projesini büyük bir cesaretle uygulamaya koymutur. Bunun için büyük bir mücadele vermi ve stanbul’a olan hayranlıını ölümsüzletirmek istemitir. Maddi ve bilimsel yönden  güçlü, kuruluların ve uzmanların elbirliince yapacakları ii tek baına yapmaya kalkmıtır. Yaamının son gününe kadar bu güç iin üstesinden insanüstü gayretle gelmeye çalı, maddi olanak salayamayınca emekli maaını buna hasretmi, o da yetmeyince Göztepe’deki baba yadigârı köşkü satmak zorunda kalmıtır. Onunla Göztepe’deki evinde sohbet ettiimiz günlerde Ansiklopedisi’ni yayımlayabilmek uruna Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay’a sattıı, çam aaçları arasında bulunan köşkünün karısında bir apartman dairesi kiraladıından üzülerek söz etmitir. Geçmiin anılarıyla dolu köşküne bakarken gözlerinin buulandıına, dalıp gittiine çou kez ahit olmutum.

Babıali Yokuu’nda, Nallı Mescid’in yanı baında eski bir binanın zemin katında yayın hayatına balayan ansiklopedi uzun ömürlü olmamı; Read Ekrem ortaı Cemal Çaltı ile anlamazlıklar yaayınca ansiklopedinin devamı gelmemitir. Bununla beraber Koçu umudunu yitirmemi, çareler aramı, birçok yere bavurmutur. Maddi zorluklar içerisinde fasiküller düzensiz yayımlanmı ve sonunda 30. fasikül ile 1088 sayfada yayın hayatının sonuna gelmitir. Read Ekrem, son fasikülün kapaında bu yöndeki ikâyetlerini dile getirmitir:

"Sonsuz takdirleriniz ve ahsıma gösterilen söz dostluu kâfi deildir. Bana maddeten zahir olmanız gerektir... 365 günde yani koca yılda bir defacık kesenizi stanbul Ansiklopedisine açınız ve 1580 kuru gibi, üç mavnacının Balıkpazarı’nda bir akamlık rakı parasını vererek abone olunuz... Otuzuncu fasiküle gelmi olan bu eser, benim namusumla, hayatımla sigortalıdır. Dilediim de alil olmadan (elden ayaktan düşmeden) bir gün onun herhangi bir sayfasının üzerinde çalıırken kapanıp ölmektedir. O zaman, ite o zaman... Eer benden sonra heyetler bu ii baarabilirse... Kanayan kalbimin remzi olarak son tashihlerini yaptıım kelimeye kırmızı mürekkeple bassınlar.

“Bir kibrit çakıp hepsini yakacaım.”

Read Ekrem, yıllarını verdii Ansiklopedi’sini her çareye bavurarak yeniden yayımlamak istemitir. Yenilgi ve baarısızlık onun mizacına uygun deildi. O günlerin güçlü partisi Demokrat Parti’nin ileri gelenlerinden Mükerrem Sarol’un kayınpederi Mehmet Ali Akbay ile yeni bir ortaklık kurarak 15 Haziran 1958’de stanbul Ansiklopedisi’nin yayınına ikinci defa; 30x21 cm boyutlarında balamıtır.

Günümüzde Bahçekapı’da imdi izi bile kalmamı olan Mühürdarzade İş Hanı’nın iki odasını kiralamıtır. M. Ali Akbay ile aralarındaki anlamaya göre daıtım ve mali ileriyle Akbay, yazı ileriyle de kendisi uraacaktı. Yine bu anlamaya göre Ansiklopedi 15 günde bir çıkacak ve 15 ciltte tamamlanacaktı. Oysa bu anlamanın gerçeklemeyecei daha iin baında belliydi; bazı maddeler gereksiz uzuyor, madde yazanlar yazılarının kısaltılmasına kırılıyorlardı. Sonunda bu ortaklık da pek fazla sürmedi. Aralarında çıkan sorunun ne olduunu bilemiyorum, Hoca bu konuda bana bir ey söylemedi. Ben de sormaya cesaret edemedim. Bir süre ofis yerinde kaldıysa da kira yükünün altından kalkamayan Koçu her eyi Göztepe’deki evine taımak zorunda kaldı.

Kısacası maddi yük hocayı bunaltıyordu. Yakın dostlarına ve birlikte olduumuz günlerde bana da çeitli kuruluların bilimsel deeri olmayan yayınlara binlerce lirayı dökerken stanbul Ansiklopedisi gibi bir eserle ilgilenmemelerinden yakınır; bu duruma üzülür, sıkılır ve öfkelenirdi. Bir ara Tercüman gazetesinin arivini alacaı haberini duyunca umutlanmı ve sevinmiti. Böylece Ansiklopedi’yi devam ettireceini sanmıtı. Maddi manevi tüm varlııyla balı olduu Ansiklopedi’sini sürdürebilmek için her çareye bavurmu, bavurduu her kapı ne yazık ki yüzüne kapanmıtı. Bunun nedeni tavizsiz kiilii mi yoksa ona karı duyulan kıskançlık mıydı, bilemiyorum. Bir ara Çelik Gülersoy maddi destek aramak için onu Ankara’ya götürmüştü. Bu giditen çok umutluydu. Ancak Çelik Gülersoy’un bana anlattıına göre; 1974 yılındaki bu ziyaretinde güvendii dalara kar yatı. Ankara dönüşünde büyük bir bunalımın içerisine düşmüş, dostlarına bütün arivini bahçeye indireceini ve orada basının huzurunda hepsini yakacaını söylemiti. Nitekim yaamının sonlarına doru dostlarına ve dost bildiklerine şöyle seslenmiti:

"Basınımızın temsilcileri, üniversitelerimizin üyelerini, yayınevi sahiplerini, dostlarımı, dostum geçinenleri evime davet edeceim. A’dan Z’ye kadar hazır olan bu ansiklopediyi gözler önüne sereceim. Sonra hamalları çarıp bütün hayatımı verdiim evrakı, vesikaları, resimleri, planları bahçeye indireceim. Ardından bir kibrit çakıp hepsini yakacaım."

Hocamız bu dediini yapamadı, 6 Temmuz 1975’te Göztepe’deki evinde hayata gözlerini kapadı. Cenazesi Tütüncü Mehmed Efendi Camii’nden kaldırılarak Sahrayıcedit Mezarlıı’nda aile mezarlıında topraa verildi.

stanbul Ansiklopedisi de 11. cildin balarında Gökçınar Mehmed maddesinin yazıldıı 7076 sayfada kaldı.

Son günlerinde sanki öleceini hissetmi gibi bana unları söylemiti:

"Yakında öleceimi hissediyorum, bundan böyle ansiklopedinin geleceini sen devam ettireceksin. Yazı ilerini sen, maddi tarafını da manevi olum Mehmed Koçu üstlenecek."

Hocamın bana yüklemek istedii zor bir iti. Bu ii bir kiinin yapması da kolay deildi. Ne var ki hocamın ömrü bu vasiyetini yasal ekle sokmaya yetmedi. Ölümünden sonra arivi polemik konusu oldu. Bazıları Ansiklopedi’yi yeniden canlandırmak için giriimlerde bulunmutu.

Mehmed Koçu yasal varisiydi: Ne kadar doru bilemem ama kitaplarını sattıı söylendi. Bir süre sonra Recep Ekicigil, stanbul ve Sanat Ansiklopedisi’ni Tercüman aracılııyla çıkardıysa da Read Ekrem’in Ansiklopedisi’yle uzaktan yakından ilgisi yoktu. Bir süre sonra Kültür Bakanlıı ile Tarih Vakfı ortaklaa olarak 1993-1995 yılları arasında 8 ciltlik Dünden Bugüne stanbul Ansiklopedisi ismi altında bir ansiklopediyi daha bilimsel metotlarda yayımladı.

Reşad Ekrem Koçu'nun kitapları

Read Ekrem sürükleyici üslubuyla 20’den fazla roman yazmıtır. Bunların çou ölümünden sonra Doan Kitap tarafından yayımlandı. Ne acı ki saında yayıncılar romanlarını önemsemeyerek yayımlamadılar. Hoca onları kendi imkânlarıyla bastırdı. Saında geçim sıkıntısı çeken hocanın ölümünden sonra kitaplarından bazıları kazanç saladı. Bunlardan dört defa genileterek yazdıı çakçı Petri en sevdii romanıydı.

Hatice Sultan ve Ressam Melling (1923), Selçuk mparatorluu (1933), Sümer Türkleri (1933), Çocuklar (1938), Bizans Tarihi (arki Roma mparatorluu) (1934), Kızlaraasının Piçi (1933), Osmanlı Muahedeleri ve Kapitülasyonlar (1934), Taçlı Fahieler (1944), Eski stanbul’da Meyhane ve Köçekleri (1947), Tarihimizde Garip Vakalar (1952), Osmanlı Tarihinin Panoraması (1994), Tarihimizde Kahramanlar (1960), Osmanlı Padiahları (1960), Topkapı Sarayı (1960), Erkek Kızlar (1963), Da Padiahları (1962), Esircibaı (1962), Forsa Halil (1962), Hametli Yosmalar (1963), Yeniçeriler (1964), Fatih Sultan Mehmed (1964), Acı Su (1965), Patrona Halil (1967), Kabakçı Mustafa (1968), Kösem Sultan (1972), Ak Yolunda stanbul’da Neler Olmu (2002), Tarihte stanbul Esnafı (2002), Binbirdirek Batakhanesi–Cevahirli Hanım Sultan (2003), A Guide to the Topkapı basılmı eserleridir.


DİPNOTLAR

1 Erdem Yücel, “Babıaliden Bir Read Ekrem Geçti”, Bizim Anadolu gazetesi, 14 Temmuz 1975; “Read Ekrem Koçu’nun Ardından”, Tercüman gazetesi, 21 Temmuz 1975; “Kaybettiimiz Tarihçi Yazar Read Ekrem Koçu”, Hayat Tarih mecmuası, stanbul 1975, S.XI/10, s.30-34; “Read Ekrem Koçu’nun Çalımalarında Eyüp” V. Eyüpsultan Sempozyumu Tebliler, stanbul 2002, s.58-65.

2 Read Ekrem Koçu, stanbul Ansiklopedisi, stanbul 1947, fasikül 15.